hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 今日是國殤+港殤日
開啟左側

今日是國殤+港殤日

E21A 發表於 2011-7-1 19:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

90年前,中國共慘黨成立,隨後於1949年,打敗了中華民國政府,建立所謂的''中華人民共和國'',在1950-1979年間推行的政策累死了全中國千千萬萬既人,到現在,雖然進行了改革開放,但現時堂堂大國仍沒有民主,沒有投票權,仍是一黨專政,還把中國管理得亂七八糟,令中華民族日漸衰落。7月1日,是全中國人民的惡夢!

7月1日,是香港回歸中國的日子,但不是中華民國政府,而是共慘黨政府,雖然共慘黨表明香港50年不變,但我相信,最終香港會變成共區一樣,沒有民主,沒有自由!所以,今日是國殤日+港殤日

R.I.P

評分

參與人數 4aPower +4 收起 理由
流星☆雨 + 1 良心言論要正評
herman15hk + 1 香港良心,正評是我給的
頭文字TRIDENT + 1 can not agree more!
12A + 1 gd point 我對中共同特區 已經好失望 ...

查看全部評分

DIH 發表於 2011-7-1 22:52 | 顯示全部樓層
最原始香港要回歸應該畀清政府,1898年租借新界時仍然係清朝。
清朝被收檔之後的繼承者是中華民國,而中華民國仍然存在。
只是歷史從來都是由勝利者所寫。

現在可以做的,就是我們要為自己寫歷史。
ArnoldC 發表於 2011-7-2 01:58 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

香港應該要歸還畀現時中國合法政府。正如如果公司經理簽紙租樓畀人之後離職,噉之後都係下一手經理收樓啦?海峽兩岸所謂中國政府都無全中國人民授權,共產黨直情可以話係非法政權,所以......
頭文字TRIDENT 發表於 2011-7-2 02:16 | 顯示全部樓層

其實今日仲係戴妃50歲冥壽

老實講
回歸十幾年
大部分香港人有乜野好處係大陸手上得到
反而以往好多殖民地時期的優良傳統制度被慢慢咁沒殺
香港亦越來越變得不宜居
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
dbat98D 發表於 2011-7-2 15:51 | 顯示全部樓層
消滅中國, 還世界和平, 刻不容緩
流星☆雨 發表於 2011-7-2 16:08 | 顯示全部樓層
50年不變 其實等於 50年後變
我相信2047年7月1日一到
我地就唔可以上街 唔可以鬧共產黨 唔可以講六四 唔可以支持異見人士

當我幻想都好
我唔覺得香港無左「中華人民共和國」 經濟會大倒退 香港會出事
以香港今時今日嘅實力 無左大陸 一樣會有無數外資支持住香港

再係咁落去 真係要搞多次革命先可以救到呢個民族...
但首先要呢個民族知道有問題先...
內地有幾多人真係知有問題? 多極有限
如果連佢地都唔知有問題 要自救
我地都救唔到佢地
238X 發表於 2011-7-2 17:35 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2/7/2011 16:08 發表

再係咁落去 真係要搞多次革命先可以救到呢個民族...
但首先要呢個民族知道有問題先...
內地有幾多人真係知有問題? 多極有限
如果連佢地都唔知有問題 要自救
我地都救唔到佢地

呢樣似乎有少少民族執着...

如果由英、美等歐洲列強瓜分中國
或者對全中國進行殖民統治,
會唔會令中國人學得比較快?

(至於外資問題,我反而想問你:
你認為外資係以咩原因嚟香港呢?你自己好好諗下呢個問題)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
段飛 發表於 2011-7-2 19:15 | 顯示全部樓層
中共想做大國
必先要搞好人權,民生,以及貪腐問題
大佬,你經濟就飛到上宇宙
人權,貪腐問題就停滯不前,甚至有倒退跡象
造成一個唔平衡既現象,故此值得中共反思
仲有,無話過唔想中共想做大國
不過,至少你都做得好好睇睇,維權又話人地顛覆
咁樣,想進步都幾難!

DIH 發表於 2011-7-2 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 段飛 於 2011-7-2 19:15 發表
中共想做大國
必先要搞好人權,民生,以及貪腐問題
大佬,你經濟就飛到上宇宙
人權,貪腐問題就停滯不前,甚至有倒退跡象
造成一個唔平衡既現象,故此值得中共反思
仲有,無話過唔想中共想做大國
不過,至少你都做得好好睇睇 ...

蘇聯都做到送人上太空、搞奧運、造核彈、核潛艇、同美國互爭世界第一......
結果呢就~
Quanta 發表於 2011-7-2 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2011-7-2 17:35 發表

呢樣似乎有少少民族執着...

如果由英、美等歐洲列強瓜分中國
或者對全中國進行殖民統治,
會唔會令中國人學得比較快?

(至於外資問題,我反而想問你:
你認為外資係以咩原因嚟香港呢?你自己好好諗下呢個問題) ...

其實香港唔係咁需要靠外資, 香港有的是錢
無錯, 外資(包括中資)響香港的直接投資好多 (約 8.5 兆)
但若計國際投資淨頭寸, 香港係有 5.5 兆港元的淨資產
只要香港有發展空間, 根本唔駛驚

至於被殖民會唔會學得快 d,
我諗印度/巴基斯坦/孟加拉 會係好好的參考對象