hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) (近郊行山)克頓道→山頂
開啟左側

(近郊行山)克頓道→山頂

DA78 發表於 2011-7-9 23:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日小弟去左行山(超短版),真係怪嘅係我好似掉轉左行(正常係山頂→克頓道)

---
從HKU出發

望到维港,更能feel到山上的寕靜

去到山頂

E個行程只係3.9公里(from google),但係我都用左1h15min,係咪好慢?
dydx 發表於 2011-7-11 11:58 | 顯示全部樓層
呢段路相當好行,完全冇難度
又有維港景,適合一家大細

克頓道望西九(攝於3/7)
KR7295 發表於 2011-7-14 02:55 | 顯示全部樓層
呢段路係我有年中學旅行時既路線黎, 段路如樓上所講景又靚, 路又好行.
不過呢條路似乎唔夠盧吉道多人行, 相對上較清靜.
普通人正常步速行個零鐘上山差唔多啦, 唔通好似我早幾年由薄扶林水塘行上凌霄閣用左20-25分鐘叫正常咩
I'm just a small potato!!
h2o 發表於 2011-7-15 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2011-7-14 02:55 發表
呢段路係我有年中學旅行時既路線黎, 段路如樓上所講景又靚, 路又好行.
不過呢條路似乎唔夠盧吉道多人行, 相對上較清靜.
普通人正常步速行個零鐘上山差唔多啦, 唔通好似我早幾年由薄扶林水塘行上凌霄閣用左20-25分鐘 ...

樓主行的下半段咪盧吉道囉
HB00610 發表於 2011-7-17 13:19 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

其實慢就唔算, 不過你頭段上係幾辛苦, 我上到夏力道口都唔止呢個時間。

我自己都同你一樣行法行過一次, 仲要一個人在農曆大暑行<--危險動作, 請勿模仿。

反而調番轉(即係大路行法-落山), 就試過三四次, 而且全無難度可言。