hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 由7月18日起,102P(往筲箕灣方向)會加強服務 ...
開啟左側

[服務調整] 由7月18日起,102P(往筲箕灣方向)會加強服務

KC3555 發表於 2011-7-13 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2011-7-13 21:40 發表
其實城巴係咪有隧道口起載既 102P?
試過連續兩班 102P 一齊上客,前車仲好吉下,都唔似係由美孚做起...
有,約08:25隧道口上客。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
icecone 發表於 2011-7-13 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2011-7-13 23:12 發表

亦都唔該飛景隆街.. 不過會令呢兩個站更難上車..
不過我相信沿途既乘客唔會特登等P車..

係整P就改跟722上橋啦
糖水道上快咁少,而且北角有112 輔助

102P要做既現有客量(即改特快後冇多到客)都夠做啦
lsc04d11 發表於 2011-7-14 07:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 13-7-2011 09:13 PM 發表
紅隧口由城巴出通告

五班車都係由城巴派嗎?

開線時(我指102p往筲箕灣方向)唔係都話係城巴「獨營」既咩??
當時仲諗住會好似601P咁,O係九龍都用城巴既站,最後...九巴都肯制..換牌,但好似都未出過車...係咪??

(我是不知道的一群,我只是帶出來問問..)
chan6723 發表於 2011-7-14 08:33 | 顯示全部樓層

R
原帖由 lsc04d11 於 2011-7-14 07:08 發表

開線時(我指102p往筲箕灣方向)唔係都話係城巴「獨營」既咩??
當時仲諗住會好似601P咁,O係九龍都用城巴既站,最後...九巴都肯制..換牌,但好似都未出過車...係咪??

(我是不知道的一群,我只是帶出來問問..) ...

102P 香港方向一直只有城巴派車,九龍方向只有
九巴派車。可能係要就返本身 102 個時段?
skh30 發表於 2011-7-14 09:10 | 顯示全部樓層
如果真係有下繁的話希望2邊方向都有,
可以跟722一樣同一地方上橋落橋,
淨係一個太古坊都一定夠客!!
住筲箕灣的唔洗次次迫118咁慘嗎!!
da54 發表於 2011-7-14 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2011-7-14 07:08 發表

(我是不知道的一群,我只是帶出來問問..) ...

據聞係因為 102P 往九龍方向係九巴派車,所以條線九巴都叫有份。
至於你們信不信?反正我信了
richardchan1988 發表於 2011-7-14 09:38 | 顯示全部樓層

原帖由 icecone 於 2011-7-13 23:54 發表

係整P就改跟722上橋啦
糖水道上快咁少,而且北角有112 輔助

102P要做既現有客量(即改特快後冇多到客)都夠做啦

而家102P響琴行街平均上客上數唔多過5個

係健威個站比較多人上

其實要咁改既 仲有一條A12

不過.....平衡利害 我情願佢照響北角上落橋 但還我地下繁回程筲箕灣
開線個陣仲諗住係做下繁 點知做上繁

其實城巴做左咁耐 都應該知道改特快係有潛力
只不過過左10點 人開始少 佢怕唔夠客

其實大可以用響旺角起載做試金石
專做旺角、油麻地+紅隧口先 每15分鐘響銀行中心開一班車 我響紅隧口大致都知道幾時有車到 回車又快D
唔"尋"九巴玩都得架 咪你城巴自己響自己時段做住先嚕
做得好 九巴唔會跟咩?

大家講道理者
neoplan720p 發表於 2011-7-14 09:53 | 顯示全部樓層
其實兩邊都跟722上、落係最好既.
因為兜埋北角要慢多5-8分鐘.
而那部分既客其實搭返原102並唔算太慢. (除左興發街及內告士打道呢2個位之外)
Wright---AVW16 發表於 2011-7-14 10:17 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2011-7-13 22:52 發表
話時話,頭班 102P 大概幾點到隧道口?

當年城巴開線通告寫大約0740會到紅隧,塞車唔嚴重都可以做到呢個時間,否則就要預多幾分鐘。如果塞得勁可以50分後先去到紅隧

另外最初往九龍既102P係城九各一,係之後執時間表先令到兩班往九龍都係九巴做,所以港島既北行102P貼係城巴牌好正常
FD5410 發表於 2011-7-14 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-7-13 23:12 發表

亦都唔該飛景隆街.. 不過會令呢兩個站更難上車..
不過我相信沿途既乘客唔會特登等P車..

而家 102 去到呢個位都無咩位啦
開 102P 幫手執走前面堆客仲好
如果 102P 係準時+就到時間,特登坐 P 車唔係無可能...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)