hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [分享] 巴士迷司機
開啟左側

[分享] 巴士迷司機

franco26 發表於 2011-7-15 02:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先係呢度先將巴士迷定義放寬一點, 影巴士都歸納為巴士迷一類。
話說今日係某巴總上車, 遇到一位廿來歲既新紮司機
埋站落車, 簽到後自己拎相機影自己部車
初頭我以為佢新入職, 就楂出牌不久既新巴士, 拍攝留念一番亦同都可以擺上網分享下
結果我見到佢影埋隔離部舊冷馬, 咁我就覺得我同佢都行家

坐完佢車一單, 感覺好微妙
大家都鍾意巴士, 而佢仲實現左我小時候既夢想, 就係做巴士司機
而我都係第一次見司機一落車第一件事唔係去廁所同吹水, 係同架車影相...

雖然手車真係好碌...睇得出好小心亦都有緊張
見住佢係另一邊總站頂閘開車, 果刻我完全感受到佢既壓力有幾大
希望佢做得開心 ! 至少係自己興趣

或許佢本人都有上巴士論壇
在此送上祝福和鼓勵, 祝前程錦繡

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 好分享

查看全部評分

FD8977@102 發表於 2011-7-18 21:08 | 顯示全部樓層
Anpretext 發表於 2011-7-19 13:49 | 顯示全部樓層
城記非專好多後生仔都係巴士迷
而通常渣巴士既, 都幾喜歡大巴嫁~
ctbkn2813 發表於 2011-7-20 20:43 | 顯示全部樓層

MF2648_AVBW8 發表於 2011-7-22 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 FD8977@102 於 2011-7-18 21:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
82K曾經有個巴士迷司機
駕駛FW2410

佢而家好似仲掛緊82K某熱狗

HKMTR_A140 發表於 2011-7-23 00:28 | 顯示全部樓層
我都成日影自己揸過既車,我入巴士公司做都係為興趣

呢部車我影得比較多,因為呢部就係我部掛牌車
MF2648_AVBW8 發表於 2011-7-23 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 HKMTR_A140 於 2011-7-23 00:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都成日影自己揸過既車,我入巴士公司做都係為興趣

呢部車我影得比較多,因為呢部就係我部掛牌車

我諗好多巴迷都有夢想第時做卡佬, 一嘗駕駛大巴滋味
可惜往往因為人工低, 又辛苦而令人卻步
追尋興趣同理想係一件好事, 但係為了生計, 被迫放棄
師兄你可以實踐到理想成為車長, 實在令人佩服
DK5416 發表於 2011-7-23 23:59 | 顯示全部樓層
仲有另一個途徑
就係做維修
但係眼見好多人都怕辛苦,怕污糟,又唔受得氣
HKMTR_A140 發表於 2011-7-24 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 MF2648_AVBW8 於 2011-7-23 23:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我諗好多巴迷都有夢想第時做卡佬, 一嘗駕駛大巴滋味
可惜往往因為人工低, 又辛苦而令人卻步
追尋興趣同理想係一件好事, 但係為了生計, 被迫放棄
師兄你可以實踐到理想成為車長, 實在令人佩服 ...

其實而家要實踐理想,完全唔難,有1,2牌,夠3年你就能夠理想成真

但興趣歸興趣,揸車絕對不容玩玩下,到底你身後有百多條人命,有咩閃失你都唔安樂
更何況對內巴士公司(金色、長勝公司更甚)成日施加無形壓力係你身上,對外要受乘客氣,有交通意外又要驚比差佬鋤,做巴士佬絕對唔係你地想像中咁過癮
MF2648_AVBW8 發表於 2011-7-25 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 HKMTR_A140 於 2011-7-24 21:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實而家要實踐理想,完全唔難,有1,2牌,夠3年你就能夠理想成真
但興趣歸興趣,揸車絕對不容玩玩下,到底你身後有百多條人命,有咩閃失你都唔安樂
更何況對內巴士公司(金色、長勝公司更甚)成日施加無形壓力係你 ...

做卡佬當然唔過癮, 日日受人氣, 擔驚受怕, 人工又雞碎咁多
我識有位師兄仲自稱廉價勞工添
不過小弟好奇師兄你可以咁勁, 興趣可以戰勝金錢姐
要知道興趣係好, 但係都唔好擺自己嘅生活嚟較飛
萬零蚊一個月, 又要食又要住, 仲要養妻活兒 (除非單身)… ><