hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 比人扣完分感到好無助
開啟左側

比人扣完分感到好無助

E21A 發表於 2011-7-15 12:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=627465&;extra=page%3D1
& p# C# v2 G# b
2 _/ F1 D/ S* |) q& x2 P* y我係呢篇建議比2個人扣了2分
! @% K, o5 c7 T7 Z  G2 i
$ H0 C" g+ s) j; k* r1 e6 D我想講,你認為建議有不好的地方,扣分,罵,批評絕對冇問題
' K1 [6 g4 W# M7 _" u
, L/ \5 G6 S/ R但今次扣分的2個人,2個都話建議''不設實際'',但係又唔講建議點樣''不設實際'',之後經短消息追問下先回覆一句''只會用那些路線由賺錢,變成蝕錢''就潛水,另一個連回覆都沒有。% P- R. r+ M1 M( l4 l+ H- j

' e5 L1 n. U0 }, k我諗過投訴,但睇了成晚什麼什麼附例我仍然不明白怎樣去投訴。
. J+ ~  O6 D1 R% J. b' Q有冇人可以幫下我?
3ASV196 發表於 2011-7-15 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2011-7-15 12:52 發表
+ Z4 N0 w. ?$ y$ R1 ~) A8 `http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=627465&;extra=page%3D1
5 g+ e' S" b' G: X  d, M5 K" f1 V$ w1 Y, ?4 X3 }  k
我係呢篇建議比2個人扣了2分2 ?  o3 t+ W. t2 e7 i" U
: s; p% O  Y) J6 Q$ B0 C2 Z9 w
我想講,你認為建議有不好的地方,扣分,罵,批評絕對冇問題& r/ R8 m1 s; |3 w. f3 ~) d. {- S

6 G" J' D# y4 k4 i8 q但今次扣分的2個人,2個都話建議''不設實際'', ...
" o5 k5 R. n0 E
& X! D# k: h: b
如果你認為有關評分內容有違反站規, 請報告給有關分版版主, 3 O/ m; j9 L5 I. }5 f% G
並表明懷疑有關評分違反什麼站規, 版主會處理
# `3 j" v% S4 F% k! }* s. j5 ]9 B8 B8 b( I/ M. o( t; {4 a
但如果你搵唔到有關評分內容有違反任何站規的理由, 咁真係
2 [. B+ v  H1 i: s無乜辦法, 你報告都無乜用, 因為唔違反站規, 版主都唔會做: T) K( V6 R# P. [1 I
到咩, 這就是評分制, 人人都可以根據自己睇法/意見評分, ( w/ ^4 w8 r# _1 V# D" `
要接受他人評分了% T* o1 A- g' g' r

1 {' B- |. ?3 k, S另外, 現時無評分"附例"要睇ga wor, 請問你睇左成晚是什麼?
3ASV196.KE7270
 樓主| E21A 發表於 2011-7-15 14:17 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

但係我覺得佢地真係好主觀咁睇份建議,比我既感覺直情係''一睇唔順眼立即扣分'', 我唔係接受唔到佢地既意見,而係佢地冇意見。而且佢地講既理由好唔合理,''只會用那些路線由賺錢變成蝕錢''佢連邊條路線由賺錢變成蝕錢都講唔出就算我假設佢想講E21A重組後變成蝕錢,你認為有可能嗎?
5 {7 t+ K5 J& x% _
0 I( t! b6 `* p0 U( l; }) u我個晚睇既好似係增值功能附例7 a' Z# L- f8 h8 ^
4 F' Z0 s3 s$ z/ n4 n7 \% j- F
KC3555 發表於 2011-7-20 14:28 | 顯示全部樓層

原帖由 E21A 於 2011-7-15 14:17 發表 4 w* c* T/ t4 ]7 p0 R
但係我覺得佢地真係好主觀咁睇份建議,比我既感覺直情係''一睇唔順眼立即扣分'', 我唔係接受唔到佢地既意見,而係佢地冇意見。而且佢地講既理由好唔合理,''只會用那些路線由賺錢變成蝕錢''佢連邊條路線由賺錢變成蝕 ...
+ |. L' U2 r0 W9 ~
我自己覺得,建議係一樣主觀性的睇法,根本係唔會有客觀的論述,
5 @3 m- E. Q% |* t3 i有人支持有人反對合情合理,
4 [: l$ e  o2 V0 w& ~有時就算你寫到成篇論文去佐證,係唔同意,係扣分,呢樣都係文責,自己係要負的。
4 |$ q8 m0 [, C& t! c/ `2 V* Q我覺得唔可以夾硬將自己的觀點套落人地度,亦唔可以夾硬監人地一定要回應。: V2 f* L2 U( X% X
只不過人地意見簡短,唔等於無意見;又真係或者人地真係覺得不設實際,無必要補充。( u: ?. ~- e' ?( r9 n3 m+ V8 m7 u

. O( C& I/ R5 p, _每個人都渴望有人欣賞,唔希望俾人扣分,我相信你出呢篇文的動機就是如此,
, ~  Y0 S0 C  t, i  W& @同時相對反影了你對別人無理批評心有不甘。唔好忘記,網上是一個小社會," S9 W& H: T4 P7 M! _
社會就一直都會有不同意見。' n1 \+ ^/ l/ o$ O5 \
我看得出你這篇真是有心機去落墨,但我亦都不同意你的建議。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| E21A 發表於 2011-7-21 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-7-20 14:28 發表 , z3 K* c* \1 S2 Z4 ~( m8 M
; v- k" _. z+ X! c2 V
同時相對反影了你對別人無理批評心有不甘。唔好忘記,網上是一個小社會,.
如果我真係心有不甘,我應該係度吵了很多次啦!因為之前有不少建議都比人扣分* g5 |* \" [# A. x/ g4 ~! k$ v
另外既就係..如果你用心去做一篇建議..有人彈..但又講唔出原因,你會有咩感覺?
' l" Z  u, o9 x' P9 {! I: m另外今日實行既負評分限制證明我既要求唔過份WO
KC3555 發表於 2011-7-21 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2011-7-21 12:22 發表
( z) I4 Z1 [2 T如果我真係心有不甘,我應該係度吵了很多次啦!因為之前有不少建議都比人扣分8 A# v/ J( q3 ^% V
另外既就係..如果你用心去做一篇建議..有人彈..但又講唔出原因,你會有咩感覺?
5 Z, s6 ~0 c: [另外今日實行既負評分限制證明我既要求唔過份WO ...

' e9 J: Y1 V* Y  Q呢層我都知,而且你講的都係事實,
% ~2 T' G7 z/ ~  D2 A, \我只係站在你的角色去諗,因為你今次的改線建議係經過深思熟慮,. _: _; ]3 i1 ^* }% v) V9 q3 A
我係睇得到。問題係,經過深思熟慮後,我得出咁樣的後果,我會感到好失落。6 t3 x5 z. q2 `4 u( z3 P! ]6 K3 ^
正如你讀書,晚晚開夜車,讀到滾瓜爛熟,點知考出來都係肥佬的情況一樣。
4 y5 U, W- f# p8 P& ?既然評卷員都覺得有問題,我自己就選擇再三檢討,就咁就算。( s0 ~2 y; ]. i+ w5 v, d
就算俾你講得通,你都控制唔到人改變自己的看法。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....