hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [當魚翅遇上高麗蔘時] CX410 HKG-ICN+ CX419 ICN-HKG ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] [當魚翅遇上高麗蔘時] CX410 HKG-ICN+ CX419 ICN-HKG

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:12 | 顯示全部樓層

3x Boeing

KE B777-300ER

洗玻璃

花機, 但係好難影

OZ A321

OZ B772

竟然用漢莎

KE A333

APM去Star Terminal但係我未行完

有韓樂表演

KE A332

KE lounge

KE B738

KE B744

隻花機B777-200ER push back

KE B777-200ER

KE A388

KE B773

好多KE

隻A388 push back

Taxi

地勤電腦

A388 + B738

要去star terminal la

去右邊

Arriving

Arrival 落車先

上車

好快就到

又有兩邊, 有排行

國泰有自己0既lounge

係呢度先出咁多外藉航班

連聽日果d機都出埋

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:13 | 顯示全部樓層
去閘口影下先

有CX logo

因為呢班機係同BA share code, 所以又有BA logo

資訊牌

ICN logo

Thai

SQ B777-300ER

7C B738

望番去Main Terminal

呢度真係好靜

5塊screen

My flight

上班機CX418黎la

BR A332

EK A388

KE A388

HA B767-300ER

ZH B738

QR A332

泰國Business Air B767-300ER

747&388

TK A343

呢隻HA又係好難影

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:13 | 顯示全部樓層
本次航班:
日期:2011年7月22日(星期五)
出發地:(韓國) 首爾仁川國際機場(ICN)
目的地:(香港)香港國際機場(HKG)
航空公司:國泰航空/Cathay Pacific/CX
航班編號: CX419
航機註冊碼:B-HNN
航機機型:B777-300
航機首航日期:19/11/2003
座位:34A
本航程預定出發時間:20:05( 首爾時間/ UTC+9 )
本航程實際出發時間:20:08( 首爾時間/ UTC+9 )
本航程預定抵達時間:22:45 ( 香港時間/ UTC+8 )
本航程實際抵達時間:22:44( 香港時間/ UTC+8 )
本航程預定飛行時間:03:40
本航程實際飛行時間:03:36

又係好難影

又係OZ lounge

CX lounge

換左新制服

Boarding Soon

Boarding

Old regional class

My seat: 34A

窗口

My 773 and SQ 77W

行李架塊鏡唔同772果個

飛2:59咋, 快過去程

Tray table

PTV又播, announcement又播

Handset

Safety Card

Welcome onboard

pack好左0既雜誌

有幾個細0既行李架

今次個legroom好好多
出入都舒服好多

流線型

無可能ge直線飛行

隔離有架泰航到
應該係BKK to ICN via HKG果班

閂好行李架

Ready for push back

新版studio CX 個beginning

新版safety video

Push Back

Taxi to rwy

熄曬燈

Take off video:
http://www.youtube.com/watch?v=KTe0yr1-OmU

黑暗中爬升

Announcement:
http://www.youtube.com/watch?v=fEG6JmHDpfs

開番70%燈

有個台播國泰宣傳片

沿海岸線飛

飛多2:47

TVB個台壞左:
http://www.youtube.com/watch?v=3ZBJ7AouWRw

前段及中段Y都係old regional

後段就係Slimlined economy class

洗手間

L5 door

閂左個簾

我個閱讀燈0係好後

New uniform

Boarding Music

到濟洲島就開始派餐+飲品
好快手
d空姐空少都好醒目, 服務一流

My dinner

水果+紅豆蛋糕+可樂+麵包+主菜: 牛肉飯

賣相一般
但味道好好
值8分

另一個係雞肉飯, 又係好好味

Salt+ pepper

You can unfasten your seat belt now

去到呢度我已經食曬個餐
因為派得快
同去程差好遠

食餐果陣有好多野派,第一:問卷
我係依照整體印象黎評

食完餐仲有2個鐘

一路都有好多漁船

第二樣野派係: Duty Free items

買左熊仔機師

其他人enjoy緊個PTV

又有漁船

landing前1個半鐘前又熄少少燈

之後去左galley攞souvenir
又同空姐講你地0既 service好好
佢就俾左d表揚信同一大袋野我
又傾左十幾分鐘

New regional Business Class

cabin好暗

見到陸地la

果袋souvenir

空姐都俾番張logsheet我
傾計果陣空姐話今班機有2個Captain
好似係考試定training
我都覺得冇咩機會入cockpit
但係captain俾我after landing之後入去

Last 44 mins

就到la

熄曬lo

30 mins

最愛國泰呢個system

CX207 and CX233 to Seoul?

At gate 50 and baggage claim 13

見到有d城市光la

Landing Video:
http://www.youtube.com/watch?v=McltaAq_dV0

魚翅陣

OX B743

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:14 | 顯示全部樓層
停0係 CX A333隔離

開燈

停定

Close up

行李架

入cockpit幾分鐘就要走la

R1 door

Front galley

New regional Business class

睇唔到成個飛龍同oneworld logo

L1 door

要行番去gate33先有APM搭

等車

Baggage Claim 13

少有地得我呢班機

B大堂走人

今次呢班機同CX410有好大對比, 機型方面773當然比772新淨好多, d announcement都明顯大聲左好多, 坐距都大左好多, FA每次派餐都唔使派咁多, 服務質素都明顯升左唔少。亦可能時間關係,close左cabin door之後就有FA sell duty free, 又有FA 專門做duty free,過程順暢好多。今次返香港個餐味道都好好,所以如果要食好食d 0既餐就只可以寄望0係返HK果程度la。呢程機d FA服務簡直一流,非常熱情,笑容多到滿瀉,又經常巡cabin睇下有咩需要,最後一次派飲品之後就成日收杯同問卷,爽手到得了。同空姐傾計都話呢班客都好有禮貌,又唔會成日禁鐘,所以佢地都serve得好開心,呢d咁0既服務先似國泰ga ma,希望國泰可以繼續保持同提升服務質素同短途客艙設備。而仁川機場0既環境真係好靚,四圍都有好多綠化,商鋪都有好多,所以有時間都可以行下。