hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 香港,終於都有第四架E400喇!(城巴7002?) 6/8加車尾相 ...
開啟左側

香港,終於都有第四架E400喇!(城巴7002?) 6/8加車尾相

sea1986 發表於 2011-7-24 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2011-7-24 13:34 發表

701-750兩批車唔同長度都係7字頭, 因此MTRB 新 E500為11.3m 也有可能

另外MTRB E400據悉已完工(或成型), 內部有相睇~
來源係MTRB車長

點解前新巴11.3米躉唔同舊有11.3米被編成6字頭
相信同係咪一手二手有關
若然新E500係11.3米,唔排除新開字頭
poiuyhg123 發表於 2011-7-24 14:40 | 顯示全部樓層
無左條底庫?

評分

參與人數 3aPower -3 收起 理由
ASV63 -1 惡意灌水
toyl -1 = 亞媽係女人?
MF2648_AVBW8 -1 明知故問

查看全部評分

Enviro400 發表於 2011-7-24 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2011-7-24 08:34 發表
唔記得跟大家講講
呢部新車車尾燈暫時設計不變
相信有機會改 0既係車尾條銀色「腰帶」
好大機會變埋黑色

車尾外型係同7000,7001一様,

只有上層"太平窗"由梯形變成長方形
[S]teven 發表於 2011-7-24 15:59 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2011-7-24 13:34 發表

701-750兩批車唔同長度都係7字頭, 因此MTRB 新 E500為11.3m 也有可能

另外MTRB E400據悉已完工(或成型), 內部有相睇~
來源係MTRB車長
咁快完工/成型
張單出左冇耐咋喎

內部設計係點...?

不過我覺鐵巴批E400應該會同7002差唔多
用Lazzerini Pratico 2840 座椅..

唔知配色會唔會內外都跟返4期輕鐵?
(個人覺得港鐵唔會再用前朝配色-湖水綠)
即係以白色作主要色調,再以紫色作少許點綴
座椅方面,跟輕鐵座椅配色 一紫一綠
HB00610 發表於 2011-7-24 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 NH9684 於 2011-7-24 04:25 發表
18部短龍(702~712,714~720)同10部短富豪(239~248) 就快滿17歲  仲有批短蘭 應該係時候替佢地個位
其實批車都老化得緊要 搭3B(239)上花園道都有心無力... 係時候要換
P.S 維基搵到 鐵巴E400編號為1001~1009(只供參 ...

批短豪無力已經唔係呢一兩年的事…由新車落地都已經出哂名無力…

事實上而家就快要拆車場見的短蘭, 到呢一刻都仲可以算係好好力。

原帖由 [S]teven 於 2011-7-24 12:23 發表
維基D野真係只供參考嫁咋 因為人人都改得
我曾經要求更改者提供資料來源 佢到而家都未提供到
即係D料流流地
(更改者除左話鐵巴E400編號係1001-1009之外,仲話D E500會跟返8XX編做825-833)
但我都有諗過如果批E500係 ...

其實B10M比E400更長…

反而闊度先係大問題…
 樓主| 1005 發表於 2011-7-24 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Enviro400 於 2011-7-24 15:07 發表

車尾外型係同7000,7001一様,

只有上層"太平窗"由梯形變成長方形

太不平窗改為長方形
唔知係咪巴士公司要求呢?

響街上見到上左全車尾E500
太平窗都係造貼得好難睇
變返長方形
起碼唔會界到歪晒
快樂有時,唯有Timely
Quanta 發表於 2011-7-24 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ctbkn2813 於 2011-7-24 13:22 發表

目前最需要替補既係短蘭, 因為短蘭依家已經差唔多滿18歲,
至於239-248, 702-720可以下年中先至換.
其實今次計埋頭2架E400都係得個40部E400, 如果代哂堆短蘭之後都唔係淨番好多架E400可以代其他舊車. ...

城巴至今得三架兩軸車落地
但短蘭只係退剩幾架 (唔計非專, 下同), 亦不見要用短車的路線無車行
可見短蘭唔一定要全部用 E400 代
唔講第度, 淨睇 98 的主力由 2xx 變成 9xx 已經用少幾架短蘭

93/94 年出牌而未退的短車只有不夠四十架, 用 7002~7039 代啱啱好
leungfan 發表於 2011-7-24 16:49 | 顯示全部樓層
個車頭車頂果part噴油有少少亂咁黎... 無啦啦斜左上去
同埋上層車頭個design搞到無左個流線feel..
s103597p 發表於 2011-7-24 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 [S]teven 於 2011-7-24 12:23 發表
維基D野真係只供參考嫁咋 因為人人都改得
我曾經要求更改者提供資料來源 佢到而家都未提供到
即係D料流流地
(更改者除左話鐵巴E400編號係1001-1009之外,仲話D E500會跟返8XX編做825-833)
但我都有諗過如果批E500係 ...

之前E400未定7000呢個編號前,維基話架E400個編號係2900

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
toyl + 1 道出可信性問題

查看全部評分

VA54-HN8897 發表於 2011-7-24 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2011-7-24 00:15 發表

唔知邊個天才想底褲.出黎
無實際作用 又樣衰 又阻景觀兼增加車重
呢樣野...某程度上除左ADL 之外,都應該要多謝o係訂車時要求電視組件配合報站組件...想一件過o既公司...