hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) <2011年8月2日> 新福利3路線回來了!
開啟左側

[澳門] <2011年8月2日> 新福利3路線回來了!

ivan0716 發表於 2011-8-3 03:40 | 顯示全部樓層

其實咁樣咪即係次次要交通局出雞先會出支援...
冇理由要ORDER新褔利留意埋1,3,3A夠唔夠車架WO...HAHA...咁樣黎個支援車...都幾有新意...GOOD....又多左D號外特見....正..!
da93 發表於 2011-8-3 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2011-8-2 23:39 發表

又好難同新巴比既

起馬新巴出道個陣就係中巴玩完之時
甘中巴大部分既車同人都可以賣過去/過檔新巴

有足夠既人同車甘亂極都有限先

當年特區政府都唔係唔識驚既,
9月1日前諗定如果新記有咩事既,
要搵咩車出去應急,
但今日澳門政府?
PB602 發表於 2011-8-3 13:31 | 顯示全部樓層
其實新福利用12米車行3,有咩理由維澳走去買10.6米車行先。原本又話買青年,最後一架都無,呢間公司都係得個講字。
大班神經漢 發表於 2011-8-3 15:25 | 顯示全部樓層

新福利呢個「白底紅字」電子牌真係好難睇到, 尤其係日頭...
講真, 一直以來對「威立雅」呢間公司印象麻麻, 當初知道佢投到澳門巴士近半數路線經營權, 我已經同d澳門朋友講自求多福...(可惜當時呢度仲未批核我a/c)...翻查佢「戰績」, 佢曾經令澳洲墨爾本輕軌乘客怨聲載道; 佢亦因為經營不善, 令瑞典斯德哥爾摩地鐵經營權拱手讓給投標成功的港鐵公司...猶幸...香港電車尚未變一鑊粥...亦都唔希望會...
澳門政府今次亦都好令人費解, 點解會一次過將全澳近一半路線, 當中仲包括唔少大線, 批俾一間全新0既公司做呢? 點解唔逐d逐d批出黎呢?
而維澳尋日0係傳媒解釋係因為人手不足, 其實人手呢個問題0係澳門巴士行業已經存在左好多年, 根本佢投標果陣其實應該已經知道, 中左標運作左先至話人手不足???

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hkaiw + 1 同意你的說法

查看全部評分

HY1677 發表於 2011-8-3 21:48 | 顯示全部樓層
人手不足都算啦
咁大線用細車/中車又點計?
維澳一早就知道自己手頭上有好多大線,就算買唔到青年
一樣可以買其他大車架喎
hkaiw 發表於 2011-8-3 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 大班神經漢 於 2011-8-3 15:25 發表
新福利呢個「白底紅字」電子牌真係好難睇到, 尤其係日頭...
講真, 一直以來對「威立雅」呢間公司印象麻麻, 當初知道佢投到澳門巴士近半數路線經營權, 我已經同d澳門朋友講自求多福...(可惜當時呢度仲未批核我a/c)... ...

看一看香港電車被威立雅收購也是差不多,好像於去年暑假曾經計劃重組電車班次,被工會猛烈批評沒有諮詢,結果臨到實施前一、兩天才取消;不過到了去年十一月終於實施,初期出現班次非常不穩定的情況,有時會出現等了十多分鐘才有車的情況,過了一段時間的調整後才改善,不過其實是幾乎變回重組前般,例如來往北角至石塘咀線原本是每十五分鐘才有一班,但是修改後日間差不多變回重組前般。

另外在威立雅收購後,推倒於2000年的翻新計劃,另外亦以鋁合金取代柚木作為車身的支架(其實編號 #168 - 171 的電車便是改用全鋁合金的車身)的重裝車身計劃,結果原本在收購前製成的用回柚木支架的編號 #172 電車至今無法投入服務,近期除了作為司機訓練車之用外,長期停放在車廠內。
喵...
asv2 發表於 2011-8-3 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2011-8-3 22:34 發表

看一看香港電車被威立雅收購也是差不多,好像於去年暑假曾經計劃重組電車班次,被工會猛烈批評沒有諮詢,結果臨到實施前一、兩天才取消;不過到了去年十一月終於實施,初期出現班次非常不穩定的情況,有時會出現等了十多分鐘才 ...

你無講錯班次問題

但翻新既事,威立雅而家都仲做緊喎
你可以睇返新聞
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101006/00407_065.html
進程咁慢只係因為 168-170 既設計唔得,要再攪架 171 出黎試...
hkaiw 發表於 2011-8-3 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2011-8-3 22:52 發表
進程咁慢只係因為 168-170 既設計唔得,要再攪架 171 出黎試

去年更新車身的是 #168,而 #171 至今繼續在車廠內鋪塵,另外近期最少有一個新車在車廠內製成。

喵...
89B 發表於 2011-8-12 03:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2011-8-2 23:39 發表

又好難同新巴比既

起馬新巴出道個陣就係中巴玩完之時
甘中巴大部分既車同人都可以賣過去/過檔新巴

有足夠既人同車甘亂極都有限先

唔夠人就無為浪貴人力去渣批村村通
其實新福利批到期K車/Man/澳巴Hino....等大巴應該復出, 政府買下包租俾維澳 用多幾年
起碼架架都大部d .....而批村村通無人渣咪放埋車廠, 或且賣走部份去外地...
(如果批車賣尼香港做校巴唔知出唔出到牌?)

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
PKD32 發表於 2011-8-12 12:11 | 顯示全部樓層

D村村通無防溜後裝置架WO!你唔係想批車黎下話?