hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin7 ...
開啟左側

6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin79: 1-123不准評分)

FY8389 發表於 2011-8-5 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2011-8-5 14:02 發表
既然大白龍係籮底橙
點解U廠用咁多而又留咁多歐3 AP做後備
12A呢d市區線行大白龍應該冇乜問題

U廠個堆歐3 AP後備係長期服務天水圍元朗,
行大欖個堆線無乜上斜問題, 用3AD唔係問題
生命熱線。2382 0000
kingprowm 發表於 2011-8-5 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2011-8-5 13:42 發表

我就唔係好貪心 只係希望行屯公D 車有番D正常的表現
有空的話 搭下 58M 258D 見識下果批 3AD 的表現
咁你就知有咩問題

可以交換大康豪既車唔係 3AV 就係 3AD 啦

GK9636 發表於 2011-8-5 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2011-8-5 13:15 發表
真實情況就係荔枝角係唔夠人多過唔夠車
如果佢夠人的話, 夜更就唔駛例收50幾架啦
連過海大線夠膽收成兩三架, 其他線就更加唔駛講, 人人有份永不落空, 唔收唔安樂 ...

荔廠唔係執o西d人番早更, 剩左坐下廠? 等人地朝早數車數得開心, 夜晚收得放心嘛
GK9636@ATENVIRO
kingprowm 發表於 2011-8-5 14:24 | 顯示全部樓層

原帖由 FY8389 於 2011-8-5 14:07 發表

U廠個堆歐3 AP後備係長期服務天水圍元朗,
行大欖個堆線無乜上斜問題, 用3AD唔係問題

其他三廠都唔會長期霸住一批金車做後備, 係得 U 廠係咁,
再者 U 廠既後備金車唔止 6 架 E3 AP, 唔計 B1 架專用後備 PJ5733
仲有 JH1912, LJ9994, NX3079
KC3555 發表於 2011-8-5 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2011-8-5 13:15 發表

但係呢十部大約有一半係AP....呢隻U廠"專利車"..

U廠專利車唔緊要,K廠都有,只不過另外兩間廠有無專才整呢種車就係一個問題。
我唔敢肯定,但以現時情況,白車黎講間間廠最想掉走2+2 AD同3AD,荔廠最想換入3AV,
2+2 3AV
荔廠:40部 / 4.69%,後備:0部
九廠:129部 / 12.2%,後備:5部
沙廠:111部 / 10.02%,後備:5部
屯廠:28部 / 3.2%,後備:0部

換言之:K廠應該搵U廠傾傾要D老闆,然後送D12米大富豪俾L廠。
如果U廠可以容易將老闆同男人甩身,再將S廠嘅調車思維引入U廠,
所謂L廠無車問題自動解決。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
FY8389 發表於 2011-8-5 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 14:24 發表

再者 U 廠既後備金車唔止 6 架 E3 AP, 唔計 B1 架專用後備 PJ5733

其實有金車做後備有咩問題?
你間廠今日出到幾多架金就係有幾多架金可以服務輪椅客

其他廠將全部金車上掛, 一旦出唔到掛牌金車, 就要出白板代囉-.-
屯廠有金車掛牌出唔到, 都仲有幾部後備金車可以用來出特見,
但係屯廠今日派金車既數目唔會變架。
生命熱線。2382 0000
KC3555 發表於 2011-8-5 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 14:24 發表

如果車唔係你情我願,可以叫三間廠去搶喎。
K廠唔計AP有4部後備金,(唔計ATR417)
S廠有1部。
既然係咁仲可以搶埋K廠喎。
咁計K廠最霸道,2+2 3AV車又夠多,最多可換金做士碑。果然係皇帝廠。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kingprowm 發表於 2011-8-5 16:34 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-8-5 14:38 發表

如果車唔係你情我願,可以叫三間廠去搶喎。
K廠唔計AP有4部後備金,(唔計ATR417)
S廠有1部。
既然係咁仲可以搶埋K廠喎。
咁計K廠最霸道,2+2 3AV車又夠多,最多可換金做士碑。果然係皇帝廠。 ...

都係果個諗法啦, 既然 U 廠都入左 21 架新車去填 9 個大康豪既位置
佢應該可以將批蛋上牌, 應該離不開 52X, 59X, 60X, 66X, 260X, 960, 961
果堆線甩番 9 架車出來上 58M, 62X 代康豪, 根本很簡單,
係要做埋損人利己既野 .....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
3ASV427_KS8246 + 1 you are right!!!

查看全部評分

Crotone 發表於 2011-8-5 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 16:34 發表

都係果個諗法啦, 既然 U 廠都入左 21 架新車去填 9 個大康豪既位置
佢應該可以將批蛋上牌, 應該離不開 52X, 59X, 60X, 66X, 260X, 960, 961
果堆線甩番 9 架車出來上 58M, 62X 代康豪, 根本很簡單,
係要做埋損人利 ...

您好似唔記得左69M 仲有3部12米康豪仲未甩牌
仲有U廠三十多部11米康豪遲早要解決

One Door Closes Another Door Opens
ATE24 發表於 2011-8-5 17:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 16:34 發表

係要做埋損人利己既野 .....

你大聲o的講出o黎,話「係!我認我係山頭主義,我擺到明係唔鍾意你o地屯門廠 spare 有突都要搶我o地荔廠o既車。」o既話,我望落條氣都會順好多。

評分

參與人數 4aPower +4 收起 理由
HB00610 + 1 Like your point
teddybus + 1 i love what you have said ^^
Crotone + 1 Good Point!!
樂仔〞 + 1 agree

查看全部評分

公器公用 香港早要有品