hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin7 ...
開啟左側

6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin79: 1-123不准評分)

FBI2 發表於 2011-8-6 08:08 | 顯示全部樓層

原帖由 HS896 於 2011-8-6 00:54 發表
可能263堆大白龍又比人port
同當初HS896,HS9282,HS9236,HS9387下場一樣
以上既...最少HS9387同HS9236我搭過係唔得既...
HS9387 上城隧龜速
HS9236 行59M 架車得十幾個客 上斜都唔係好得 ...

好心U廠就將263批3AD和67M批3AV對調啦,或者和69M批3AV對調都OK,總好過而家要係城隧做蝸牛.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GU9338 發表於 2011-8-6 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HS896 於 2011-8-6 00:54 發表
可能263堆大白龍又比人port
同當初HS896,HS9282,HS9236,HS9387下場一樣
以上既...最少HS9387同HS9236我搭過係唔得既...
HS9387 上城隧龜速
HS9236 行59M 架車得十幾個客 上斜都唔係好得 ...

講真 俾人 port 既話
架 HH 5755 又點會掛到 263 咁耐 ?
請用文明來說服我。
JU2541 發表於 2011-8-6 08:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2011-8-6 08:43 發表

講真 俾人 port 既話
架 HH 5755 又點會掛到 263 咁耐 ?

個司機好碌.....
人一九,腦便殘
7371 發表於 2011-8-6 08:46 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2011-8-6 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 16:34 發表

都係果個諗法啦, 既然 U 廠都入左 21 架新車去填 9 個大康豪既位置
佢應該可以將批蛋上牌, 應該離不開 52X, 59X, 60X, 66X, 260X, 960, 961
果堆線甩番 9 架車出來上 58M, 62X 代康豪, 根本很簡單,
係要做埋損人利 ...

調 3AD 入黎  大家講佢地的表現都講到口都臭埋.
明明唔岩行屯公 都要調佢地入黎 又傷車 又慢左
老老實實我唔似你咁欣賞 3AD
仲有 960 一用批蛋 到時虹橋以後唔洗旨意上車都似
唔知E D 係咪叫損人利己 ?

S3BL343@66 發表於 2011-8-6 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 7371 於 2011-8-6 08:46 發表
仲有278X成堆16部3AD都掛左甘多年,都俾人port左唔少野啦,迷一樣仲可以掛到甘耐。

278X 果批唔係 ok ge 咩 ?
GU9338 發表於 2011-8-6 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2011-8-6 10:27 發表

278X 果批唔係 ok ge 咩 ?

好少搭 278X 既 3AD , 但見過無數次上斜同三波躉鬥慢 ...
仲有一次見過架 3AD 係中線爬某三波躉 , 點知死踩爛踩去到隧道雙白線先勉強爬到部躉 ...
請用文明來說服我。
PKD32 發表於 2011-8-6 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2011-8-5 17:31 發表

52X 960 唔洗諗 , 一上蛋等同趕客 ... 載客量低左 , 行車時間長左 [ 因為車慢 ] , 等車耐左 ... 嘩真係搵你搭
961 換乜鬼蛋 , 自己 D 掛牌早就全蛋左
剩返 60X 個 12 部 3AD, 66X 10 部 AV 同 260X 16 個 3ASV , t ...

但52X同960歐三個問題遲早要解決WO!E+唔換,幾時換先?同埋部分AVBWU上斜都唔差,所以 [ 因為車慢 ] 呢個原因,未必成立WO!
kingprowm 發表於 2011-8-6 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2011-8-6 10:19 發表

調 3AD 入黎  大家講佢地的表現都講到口都臭埋.
明明唔岩行屯公 都要調佢地入黎 又傷車 又慢左
老老實實我唔似你咁欣賞 3AD
仲有 960 一用批蛋 到時虹橋以後唔洗旨意上車都似
唔知E D 係咪叫損人利己 ? ...

妳 U 廠入左咁多新車, 遲早都要幫批車上牌啦,
如果 U 廠自己覺得唔啱用一早就唔入咁多啦

12 米白車車款唔多, 我諗荔廠搵車同 U 廠換大康豪一係 3AD 一係 3AV
定係你想荔廠換批 AS 過來

搭巴士本來就唔係快, 要快就搭小巴, 的士, 甚至自己揸私家車,
我好少嫌某些車款慢, 58M, 60X, 260X 既 3AD 我都有搭過,
唔覺得好慢, 正常巴士一架, 講慢既話以前吉都, 吉蘭仲慢添

KC3555 發表於 2011-8-6 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-8-6 11:17 發表

妳 U 廠入左咁多新車, 遲早都要幫批車上牌啦,
如果 U 廠自己覺得唔啱用一早就唔入咁多啦

12 米白車車款唔多, 我諗荔廠搵車同 U 廠換大康豪一係 3AD 一係 3AV
定係你想荔廠換批 AS 過來 ...

咁講最衰係九廠:
最犯賤係荔廠:
3AD分佈如下:
荔廠:12部,後備2部,後備率:16.67%
九廠:18部,後備7部,後備率:38.89%
沙廠:58部,後備4部,後備率:6.9%
屯廠:81部,後備3部,後備率:3.7%

你話荔廠唔夠車,又寧願叫12A放走3AD,送俾屯廠換康豪。
咁點解你又有2部後備3AD?
九廠3AD成7部後備,九廠唔俾屯廠,但係荔廠俾屯廠,
點解你又唔諗下點解荔廠寧願接康豪拱手襄讓3AD?
以往歷史都話俾你知,送車出去唔等於有車返黎。
你呢種野蠻大荔廠思想,淨識怨天尤人,咁無車都唔上埋D3AD,
就話人地打劫,如果廠方真係鍾意你D大白龍,
就唔會今時今日得10部,仲要兩部做後備,
焗住俾38同73X用,而且38一有新龍躉到就又放大白龍走啦,
呢D惡人先告狀的態度,荔廠寧願無車都唔要大白龍,
數據上根本睇得清清楚楚,你仲走去話U廠走黎打劫。

事實上U廠係最需要12米長車嘅廠,同最唔需要直梯嘅廠,
成日俾人話公路車最好唔好企人,但偏偏3AV拆鬼哂做大水塘。
U廠唯有食3AD。況且3+2座位根本已經等於2+1座位,
D客寧願企都唔願坐落去,但真係需要大量座位係公路線,唔係市區線。
每間廠況各有唔同,面對難處亦各有不同,
你要投訴,唔係投訴U廠霸度,係投訴L廠:「我為何讓你走」,
點解無車用,3AD低低地都要住先。

你自己捫心自問,你係乜野情況下,自己一個仙都無,都寧願唔要一D野,
嗰樣野,除左係垃圾外,基本上都唔會有其他。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Crotone + 1 Agree the point

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....