hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) [深圳] 交委又一巨獻
開啟左側

[中國大陸] [深圳] 交委又一巨獻

PKD32 發表於 2011-8-6 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2011-8-5 13:02 發表

其實我都唔明點解改左支線唔減價...

不過最重要既係點解仲可以用舊number
實在令乘客(包括我)覺得混淆

電牌用舊Number都唔緊要(因為有原217),不過E+正值大運,俾遊客見到影響形象,就唔係幾好啦
1005 發表於 2011-8-6 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 KC2000 於 2011-8-6 10:47 發表
遲一步,深圳將所有巴士路線,全部改為B,E,M為開頭。
看來都還有一段時間要混亂一下......

呢三個英文字母其實有何含意?
快樂有時,唯有Timely
cx838 發表於 2011-8-6 20:50 | 顯示全部樓層
B - Branch 支線巴士
M - Main 幹線巴士
E - Express 快線巴士
AVW28 發表於 2011-8-6 23:34 | 顯示全部樓層

嘩!咁都得?
又一條路線湮沒在三層次公交既制度之下。
佢改緊果陣的確好亂,但改左之後仲有少少亂。

B、E、M我知意思係乜,如果B線又要引入返d中巴行駛,咁唔該2006年果陣唔好殺特區中巴啦!我咁講係覺得d政策朝令夕改,真係好難適應。
LL3850
PKD32 發表於 2011-8-7 18:37 | 顯示全部樓層
如果係咁,難道之後會殺返中巴?系嘅就……
Kylinlhx 發表於 2011-8-7 22:00 | 顯示全部樓層
217又系2蚊,改成B线又系2蚊,车仲细左...真系巨献咯!
 樓主| AL_29 發表於 2011-8-7 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ac 於 2011-8-5 23:46 發表

前幾天從深圳西站下火車,竟然要入市安檢,
真係沒意見,本月非必要都不會上深圳。

講開安檢
上2個禮拜係清湖市場打算坐868去龍崗
點知等左成4-5個字都係得架5字頭既前337字通(仲要冇停站因為冇位坐)
結果黎架長16就是是但但上左車
之後去到官井頭...大獲...原來擺左BLOCK叫我坐果架長16入去安檢 (入邊仲有架中港牌16噸)
查晒身份證同埋行李
一攪就攪左半粒鐘....連埋車程差唔多用左粒半鐘先到
早知走去對面坐幾個站去大浪路口坐868...起碼唔使安檢先

原帖由 Kylinlhx 於 2011-8-7 22:00 發表
217又系2蚊,改成B线又系2蚊,车仲细左...真系巨献咯!

好似暫時未見到有支線車行B813....
不過應該唔會維持太耐

講開深圳灣口岸....為何M206會有快線色higer行走??
看來要靠你們既深圳板友解答

原帖由 AVW28 於 2011-8-6 23:34 發表
嘩!咁都得?

B、E、M我知意思係乜,如果B線又要引入返d中巴行駛,咁唔該2006年果陣唔好殺特區中巴啦!我咁講係覺得d政策朝令夕改,真係 ...

之前有板友都講過話364變M362...仲要兩架都經福強路真係好容易攪錯
睇黎呢D例子陸續有黎

cx838 發表於 2011-8-8 11:11 | 顯示全部樓層
仲有啊。最近去深圳最好唔好坐巴士。
濱河大道現時已有一條線為 U bus 專線,送運動員同埋傳媒的旅遊大巴。
開左之後,聽的士佬講,會封 2 - 3 條線,分分鐘得返輔道比你行。

深圳市政府,都唔知有冇搞錯囉。

203 有牌都係冇車啦
2A_DL13 發表於 2011-8-8 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2011-8-6 23:34 發表
嘩!咁都得?

B、E、M我知意思係乜,如果B線又要引入返d中巴行駛,咁唔該2006年果陣唔好殺特區中巴啦!我咁講係覺得d政策朝令夕改,真係 ...

當年特區內及距區既中巴角式其實同一般幹線無分別,好似
天誠既373、375等,甚至以前367、82、83等,全部線路都是
由以前中巴改出來既。其實當年取消深圳特區內中巴,呢d線
係類似香港既紅色小巴,角式係d長途小小既線路,但以較細車
輛運作,令車程更快。

而家開線B線小巴,大體上都係短途既路線,以及地鐵接駁線,
角度像香港既綠色小巴,所以係有分別既。

至於217既問題,有時站牌係會改得快過實際運作既,如果想影
217既幹線車,好快D了,唔係無啦....
Your global lifestyle partner..
Kylinlhx 發表於 2011-8-8 13:23 | 顯示全部樓層

SBG已經買左幹線、支線色申龍,共100台,系都上牌噴號碼,停系安托山,相信近期將會俾B813

M206收翻俾西部,原本D光明車翻新緊,M206D细海格系392換落黎D車,所以M206都唔夠車,D快線車就去支援M206咯。。。
不過捻唔明,點解M206唔上西部新車KLQ6119GE3?