hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再有熱狗車長不適
開啟左側

[問題] 再有熱狗車長不適

EF107 發表於 2011-8-7 19:34 | 顯示全部樓層

根本就本末倒置

去郊區,山路就開冷氣
市區就食熱狗
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
franco26 發表於 2011-8-7 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JC2943 於 2011-8-6 23:53 發表
14,16,13D呢三條熱狗線真係要好好考慮全冷,人又多,站又多,路線亦都唔短。講真啊,巴士迷、部份區議員成日要話有權要增取熱狗,但你有冇真正考慮過勞方、大部份普通乘客另一邊嘛?有人話係全冷係迫佢地要坐貴車,但真心去觀察下, ...

11K 都係 .. 1 個鐘慢碌 .. 中途多上落同燈位.

同埋真係要摺高褲腳 ... 散一散熱冇咁易中暑
iczer3 發表於 2011-8-7 19:39 | 顯示全部樓層
應該將D熱狗去o西行42C.66,72,73K-79K
Enviro 500!
teddybus 發表於 2011-8-7 20:07 | 顯示全部樓層

原帖由 38.HKT.138 於 2011-8-7 15:03 發表
以前咁多熱狗都系街行都係咁,只係個別司機身體問題者
一定有人話"而家天氣熱過以前幾多"
系馬路上都係怪批冷氣車,系架 ATE 車尾真係慘,噴咁多熱氣出黎,隔離又可能有一兩架冷氣車同時噴,後面架熱狗一定死得啦,香港人…
地球滅亡,Global Warming 就多得呢班嘆慣連搭一陣車都要冷氣既人所賜 …

估唔到真係有人會話熱狗無問題, 係司機身子孱受唔住熱
我覺得講呢d 說話既人真係欠缺同理心...
唔通global warming 就係得冷氣巴take 晒所有責任?
唔計冷氣巴, 呢個世界仲有私家車係會製造廢氣
高樓大廈密集一樣加劇global warming
even 你用緊電腦都間接係一個元兇
將個責任推晒落冷氣巴, 推晒落選擇冷氣巴既乘客, 我覺得對佢地好唔公平囉....

原帖由 38.HKT.138 於 2011-8-7 15:10 發表

其實專程等得冷氣車先上應該係大熱天時
寧願系條街度又熱又曬多 10 數分鐘,拿拿聲上車坐吹風好過啦 ..
平左果少少錢落車嘆罐冰凍汽水好過啦

無人要你係街度曬10分鐘, 你大可以去有冷氣地方兜個轉架...
如果你係大角咀上車, 想吹到風? 過埋旺角就有機既, 不過唔知要幾耐時間囉...  
仲話等到落車先歎汽水喎, 你捱得到目的地落車已經非常好
(除非旺角就係你既目的地)...

原帖由 38.HKT.138 於 2011-8-7 15:16 發表

如果話辛苦,打工有邊行唔辛苦架 ﹖ ...

你都知打工辛苦
咁點解我用多少少自己搵返黎既血汗錢搭程舒服d 既冷氣車要比人鬧呀?

teddybus 發表於 2011-8-7 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2011-8-7 19:24 發表

如果單問喜歡冷馬定熱狗,除左巴迷,無乜邊個喜歡熱狗,如果有埋熱狗價俾佢地睇,相信結果「浮動」得多了,試下搵已全冷的市區長途公路線,俾番個熱狗價佢睇,一程可平幾元,問佢搭邊樣,我諗結果唔會咁一面倒囉。九記醒呀,將D公路條早 ...

公路線絕大部份都會行隧道, 我就唔想搭熱狗係隧道吸廢氣喇....
GU9338 發表於 2011-8-7 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2011-8-7 19:39 發表
應該將D熱狗去o西行42C.66,72,73K-79K

我真係唔知點解會有咁多人話 42C 應該落熱狗
個一千零一架熱狗 , 雖然係平 , 但我真係敬而遠之
以前坐過好多次熱狗行 42C , 無論我坐邊個位都好
無一次係唔流汗落車
請用文明來說服我。
Keo 發表於 2011-8-7 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 zheng_nian_1993 於 2011-8-7 00:44 發表

唔係,上左冷馬個師傅係姓黃既,姓黎o個位師傅好似離開左14開耐啦

黃師傅上 HZ6921 (14-37)之前掛左 14-1 半年到
黎師傅上 HG3864 (14-34) 之前都掛過 14-1

仲有一個 259D 替字上之前都係掛過 14-1 ....
superbus 發表於 2011-8-7 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2011-8-7 12:16 發表

ching 你咁講就唔岩啦
有 d 巴士迷好鐘意搭熱狗架
仲話熱狗多人搭過冷馬架
試下無熱狗丫
佢地會話九巴剝削佢地既選擇權利架
試吓熱狗冷馬打孖到站, 睇吓班客會揀邊架?
12A 發表於 2011-8-7 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2011-8-7 17:10 發表
咁你解釋下點解好病唔病
揸冷馬中暑新聞咁小
係要揸熱狗先黎暈 ?

個人意見, 不論冷熱, 如果休息環境欠佳, 欠缺休息時間的話,
車長都會身體不適
上兩個月有朋友在假期坐299, 坐到一半就過車
點解? 就係車長不適

我覺得除了爭論冷熱外,
也要從車長休息環境, 休息安排入手,
去預防車長中暑

因為現在有些站頭係欠缺理想的休息環境
中午大大個太陽曬正站長室, 站長室上蓋吸了不少熱
間屋涼極有限....車長在休息期間散熱的效用係會打折
我覺得係可以用一些恰當的方法去散熱,
例如仿傚中電處理荔枝角電力站上蓋的方法, 用植物綠化上蓋, 減少吸熱

按 : 我不是讀屋宇工程出身, 如果有站友是熟悉節能知識的話,
請列舉其他的散熱方法
九巴十六 與你在 GA5505 相見
7371 發表於 2011-8-7 21:09 | 顯示全部樓層