hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 康怡32及33系消息
開啟左側

[其他] 康怡32及33系消息

33XX 發表於 2011-8-9 16:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據今日梁議員既告示同埋通告,運輸署已暫定批准32/33系共四條小巴線係九月開始加價:

32A及33M由$2.4加到$2.6;

32既分段/全程收費作以下調整:

$3.7--->$4
$2.9--->$3.1
$2.4--->$2.6

33:

$3.7--->$4
$2.9--->$3.1
$2.7--->$2.9
$2.4--->$2.6

PS:估唔到上次誤傳完cut線之後轉個頭就加價,不過再加既話,以呢幾條線既班次,好難仲吸引到人等架啦喎...
toyl 發表於 2011-8-9 21:41 | 顯示全部樓層
另一邊廂九龍16系,68都盛傳加價。
68由$4.5加到$5,
而16系雖然未有資料,相信都係同上面一樣
$2.9 -> $3.1
$2.6 -> $2.8
長者 $2.2 -> $2.4

民建聯同工聯會議員助理已經聯手出動反對加價
nwfb1601 發表於 2011-8-11 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2011-8-9 16:22 發表

不過再加既話,以呢幾條線既班次,好難仲吸引到人等架啦喎...

講真,加價之後依然平過新城0既流水線,相信
對客量影響唔大。

不過 33 o既班次真係......雖然佢真係好快(有時
我0係太古坊返公司,一截到 33 就正囉......行車
時間同坐私家車差唔多),但0係一見到佢大部
份時間都開 15 分鐘就......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| 33XX 發表於 2011-8-11 22:33 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

其實,無論32定33,客源應該都係以康怡為主(南豐唔係無,但係比較少).返上康怡個程基利路既$2.4客更加係主要客源(雖然無咩肉食).

所以,康怡班客都幾慘下,等又唔係,唔等又無咩其他選擇....

33快就快在班師傅肯踩,有時3個字鬆啲可以係北角做返上康怡,不過班次密既情況只會出現係早繁,晚繁無論客量幾多都好都係3個字一班....
FS1819 發表於 2011-8-17 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 11-8-2011 22:33 發表
其實,無論32定33,客源應該都係以康怡為主(南豐唔係無,但係比較少).返上康怡個程基利路既$2.4客更加係主要客源(雖然無咩肉食).

所以,康怡班客都幾慘下,等又唔係,唔等又無咩其他選擇....

33快就快在班師傅肯踩,有時3 ...

TD官方33行車時間冇記錯係15分鐘,所以之前有段時間有司機叫人上快啲。
Choi 發表於 2011-8-19 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2011-8-11 22:33 發表

如果唔係公契問題,我lum會有條類似211 0既物體做電梯線
新造的人、如鷹展翅上騰。
toyl 發表於 2011-8-20 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2011-8-17 11:39 發表

TD官方33行車時間冇記錯係15分鐘,所以之前有段時間有司機叫人上快啲。

唔怪得以前16系靚車都換晒比佢,KM7367 KR1472 都幾好,KW5898 仲係一手新車比16A,
之後咁多架都過比33換堆柴油返嚟
2A_DL13 發表於 2011-8-20 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2011-8-19 23:30 發表

如果唔係公契問題,我lum會有條類似211 0既物體做電梯線

當年中巴唔係plan左開線去康怡花園咩?
Your global lifestyle partner..
 樓主| 33XX 發表於 2011-8-20 09:00 | 顯示全部樓層

回復 5#,6# 的帖子

5#:

15分鐘....
返上康怡就得,去北角睇怕無咩可能唔過鐘囉....

6#:

地理形態有少少唔同,要搞掂哂康怡康景同南豐一條線係唔夠....

Choi 發表於 2011-8-20 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2011-8-20 02:23 發表

當年中巴唔係plan左開線去康怡花園咩?

29/729?

定係拉22/82A/116/722上去?
之後28/728好似原本比耀東?
新造的人、如鷹展翅上騰。