hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40P加強服務,增設回程(14/9起)
開啟左側

[服務調整] 九巴40P加強服務,增設回程(14/9起)

neosan 發表於 2011-8-13 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-8-13 23:42 發表

40P 睇到明顯咁多客, 經過咁多屋村, 冇 40P 的時段屏麗徑, 石英徑都經常 38 / 42C 大排長龍,
我覺得夠客做全日

好似沙田區咁, 城門河東得石門有工業區, 大圍至第一城一段純住宅,
都已經開到 80 / 80X / 89B / 89X ...

仲有89, 半條89C
neoplan720p 發表於 2011-8-14 00:01 | 顯示全部樓層
我覺得, 資源有限既情況下, 將巴士拿來全日做觀荃特快, 比40P 全日更有效益.

因為荃灣市中心既人流會比較雙向, 而上葵既屋邨只係住宅居多.

至於cong 兄話, 38都全日, 點解40P 全日唔得?

我覺得既然非繁時38都可以應付到需求, 咁點解仲要單單為上葵, 而整條40P 全日呢?
FD5410 發表於 2011-8-14 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-8-13 23:24 發表
38現時漫遊葵芳都叫順路掛...
但殺上上葵好難唔俾人覺得兜路既感覺

反而係睇下若果40P全日既話
可唔可以分到現時38、42C係上葵既客量
先至可以執下42C同38 ...

若果 40P 全日到
就係 38 行埋葵芳跟手上公路既時候
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
kingprowm 發表於 2011-8-14 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2011-8-14 00:01 發表
我覺得, 資源有限既情況下, 將巴士拿來全日做觀荃特快, 比40P 全日更有效益.

因為荃灣市中心既人流會比較雙向, 而上葵既屋邨只係住宅居多.

我覺得既然非繁時38都可以 ...

但上葵咁多屋村, 又唔近港鐵站, 除了石籬行去青山公路搭 38 / 42C 算做比較近之外,
石蔭, 安蔭 行餐死, 梨木樹直情冇可能行過去, 爭取 40P 全日都合理
HF3204@243M 發表於 2011-8-14 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-8-13 23:42 發表
40P 睇到明顯咁多客, 經過咁多屋村, 冇 40P 的時段屏麗徑, 石英徑都經常 38 / 42C 大排長龍,
我覺得夠客做全日

好似沙田區咁, 城門河東得石門有工業區, 大圍至第一城一段純住宅,
都已經開到 80 / 80X / 89B / 89X ...
講到尾都係嗰個問題
運吉咁中意保鐵,而有地區係咁大需要既時候
點解仲可以旨意人地轉車搭鐵而唔係將鐵路走線做得更好?
鐵路做唔到既,點解仲可以由得巴士公司班班頂閘而唔比佢加車?
淨係將資源左搬右搬,但係需求仲係滿足唔到,真係反智
原帖由 kingprowm 於 2011-8-14 00:20 發表
但上葵咁多屋村, 又唔近港鐵站, 除了石籬行去青山公路搭 38 / 42C 算做比較近之外,
石蔭, 安蔭 行餐死, 梨木樹直情冇可能行過去, 爭取 40P 全日都合理 ...

全日唯一問題係車從何來...

Snoopy@FB8617 發表於 2011-8-14 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-8-14 00:01 發表

我覺得既然非繁時38都可以 ...
個人認為就一郁是但一邊既野
另一邊就冇可避免要郁
觀荃開得既時候
冇可能38、42C可以唔郁
但郁得兩條既
咪又係郁多條40P...

荃灣市中心客源上的確更加可觀
但係有唔弱既競爭對手
相反40P係接近0...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2011-8-14 00:50 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

你講既野無錯.
不過我覺得上葵even 好多人住, 但唔代表非繁會有足夠既客源support 到一條去東九既線.

*唔好唔記得40P 非繁會好易出現單邊多客既情況.
(因為38本身非繁都可以食哂工廠客) (如有塞車脫班另計)

心中理想既方案:
1. 38踢上葵涌道
2. 42C繁時長安後直上公路, 繁時另開特車服務青衣<-> 上葵
3. 觀荃特快 (填補38、42C繁時青山公路既位)
4. 40P 上、下繁雙向
gn3509 發表於 2011-8-14 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-8-14 00:50 發表
你講既野無錯.
不過我覺得上葵even 好多人住, 但唔代表非繁會有足夠既客源support 到一條去東九既線.

(因為38本身非繁都可以食哂工廠客) (如有塞車脫班另 ...
只要直接踢38行葵涌道,40P全日都會夠客
而家非繁時如果前一班38/42C唔係拖住黎,淨係青公3站都夠落到一架坐滿/少量企既12米變成窗口位都坐唔滿
尤其是38,青公客所佔比例更高

今期流行:690是原罪
Snoopy@FB8617 發表於 2011-8-14 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-8-14 00:50 發表
你講既野無錯.

(因為38本身非繁都可以食哂工廠客) (如有塞車脫班另 ...
唔好唔記得
現時十條有九條線都係都係單邊多客型既路線
咁係唔係一樣要通通轉返做非繁?
況且,40P全日既話停一停打磚坪街都可以做少少既平衡
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
32 發表於 2011-8-14 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-8-13 23:14 發表
若果踢得走條32既就唔係問題既
For ex.之前閣下提既32X咁

32 掛牌得七架,基本上除左朝早 6-8 有多過一架放總站之外,其餘時間好多時都吉站,有車返就算唔即走都唔會停好耐,
如果話個站唔夠 40P 用無得好講,話 32 會阻住其實係放大左佢o既影響力

當然配合重組路線o係資源運用上會更好,起碼多幾架車調配,
不過又係一個死結問題,始終山頭主義底下唔係咁多人願意犧牲自己既有利益