hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 93M 線 27/8 起改由健明開出
開啟左側

[服務調整] 九巴 93M 線 27/8 起改由健明開出

lsc04d11 發表於 2011-8-27 06:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kaiyip24 於 26-8-2011 02:08 AM 發表
唐明苑分站原本一塊舊式波板糖,因為93M是次改動而消失了……
(因為記得09/10/2010,即798開辦前仍然存在)
將軍澳區內是否已經全數改用方格波板糖?
Thank you. ...

仲有環保大道清水灣半島往坑口既298E,因為仲係只有一條線,仲係show緊往坑口,部分工業邨站都係..
AVW28 發表於 2011-8-29 14:00 | 顯示全部樓層
有冇人可以講下拉左去彩明後,93M既客量點?
講今日或星期六。
唔知9月1日會唔會見真章?
LL3850
tofu 發表於 2011-9-1 15:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2011-8-29 14:00 發表
有冇人可以講下拉左去彩明後,93M既客量點?
講今日或星期六。
唔知9月1日會唔會見真章?

今日我坐左93M,不過得坐左半程,所以都係等其他人講下情況啦
 樓主| da54 發表於 2011-9-1 15:45 | 顯示全部樓層

原帖由 tofu 於 2011-9-1 15:32 發表

今日我坐左93M,不過得坐左半程,所以都係等其他人講下情況啦

半程都可以講你果半程的客量,你咁樣回文只係話俾人知今日坐過 93M,等於灌水.....
至於你們信不信?反正我信了
bustop 發表於 2011-9-1 16:38 | 顯示全部樓層
見呢個post又上返黎, 我又想問下.
93M延長後, 究竟去程攪咩牌?
「藍田鐵路站」定係「寶林」?

通告/乳豬紙寫成「彩明至寶林」,
我覺得真係有小小捉蟲.
攪「藍田鐵路站」, 又同通告/乳豬紙不符.
攪「寶林」, 班舊客實會混淆.

既然219P都叫做「油塘-尖沙咀(循環線)」,
點解93M唔可以叫「彩明-藍田鐵路站(循環線)」??
tofu 發表於 2011-9-1 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-9-1 15:45 發表

半程都可以講你果半程的客量,你咁樣回文只係話俾人知今日坐過 93M,等於灌水.....

我今日坐左7:05(第二班)既93M,派左架白豪,咩車我就唔知
都係一早黎到開門等住你.準時0705開
我係彩明上 因為我坐下層  冇太留意上層有幾多人已經上左車 不過遠睇都係得1個 咁我當住一個先
彩明總站 上4人 下0人 (下層3個包埋我,其餘2個睇個樣係巴迷)
健明邨 上0人 下0人
唐明苑 上0人 下0人
尚智樓 上6人 下0人
廣明苑 上0人 下0人
茵怡花園 上1人 下1人
寶儉樓 上0人 下1人(我)

今日個carlo係女師傅黎,驚駛座上面夾住左張乳豬紙
同埋carlo每個站都有統計客量
應該係新線關係,carlo行到每個站都會停入左個坑度
去到唐明果陣都係停低開門,但係冇人上
巴士站就有約7個人等緊296M,大部份係學生
尚智就有2個學生等296M,一樣泊到埋去佢前面都唔上
廣明苑有3個人等296M,有1個係婆婆
咁埋站啦,個婆婆見到有小小疑問,佢都係上山
carlo話:"婆婆,93M呀!啱唔啱坐呀"
"你要去邊呀?"
"寶林邨去到喎,寶儉樓得,寶仁樓都得"
跟住婆婆打算上車,但係最後都冇上,等296M

PS.呢個客量統計完全唔準確,一來未能反映藍田既情況,二來我唔清楚我上車時上層有幾多個人
tofu 發表於 2011-9-1 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2011-9-1 16:38 發表
見呢個post又上返黎, 我又想問下.
93M延長後, 究竟去程攪咩牌?
「藍田鐵路站」定係「寶林」?

通告/乳豬紙寫成「彩明至寶林」,
我覺得真係有小小捉蟲.
攪「藍田鐵路站」, 又同通告/乳豬紙不符.
攪「寶林」, 班舊客實 ...

波板糖上面寫往:寶林 經:藍田鐵路站
我今日上果程就攪藍田鐵路站牌
應該去到藍田再番攪去寶林
king 發表於 2011-9-6 23:48 | 顯示全部樓層
仲有85M 馬鞍山市中心 特車, 去完黃大仙之後
會做返去錦英苑.
架特車唔知幾時取消咗.
KG1428 發表於 2011-9-7 19:57 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

85M特別班次現在仍存在

應該是早上有幾班由錦英苑單向去黃大仙,不回錦英
下午可視乎情況,會有鑽石山單向往錦英苑

原因上述特別班次,方便柯打272S。因為85M有車柯打272S
早上到黃大仙後直去鑽石山總站做272S。
下午就視乎站長決定,是否把行過272S的車轉行85M,以疏導乘客。