hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 雙層的干綫巴士
開啟左側

[中國大陸] 雙層的干綫巴士

LA16-3ASV465-51 發表於 2011-8-23 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 3349@25 於 2011-8-23 10:39 發表
呢部F500有咩配置?

東風康明斯ISDe270-41
petcity 發表於 2011-8-23 22:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DGCNYO 發表於 2011-8-24 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-8-23 22:18 發表

你俾我感覺好似要人地認同你,架車唔涼架
你覺得涼係幻覺黎姐,呃左人呃唔到你咁喎

這純屬分析而己,如果蜂孔出口可以支撐到

一係人地好流,賣去熱帶地方的車都用波

一係絕屬理想情況,現在D講,我係深圳無座過諗邊幾部涼的,人少仲可以,人多就真係把鬼....

原帖由 NEO_962 於 2011-8-23 21:28 發表
老老實實, 國內真係唔難搵部涼過香港既巴士
係廣州同深圳都搭過唔少, 而且感覺係舊冷馬既果隻「凍」
而唔係而家香港新冷馬既果隻「大風既涼」

再講, 搭過下層用蜂孔風口既ASU咁多次,
都唔覺下層有幾熱 ...

一部車只要唔成日開門,下層點都涼過上層好正常,再講ASU都有波仔的,通道上用的蜂孔風口無可口非,現在香港幾大都用波仔出風純屬經驗之談

老實講我無座過國內邊幾部涼,頂機單層少部份可以,而大部份車內流動己經好慢,一人多以經焗,這是典型濕氣高的問題,需要高很多的流動才合理的,只靠蜂孔可能空車尚算有力,人一多就無辦法滿足了

大多國內冷氣車表現如同國裝的3AV,人多必死.....唔怪得D人冷車都開窗的

AVD1 發表於 2011-8-24 03:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Chi_Hang 於 2011-8-21 21:37 發表
一輛比較像樣的雙層巴士

咁始終都係"參考"左人地 E500 o既 Design
咁都唔似樣, 真係死得囉 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
NEO_962 發表於 2011-8-24 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 0n799 於 2011-8-21 21:34 發表
大陆现在新车都是这样的,跟欧洲"接轨"嘛,其实风量还算不错..但纵观香港现在的内饰,风槽还说停留在90年代设计的说
用內地既字眼講: 呢樣設計係人性化既做法黎
轉返Channel先
如果你話係90年代既設計, 咁應該好多客車 (coach) 都幾落後下

原帖由 DGCNYO 於 2011-8-24 01:06 發表

一部車只要唔成日開門,下層點都涼過上層好正常,再講ASU都有波仔的,通道上用的蜂孔風口無可口非,現在香港幾大都用波仔出風純屬經驗之談

老實講我無座過國內邊幾部涼,頂機單層少部份可以,而大部份車內流動己經好慢,一人多以經焗,這是典型濕氣高的問題,需要高很多的流動才合理的,只靠蜂孔可能空車尚算有力,人一多就無辦法滿足了

大多國內冷氣車表現如同國裝的3AV,人多必死.....唔怪得D人冷車都開窗的

有波仔, SO?頭擔通道都冇波仔

係咁出風, 結果本身乾都比你溝到濕返, 咁都叫合理, 好野;P

Alex_Tsang 發表於 2011-8-24 09:11 | 顯示全部樓層
其實這個噴淋式出風口設計相對之前的風擋式設計,在國內來說是一個不錯的選擇,那些左右撥的風擋,我已經整爛了好幾隻。

這個設計其實係可以做到好舒適的環境,但好多時感覺到車廂溫度過高,大多數都是車長將溫度設定太高,又或者唔知點解個設定溫度會隨著車輛的運行而一路提高,如果車長沒有留意將設定溫度下調,結果是怎樣當然大家都估計得到。

另一方面,好多人都喜歡將車尾的玻璃窗打開,想唔熱都幾難。

因此一部車車內的溫度是否舒適,不關乎於出風口的設計,很大程度取決於車長是否有留意溫度的轉變及有沒有人打開了尾窗。

每天坐的那部海格,都可以給我一程舒適的旅程。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AL_29 + 1 夠中肯, 成班友淨係識抽水

查看全部評分

DGCNYO 發表於 2011-8-24 12:05 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2011-8-24 08:17 發表
用內地既字眼講: 呢樣設計係人性化既做法黎
轉返Channel先
如果你話係90年代既設計, 咁應該好多客車 (coach) 都幾落後下

有波仔, SO?頭擔通道都冇波仔
係咁出風, 結果本身乾都比你溝到濕返, 咁都叫合理, 好野 ...

車頭部份上2邊有用大吋數的風口的,用蜂孔純屬輔助,而且不用吹爆你個頭

你又知唔知波仔基本可以唔洗用切風片,而其如不是純圓結構的如DM 身ATR那些方形又或是長條形都必須裝一定的切風片以增加出風

裝得唔好甚至有風流拉唔入車箱,直接沖去車頭,這純屬物體法側,氣流唔識自己轉直角彎的

如果你要挑戰蜂孔最有效率的,那你就算了

如果你用強國人民質素的原因來解釋,我還表示理解

連少數有括括方風口的都散曬就知
PKD32 發表於 2011-8-24 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 trs2006 於 2011-8-21 00:54 發表
部車D出風口...夏天上左部車就好玩囉

但SBG新海格用呢款出風口,個冷氣都好凍WO!
leowong 發表於 2011-8-25 12:10 | 顯示全部樓層

回復 3#, 7# 的帖子

re #3
部車是用自動波的

其實哩隻車係AMT波箱,即自动离合手动变速器。

少少簡介:
AMT变速箱升降挡操作很简单,从表面上看,AMT变速箱的手动换挡模式更像赛车的序列式变速箱,但从变速箱结构上讲仍是传统的H型换挡手动变速箱,区别只是离合器和挡位控制都由机械驱动;自动模式更像传统的自动变速箱,但AMT变速箱的仍使用标准的手动变速箱离合器,正常行驶时动力耗损远低于自动变速箱。

3349@25 發表於 2011-8-30 10:25 | 顯示全部樓層

星期日坐過,架車隔音差,行深南大道D樹與車身碰撞發出刺耳碰撞聲。比後車過,但避震我覺得幾好