hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 還有16個月...
開啟左側

還有16個月...

hkaiw 發表於 2011-8-21 18:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

距離聲稱會是世界末日的日子(2012年12月21日)只剩下十六個月,但願到了當天及之後會順利渡過,不希望所有人就此便失去了生命,我還有不少願望未達成,例如乘西港島線上班、在香港坐高鐵往中國內地等。

但是自從無線播放了《大兇兆》開始,我對末日的恐懼感不斷加深,而看過昨晚的《大兇兆末日倒數》後,令到我更加恐懼,不斷擔心屆時會否天災及人禍,尤其是以色列、超級人造病毒‧‧‧
喵...
kwyeung 發表於 2011-8-21 22:27 | 顯示全部樓層
末日又點, 係咪你驚就唔會末日先?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DW8306 + 1 agree

查看全部評分

DIH 發表於 2011-8-22 00:05 | 顯示全部樓層
我不擔心末日,不是說會完全沒事發生,事實上世界各地的天災人禍越來越多、
越來越大劑、越來越超乎常理,我相信大家都有眼見,而唔理大家信唔信,
英國那邊近年麥田圈出現頻率幾乎好似趕交project咁,一幅接一幅。

挪威螺旋至今難以解釋、近來的UFO由飛碟型改為光點型等等,
我平時係理性的人,但對一些alternative theory同樣抱開放態度會去研究一下。

可能由於近來看過某些網站的關係,我覺得2012不是一個突然的終結,
反而是世界規則的重新定位,一場洗牌,只是指舊制度中既得利益者的終結。
而當中會發生甚麼事,無人可以確切預知,甚至可能我地這班升斗市民層次太低,根本無乜影響。
3ASV196 發表於 2011-8-22 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-8-22 00:05 發表
我不擔心末日,不是說會完全沒事發生,事實上世界各地的天災人禍越來越多、
越來越大劑、越來越超乎常理,我相信大家都有眼見,而唔理大家信唔信,
英國那邊近年麥田圈出現頻率幾乎好似趕交project咁,一幅接一幅。

挪威螺旋至 ...

其實我又未覺得d天災人禍越來越多, 睇返歷史, d天災人禍其實一直都唔少,
差在近年係比之前20幾年多左....

講起末日, 都係那幾句, 人生無常, 日日都咁多人生, 咁多人死, 今日唔知聽日事,
生死有命, 就算2012年12月21日不是世界末日, 我都唔敢擔保我可以活到2012年
12月21日, 相信亦無人可以擔保...

我都有不少願望未達成, 但人人只能做到係, 每日做好自己, 珍惜及感謝每一日了..

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 有道理

查看全部評分

3ASV196.KE7270
KG1428 發表於 2011-8-22 12:22 | 顯示全部樓層
未日?
之前聖經預言指出世界未日為2011年5月21日。
但又是這樣過左去。

我覺得呢個預言不太相信,和不要太迷信世界未日事。
KC3555 發表於 2011-8-22 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2011-8-22 12:22 發表
未日?
之前聖經預言指出世界未日為2011年5月21日。
但又是這樣過左去。

我覺得呢個預言不太相信,和不要太迷信世界未日事。

首先,你係聖經邊度搵到話末日係呢日?
我淨係知聖經講話末日(耶穌再來)好似賊一樣,無人會知係幾時,
如果邊個同你講係幾時,你都唔可以信。

如果根據聖經指出的末日,起碼有一點我地要留意:
有七年大災難未到,而且全世界福音未達者仲有約40%,
至少呢兩點都可以完全推到所謂2012的說法。

但當然,小心謹慎,作基督徒的,既然末日隨時都到,
唔好忘記聖經中十童女的比喻。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
AVD1 發表於 2011-8-22 18:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-8-21 22:27 發表
末日又點, 係咪你驚就唔會末日先?

如果真係末日, 全世界人都要歸西 o既時候,
你自己一個留低個下仲恐怖 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
12A 發表於 2011-8-22 21:38 | 顯示全部樓層
如期終日擔心末日何時來臨,
何不活在當下, 珍惜眼前, 善用才能, 給身邊的人帶來祝福及歡樂
開心又要過日子, 不開心又要過日子
不如開心過日, 他日無悔地離開人世
九巴十六 與你在 GA5505 相見
kwyeung 發表於 2011-8-22 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-8-22 18:32 發表

如果真係末日, 全世界人都要歸西 o既時候,
你自己一個留低個下仲恐怖 ~

末日要到, 我最後可唔可以留下, 都冇辦法阻止呢件事發生。

既然係咁, 點解要驚, 而唔係活好每一天?
12A 發表於 2011-8-22 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-8-22 21:38 發表

末日要到, 我最後可唔可以留下, 都冇辦法阻止呢件事發生。

既然係咁, 點解要驚, 而唔係活好每一天?

居安思危是需要,
但要保持理智, 不要給人影響, 作不必要的驚慌
害得自己不能心安理得, 甚至患上情緒病....
九巴十六 與你在 GA5505 相見