hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關旺角東巴總禁令一問
開啟左側

[問題] 有關旺角東巴總禁令一問

HA7874~HC2110 發表於 2011-8-22 14:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有好多師兄曾經提及過九巴係旺角東巴總立下一條禁令有關58X,67X 唔可以用12米的尾擔巴士, 因為會轉唔到彎。但係, 小弟連續幾日見到有新AVBWU行58X, 今日就有PY6200。所以, 想問下九巴已經將條禁令取消, 還是只有AVBWU係禁令入面獲得豁免呢??

尋日有架AVBWU行58X
Wright---AVW16 發表於 2011-8-22 21:13 | 顯示全部樓層
同埋想問下堆ASU係咪有做過調較,所以可以上牌58X?(因為當年話弼街落斜會刮底所以唔用得)
LR4088 發表於 2011-8-22 23:09 | 顯示全部樓層
我聽講過d車會泊去59X坑,所以夠位入
但係實際情況唔清楚

其實唔只58x有BWU行,67x我都見過有,亦有人話見過AVBE行,不過67x的機會可能比較少
DK5416 發表於 2011-8-22 23:09 | 顯示全部樓層

58x行尾擔驅動12米金巴禁令好似最近取消左....
同埋58x ASU好似做左手腳
(之前263M 批ASC都做過同樣調整)
AL1017 發表於 2011-8-22 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2011-8-22 23:09 發表

如果係取消 , 咁67X又係唔係同一時間都取消埋 ?

宜家日日都有BWU行58X , 但67X又好似唔多覺眼 , 多口問多一句....?
DGCNYO 發表於 2011-8-23 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2011-8-22 23:09 發表

我聽就唔係做手腳,只係工程部話無問題,叫你地開慢D

而58X 67X用尾軸唔會話轉唔入,就麻煩囉....比較緊張的位.....而且火車站果邊擺部車,隨時出唔到囉....
S3BL343@66 發表於 2011-8-23 10:57 | 顯示全部樓層

咪好 lo 唔洗下下限住行咩車
TRENT892B 發表於 2011-8-23 11:23 | 顯示全部樓層
究竟九巴有幾多種禁令?
火兒@LR4090 發表於 2011-8-23 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AL1017 於 2011-8-22 23:25 發表

如果係取消 , 咁67X又係唔係同一時間都取消埋 ?

宜家日日都有BWU行58X , 但67X又好似唔多覺眼 , 多口問多一句....?

照睇目前狀況67X應該未解
係58X解左姐
MT695 發表於 2011-8-24 01:16 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

67X最近有出過MT593