hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 兩擔鵝蛋。上順利食雪糕筒
開啟左側

兩擔鵝蛋。上順利食雪糕筒

ge7471 發表於 2011-8-23 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3M221-EH439 於 2011-8-23 03:23 發表
正是,如果架車遲D入既話可以拉得長少少鏡咁囉(好似係)

不過我覺得冇個雪糕筒仲好影D囉,咪又影得幾ok(可能D"大師"唔是咁認為啦 )

下...亂 ...

12米同10.6比唔好玩la
12米要攞出先轉,當然比到la....真好笑
hr1918 發表於 2011-8-23 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 skh30 於 2011-8-23 20:35 發表
其實無其他位影咩?點解一定要放個雪榚筒呢?
如果我知的話,我一定拎走佢....最多比人話,我都唔想影響到其他人....

以家有d友影相大晒架嘛
有一次係一度影相,我都企得唔算近,都百幾二百鏡mm,企到行人路貼埋牆咁滯,都有人係要企到再後一後,企上d花槽影,仲覺得我阻住佢咁
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2011/8/23 17:17 發表

我覺得似係想令架巴士拎開d先轉扭入去, 費事有d直行既車係巴士旁邊攝過以增加命中率就真

不過人地旁邊貼晒請勿泊車就係唔想阻住巴士入站,竟然有人為左自己影相放個雪糕筒出去,真係無言... ...

不過有時擺雪糕筒可以係容易d影(但本人絕不同意擺雪糕筒)
好似尼張相咁
如果部車行左線係冇咁易食安全島個支燈(睇下左下角...食左)
*重申 : 我冇擺

原帖由 hr1918 於 2011/8/23 21:39 發表

以家有d友影相大晒架嘛
有一次係一度影相,我都企得唔算近,都百幾二百鏡mm,企到行人路貼埋牆咁滯,都有人係要企到再後一後,企上d花槽影,仲覺得我阻住佢咁 ...

我又未見過尼d人, 反而我覺得某些喜歡係馬路中心影既仲衰@@

世風日下
hr1918 發表於 2011-8-23 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 21:49 發表

好似尼張相咁
如果部車行左線係冇咁易食安全島個支燈(睇下左下角...食左)

我又未見過尼d人, 反而我覺得某些喜歡係馬路中心 ...

呢個位唔係不嬲都係行右線轉右,左線直行上山?
Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2011/8/23 21:57 發表

呢個位唔係不嬲都係行右線轉右,左線直行上山?

如果放雪糕筒封右線咪得囉...
(我唔會, 都唔鼓勵放雪糕筒)
世風日下
 樓主| S3M221-EH439 發表於 2011-8-23 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ge7471 於 2011-8-23 21:29 發表

12米同10.6比唔好玩la
12米要攞出先轉,當然比到la....真好笑

咁我就搵架9.9米同10.6米比你睇下

本來炒炒地都唔想貼,見係你咁話,貼埋上黎囉,見笑啦真係

如果你話三擔同兩有分別既話
再唔係睇埋9903兄個post,唔通佢又擺筒先影到?
Hu
hr1918 發表於 2011-8-23 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 22:01 發表

如果放雪糕筒封右線咪得囉...
(我唔會, 都唔鼓勵放雪糕筒)

呢度,我覺得企位問題大過行邊條線
franco26 發表於 2011-8-23 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 21:49 發表

好似尼張相咁

真係要咁執著張相影出黎部車係咩形態 ?
既然個位唔係百發百中, 影第個囉

Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2011/8/23 22:30 發表

呢度,我覺得企位問題大過行邊條線

你既意思係企前d?

原帖由 franco26 於 2011/8/23 22:31 發表

真係要咁執著張相影出黎部車係咩形態 ?
既然個位唔係百發百中, 影第個囉

咁我都想講冇個位係完美既, 一定有幾個carlo係抽頭or what...今次食小小已經算好, 上次短蘭230直頭係pan唔中... 但係我寧願炒相都唔想人炒車囉

係有d人唔理人, 自己影到就得囉
咩理由都唔可以接受尼仲巴敗既行為

[gag] 下次國家副主席要影車唔知使唔使封路[/gag]

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 最後一句笑左

查看全部評分

世風日下
hr1918 發表於 2011-8-23 23:17 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

呢個位我係唔會企咁後,我只會企過路處後少少,又或者應該話,自己而家影相,最緊要係少被其他外來因素/變素影響既位,
無心得罪,不過我都唔明 ,有d地方又唔係真係好短鏡, 但好多人明知有機會食其他因素/行人阻都要有幾後就企幾後

我少影車了,對我來講影到最緊要,都唔係好短鏡姐,只係無部份人偏愛既變型效果

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 正評是比你最後果句的
Jaso0n2010 + 1 先多謝師兄既指教, btw其實係我先到有個師 ...

查看全部評分