hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 兩擔鵝蛋。上順利食雪糕筒
開啟左側

兩擔鵝蛋。上順利食雪糕筒

sea1986 發表於 2011-8-24 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 21:49 發表
不過有時擺雪糕筒可以係容易d影(但本人絕不同意擺雪糕筒)

又覺得有筒易影,但又唔同意擺筒
咩心態呢?
咁到底你想有筒定冇筒?
HN3158 發表於 2011-8-24 02:06 | 顯示全部樓層
你地咁講, 不如講埋幾時禁快門會最靚?
位係死既, 人識就位, 快門掣係自己禁既..
容唔容易d影 根本唔關事..

*我由頭到尾都中立, 唔等於支持放支雪糕筒博標準相。
sea1986 發表於 2011-8-24 03:48 | 顯示全部樓層
原帖由 HN3158 於 2011-8-24 02:06 發表
*我由頭到尾都中立, 唔等於支持放支雪糕筒博標準相。 ...

個人意見就係我唔多覺你係中立
你喺#7度講︰
其實大家為一張相遮..
過5過份?! 自人自智la..
我覺得無乜問題..

本身放筒阻車運作已經有問題
但你答「冇乜問題」就或多或少顯示到你嘅取向
係呢個放筒問題上,普遍嚟講一係覺得有問題,一係覺得冇,冇得話唔話中立
跟住你而家就話中立,但又話唔等於支持放筒影相
你嘅立場都好矛盾噃

回憶的呼喚 發表於 2011-8-24 18:46 | 顯示全部樓層

我就極少出去影相
但係見巴敗影相就見唔
近年巴敗行為愈黎愈恐怖
我依加直情唔願意係朋友面前話自己係巴迷
巴迷係普通市民心中同巴膠係冇等別
絕大部份就係因為依班為左影相理得人死ge巴敗
好心佢地啦 一張相使死咩 影唔到味下一轉lo
你地班突見友都心甘情願走咁遠去影突見 怕咩等多兩/三轉影相?
想快 想方便唔係問題 人人都想tim 但係你地ge方便會唔會造成他人ge麻煩呢??
如果carlo睇唔到個雪糕筒 一野掃左埋去  條數點計? Carlo分分鐘連工都冇得做
為左影一張相 整d咁低智商ge行為出黎..不知所謂

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
MZ3101 + 1 good point
JT4686 -1 不知所謂,現實係咪可以俾你一單又一單咁影? ...

查看全部評分

§MeMoRY′ 911@A73
HY1677 發表於 2011-8-24 20:31 | 顯示全部樓層
首先,我唔贊成擺雪糕筒,因為會害到司機
我寧願一早同個司機講係邊個位轉慢D,當然要得到司機批准先啦

我發覺有人爭住做道德高人
至於有人話"影唔到味下一轉"
某D情況下係啱既,例如273,7M呢D
但唔少情況我係唔贊成,有時有得博既梗係博下啦
假設呢轉係尾轉/下轉已經天黑/根本得一單或一轉
請問點樣下一轉呢?

當然係呢D情況梗係去D命中率高D既位啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JT4686 + 1 現實就係咁

查看全部評分

iczer3 發表於 2011-8-24 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 回憶的呼喚 於 2011-8-24 18:46 發表
我就極少出去影相
但係見巴敗影相就見唔
近年巴敗行為愈黎愈恐怖
我依加直情唔願意係朋友面前話自己係巴迷
巴迷係普通市民心中同巴膠係冇等別
絕大部份就係因為依班為左影相理得人死ge巴敗
好心佢地啦 一張相使死咩  ...

人地攝影技術低ma

點只D普通市民, 連D車主都驚左D巴敗

成日話D車主寸,收起架車. 只怪D巴敗攪寸個場, 情況有如香港人點看大陸人

回樓上, 影特見呢D野,可遇不可求,影到就係Bonus, 影唔到o米算loh.
唔明解D巴敗影特見影o甘多張

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
回憶的呼喚 + 1 good point 由其最尾兩句

查看全部評分

Enviro 500!
edhong 發表於 2011-8-24 21:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Mandurah__Line 發表於 2011-8-24 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2011-8-24 21:04 發表

回樓上, 影特見呢D野,可遇不可求,影到就係Bonus, 影唔到o米算loh.
唔明解D巴敗影特見影o甘多張

影得多事少

最弊同一個特見影埋影埋都係清一色標準相
呢下先過癮
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
franco26 發表於 2011-8-24 22:58 | 顯示全部樓層
仲有樣野想講
家下數碼相機連環快拍想應幾多都得
DSLR 一路擰鏡頭一路KEEP 快拍都冇問題
同一個位要大頭、標準、細頭、食車、車尾幾秒之內可以影晒
預正令人心跳加速既特見, 唔少人都會識用連環拍確保安全

既然功能上已經可以保障"你影唔影到" 同"你影得標唔標準"
擺筒既用意其實唔多關班人影相廢唔廢事 (廢都可以用功能搭夠)
而係班人「故意用個筒影響部車行駛路線達到自己最想要的行駛形態」

無論你影得幾標準、幾長鏡, 用咁方法「做」張相出黎, 我真係對此極之反感
反而我會比較欣賞正光, 不論長短鏡, 源於自然

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
HB00610 + 1 同意
3158 + 1 十分同意

查看全部評分

sea1986 發表於 2011-8-25 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 HY1677 於 2011-8-24 20:31 發表
但唔少情況我係唔贊成,有時有得博既梗係博下啦
假設呢轉係尾轉/下轉已經天黑/根本得一單或一轉
請問點樣下一轉呢?

想問點搏?
想搏就可以擺筒出街阻車?