hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 葵涌老照片一幀
返回列表 發新帖
開啟左側

葵涌老照片一幀

2A_DL13 發表於 2011-9-5 11:45 | 顯示全部樓層

我反而好奇樓主點樣將而家實際位置與張相
match埋一齊,感覺上景物咁唔同,真係好難
對喎...
Your global lifestyle partner..
kmb3asv141 發表於 2011-9-5 11:49 | 顯示全部樓層
荃灣華永係幾時有? 見張相片見到咁大面埴
AVD1 發表於 2011-9-5 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2011-8-28 13:46 發表
整個葵芳同大半個葵興都係填海而來的。若以天然岸線來說,大約是在
大連排(中葵涌公園對落)、光輝圍、葵興對面山坡、葵盛對落山坡、興
盛路等等,而昌榮路迴旋處一帶昔日應該係一條由和宜合道山上流落黎
溪涌入海口。至 ...

其實有冇地圖可以 show 到邊度係填海地, 邊度係天然岸線 ?
因為我搵黎搵去都搵唔到有關 o既東西 ~

先謝 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-9-5 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2011-9-5 11:45 發表
對喎...

如果真係對區好熟悉 o既話, 又或者自己有張 1963 年 o既地圖黎講,
要對相信都唔係一件太難 o既事,
我自己就只係對荃灣區比較熟小小, 所以你叫我對樓主張圖我自己都唔識對 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FD8977@102 發表於 2011-9-5 19:29 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2011-9-6 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-5 19:05 發表

其實有冇地圖可以 show 到邊度係填海地, 邊度係天然岸線 ?
因為我搵黎搵去都搵唔到有關 o既東西 ~

先謝 ~

地政總署有售的香港地質圖就有相關資料.
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
LW1 發表於 2011-9-11 04:00 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2011-8-28 13:46 發表
整個葵芳同大半個葵興都係填海而來的。若以天然岸線來說,大約是在
大連排(中葵涌公園對落)、光輝圍、葵興對面山坡、葵盛對落山坡、興
盛路等等,而昌榮路迴旋處一帶昔日應該係一條由和宜合道山上流落黎
溪涌入海口。至 ...

青衣大橋葵涌起點旁邊山坡昔日係一個海島,是「青洲」,當年葵涌對開有兩個細島,一個是青洲,另一個是芒洲
,而芒洲當年填海興建葵涌貨櫃碼頭,現今已不存在,位置是大約茘景對開貨櫃碼頭路左近!
查實當年葵涌一帶填海同後來的將軍澳有點相似,大部份可用的土地都是填海得來!

GR614 發表於 2011-9-11 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 LW1 於 2011-9-11 04:00 發表

青衣大橋葵涌起點旁邊山坡昔日係一個海島,是「青洲」,當年葵涌對開有兩個細島,一個是青洲,另一個是芒洲
,而芒洲當年填海興建葵涌貨櫃碼頭,現今已不存在,位置是大約茘景對開貨櫃碼頭路左近!
查實當年葵涌一帶填海同後來的 ...

但#4入面既相片已經無左芒洲,想問下係幾時無左?
セブンアイランド大漁
DIH 發表於 2011-9-11 23:19 | 顯示全部樓層
我有祖先葬在荃灣華永向東一邊,即#1攝到的那部分。
近三十年來墳場都係對住廢鐵場,以前一直都諗唔明點解個方位咁「奇特」,
睇返樓主的相,當年這塊墳地的確係向海。
那我這位祖先都應該已經仙遊好多年了~
 樓主| fai 發表於 2011-9-12 14:56 | 顯示全部樓層

其實我都猶豫左好耐,但主要都係靠個荃灣華人永遠墳場
位置,以及有知識葵興葵芳都係填海而來,初時最猶豫係
底墳場有冇山墳係向番葵涌呢邊(印象中多數墳都係向海o個
邊),睇左好多次google map先得到個idea出黎。

至於details係跟據以上得到個大方向之後再跟據我對呢區
認識而畫番出黎的,或者會有點偏差,但我認為大方向係
合理既。

跟據華永會資料,荃灣華人永遠墳場在二戰前已落成,首
批墳地在1941年6月19日啟用。

ref: http://www.bmcpc.org.hk/about/h_tw.htm

原帖由 2A_DL13 於 2011-9-5 11:45 發表
對喎...

[i]影像.從心[/i]