hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 右下角icon問題+中/英文轉換問題
開啟左側

右下角icon問題+中/英文轉換問題

3av234 發表於 2006-2-6 15:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟想o係Windows uninstall一個program, 但係部電腦話要我先行close o左呢個program先可以uninstall, 原先o係右下角(時鐘位置)係有個icon, 可以right click o黎到close, 但係而家部電腦得番個喇叭仔, 冇晒其他icons.
問題: 點可以搵番/開番呢o的唔見o左o既icons?

另外,而家小弟由中文轉英文, 或者英文轉中文, 都要用mouse揀個"CH"或者"EN" o黎轉, 唔可以用Ctrl + space, 每開一個新Window都要再click過, 究竟我部電腦發生咩事? 有咩解決辦法?

小弟Workstation: Windows XP

唔該晒各方勁人.

勝利二型集團總裁#4020
238X 發表於 2006-2-7 00:15 | 顯示全部樓層
1.  右 click 工作列後揀「工作管理員」,再揀「處理程序」,就可以見到一大堆
行緊你又唔知既程式。但揀你要卸載果個程式就要小心 D,因為程式既檔名
有時唔係咁易辨認...

2. 最大可能係你個按鍵設定出事。
右按 CH 圖案→設定值→按鍵設定
可以搵到做咩野要用咩掣。
留意「開/關中文輸入法」 (唔係切換) 一項的按鍵是否 Ctrl-space。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 3av234 發表於 2006-2-7 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-2-7 00:15 發表
1.  右 click 工作列後揀「工作管理員」,再揀「處理程序」,就可以見到一大堆
行緊你又唔知既程式。但揀你要卸載果個程式就要小心 D,因為程式既檔名
有時唔係咁易辨認...

2. 最大可能係你個按鍵設定 ...

唔該晒"獨裁者"回覆, 回問題1, 我試過用呢個方法, 揀o左o個個program去terminate, 但係佢話有咩error話唔俾郁... 有冇其他辦法terminate呢? 另外, 點樣可以show番晒o的hidden icons? 唔該晒.
238X 發表於 2006-2-7 20:39 | 顯示全部樓層

原帖由 3av234 於 2006-2-7 11:53 發表

唔該晒"獨裁者"回覆, 回問題1, 我試過用呢個方法,
揀o左o個個program去terminate, 但係佢話有咩error話唔俾郁...

好有病毒 feel...

我遇到呢種情況通常做法係上 google 鍵入有關程式名查詢
睇下果個係咩程式。有 D 仲會俾埋卸載辦法。

不過如果你想停果個 program 係 svchost.exe 咁的確唔應該郁。
那是 windows 用來控制 program 運行的 program,唔係要剷
既野。

回復 hidden icon 其中一個方法:
右按工作列,剔除「隱藏非使用中的圖示」一項。

樓主| 3av234 發表於 2006-2-9 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-2-7 20:39 發表

好有病毒 feel...

我遇到呢種情況通常做法係上 google 鍵入有關程式名查詢
睇下果個係咩程式。有 D 仲會俾埋卸載辦法。

不過如果你想停果個 program 係 svchost.exe 咁的確唔應該郁。
那是 windows 用來控制 program 運行的 program,唔係要剷
既野。

回復 hidden icon 其中一個方法:
右按工作列,剔除「隱藏非使用中的圖示」一項。

其實小弟想uninstall "Kaspersky Anti-Virus"呢個program, 因為佢攪到部機傻傻o地咁, 有冇咩可行方法剷走? 唔該晒.
順便一問, 有邊隻"免費"anti virus好介紹? 唔該.   
a396 發表於 2006-2-9 13:49 | 顯示全部樓層
或者試o下 Ad - Aware SE o既免費
防毒軟件, 幾好用, 又快.

網址 : http://www.lavasoft.de/

希望幫到 AVW42 主席啦!
獨派交通迷同政治學人
 樓主| 3av234 發表於 2006-2-9 21:14 | 顯示全部樓層

我試過如"獨裁者"兄所講咁terminate個program, 結果如圖所示, 有咩辦法解決? 唔該大家.  
ChickenTong 發表於 2006-2-9 21:36 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-2-11 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 3av234 於 2006-2-9 21:14 發表

我試過如"獨裁者"兄所講咁terminate個program, 結果如圖所示, 有咩辦法解決? 唔該大家.  

還有一個辦法:
「控制台」→「系統管理工具」→「服務」。

找出那隻防毒程式,試停止其「服務」。
 樓主| 3av234 發表於 2006-2-13 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-2-11 12:21 發表

還有一個辦法:
「控制台」→「系統管理工具」→「服務」。

找出那隻防毒程式,試停止其「服務」。

小弟再呢個方法, 揀o左個program, 想揀"停用", 但係grey-out o左, 唔俾揀呀...
到底有咩辦法剷到呢個program?