hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [電腦改相] CTB 1801復活
開啟左側

[創意造馬] [電腦改相] CTB 1801復活

jh6164 發表於 2011-9-7 18:50 | 顯示全部樓層

有啲唔明城記買單層車既原因...
宜家城記市區單層巴士唔夠咩? 除左 25A/C, 11, M47, 12A/M, 41A, 76, 95C等路線以外, 其實唔多港島全日路線會用單層... 畢竟城記現在都有唔少 Man 同 B6係手.
我唯一諗到既可能性係因為唔夠單層 flyer 行 A10而買青年... (尤其 1560撞毀加上新線A29要車)
定係...  呢堆青年係為A29買的?!

(以上純粹是本人猜測而已)
Mandurah__Line 發表於 2011-9-7 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-9-7 17:53 發表

OT. 某機構指 o既係 ?

燃點生活力量個間﹖
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
victor888 發表於 2011-9-7 19:25 | 顯示全部樓層
好奇一問,城巴訂青年,咁係會配邊款engine?

樓主個導讀應該改成咁:北方老尼變青年

原帖由 AVD1 於 2011-9-7 17:30 發表

你呢個消息真係令我驚訝
而家連城記都要入大陸車,
講真, 佢要入單層, 比我估都會估 E200 先 (始終近年新城兩間公司都係咁入 E400 + E500)
入青年我真係估唔到 ~ ...

有幾估唔到,如果冠忠買 o既野有 negative feedback ,我唔信巴士業界會再買同類型產品
上次去完青年遊河,發覺個車身平穩度同懸掛表現,絕對不遜於純種歐洲車

ASV97:你搵到新大陸未??
3asv6 發表於 2011-9-7 19:27 | 顯示全部樓層

原帖由 victor888 於 2011-9-7 19:25 發表

好奇一問,城巴訂青年,咁係會配邊款engine?

樓主個導讀應該改成咁:北方老尼變青年

MAN.
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
victor888 發表於 2011-9-7 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2011-9-7 19:27 發表

MAN.

問漏左
應該問係會配 D0836LOH64 290ps 還是 D2066LUH32 320ps engine...
ASV97:你搵到新大陸未??
bnr34 發表於 2011-9-7 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 jh6164 於 2011-9-7 18:50 發表
有啲唔明城記買單層車既原因...
宜家城記市區單層巴士唔夠咩? 除左 25A/C, 11, M47, 12A/M, 41A, 76, 95C等路線以外, 其實唔多港島全日路線會用單層... 畢竟城記現在都有唔少 Man 同 B6係手.
我唯一諗到既可能性係因 ...

傳言城記想訂青年已經唔係新鮮事
而家 d 單層仲係度, 某程度上亦只不過係拖字訣
傳言係真的話, 睇規格已經可以知係想代咩車
365。FS2231 發表於 2011-9-7 20:41 | 顯示全部樓層

其實都係買新車代舊車.....似終低B都係時候
1005 發表於 2011-9-7 20:55 | 顯示全部樓層
係就係放棄小捷聯
不過唔駛太擔心喎
最少非專仲有三架

中記飛鏢仍有三架
點輪到小捷聯爬頭?
快樂有時,唯有Timely
HA9056@234A 發表於 2011-9-7 21:24 | 顯示全部樓層
如果城記買單層young man,當然係好事,好力+寧靜(MAN D2066LUH+4波voith的夢幻組合)
坐過嶼巴批young man,力水,寧靜和避震仲好過九巴批金雞仔

順帶一問:其實一部young man(配MAN車頭)的cost同一部MAN NL323+馬拉/本地殼差幾多?
只是一名商用車愛好者!
kmb113 發表於 2011-9-7 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2011-9-7 20:55 發表
係就係放棄小捷聯
不過唔駛太擔心喎
最少非專仲有三架

中記飛鏢仍有三架
點輪到小捷聯爬頭?

非專利個幾部應該保養得好過專利部果幾部~!!!
而且好老實批MAN 真係好殘...係時候退GA喇...
引擎熱力+廢氣(汽油味)不斷經過引擎室入車箱。
真係坐住D 15XX 絕對唔係好既享受LOR
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~