hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水廠有新車用
開啟左側

[問題] 上水廠有新車用

Neutroginger 發表於 2011-9-4 02:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

岩岩落街經過見到有架新既AAU 轉左入去上水廠
電子牌出89xPZ字頭既車牌
睇黎上水廠有新車比276,77k 呢d 線用lo~~
barking 發表於 2011-9-4 07:23 | 顯示全部樓層
單層先至有新車, 真係多謝晒
petcity 發表於 2011-9-4 10:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2011-9-4 11:29 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我會對他們追求有新車的態度予以同情.

或許這樣說吧, 每個人, 或每個成長階段, 所追求的東西也不同.

我小學的時候, 也曾渴望過我樓下的路線會有些新車坐 (當然, 不會像現時某些板友們, 大肆投訴、批評, 但心裡的確有這樣的一個願望).

但到了中學、大學, 就會漸漸發覺, 其實坐什麼車也沒有分別. 你在坐舊車時, 就希望有新車; 當新車來臨時, 就會希望可以再一次坐坐那些快將退役的舊車.

之後, 你漸漸會發現, 車型/車款真的已經不重要.
原來準時來一部車、夏天有部有足夠冷氣的巴士、又或一些吸引、直接定線既路線 (如港島18P、788), 你已經感到十分滿足、高興.

所以, 這是一個慢慢發展、進步的階段.
再者, 每人也有不同的價值取向, 我們又不能強逼他放棄他的信念......

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
KR7295 + 1 同意閣下的意見
12A + 1 GOOD POINT

查看全部評分

da93 發表於 2011-9-4 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-9-4 10:48 發表

B0板有講喇,AAU27-PZ7537

回樓上,單層新車唔係車?定還是巴士一定要雙層?
一或,要貫徹所既始終,唔入新單層四處撲D就夠鐘三菱
蛋達俾你先唔會講呢D晦氣話?

申報:個人對新車與否冇咩所謂,但求有車坐得舒服,班次準就OK,要求好低 ...

咁不如計埋無數綠頂了,
反正巴士唔一定要單層有低地台的..
gn3509 發表於 2011-9-4 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-9-4 12:00 發表

咁不如計埋無數綠頂了,
反正巴士唔一定要單層有低地台的..
如果啲綠頂係屬於九巴上水廠,你真係可以計埋的
今期流行:690是原罪
238X 發表於 2011-9-4 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 4/9/2011 11:29 發表

或許這樣說吧, 每個人, 或每個成長階段, 所追求的東西也不同.

......

其實有時等車見到隔離線係咁有車到又或者啲車新啲,
總不免覺得自己好似有啲次等人感覺。

當然,學樓上話齋,無車嘅話仲大鑊,
不過呢幾年已經學識叫幾飛或者有咩唔對路過主,
費事為啲芝麻綠豆小事火滾而已。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| Neutroginger 發表於 2011-9-4 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-9-4 11:29 發表

一個正常既客人, 對架巴士有要求係好正常既事
都係比咁多錢,梗係想搭架新車
aPower 發表於 2011-9-4 15:10 | 顯示全部樓層
ATS107@KL6712 發表於 2011-9-4 15:21 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2011-9-4 15:10 發表
搞清楚兩樣野
年少輕狂執著追新係一回事
以乘客既角度要求提高服務質素又係另一回事
(雖然家家有求,有人要新車,起碼冷氣夠   位距闊;有人就希望有位座,白板2+2唔使企)

之但係將要新車、有要求標籤為無謂既小朋友行為
好 ...
咁又會有幾多乘客真係執著於十一米白定十二米直?
班次準 唔會累到佢地遲到 就已經好好啦