hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大本型消息
開啟左側

大本型消息

jpoon 發表於 2011-9-7 19:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.info.gov.hk/gia/general/201109/07/P201109070204.htm

屈臣氏集團會開一間生活百貨店 (唔通好似東港城Taste咁?) 而大食代亦會開美食廣場
Choco 發表於 2011-9-7 20:01 | 顯示全部樓層
由觀塘站開始至寶琳站,
站站都有商場,
競爭都好大下,
要係APM, 東港城, 新都城中心吸客, 都有點難,
除非D商戶組合好有特色吧...

樓主| jpoon 發表於 2011-9-8 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2011-9-7 20:01 發表
由觀塘站開始至寶琳站,
站站都有商場,
競爭都好大下,
要係APM, 東港城, 新都城中心吸客, 都有點難,
除非D商戶組合好有特色吧...

但未來油塘既工廠區會變晒做住宅, 到時油塘會有幾萬人區住, 相信應該養得起大本型
Choco 發表於 2011-9-8 02:11 | 顯示全部樓層

但, 希望唔係只靠油塘來撐住這大商場吧

一個商場有生客/吸引到區外客, 才會係個成功既商場,
而油塘站有一個地理上的優勢, 係MTR過海的第1個站,
如果商戶夠特色, 尤其食肆,
反而可以吸引到一批住北角-太古既人前往~

lokwah2a 發表於 2011-9-8 11:35 | 顯示全部樓層
 樓主| jpoon 發表於 2011-9-8 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2011-9-8 11:35 發表
如果攪得好, 成為東九龍 "丸古城" , 吸引到外來人來幫趁, 都算成功
不過, 到時 APM 就慘D (商店組合差不多, 不過 "細" (樓層) ), 搭地鐵官塘和油塘都係同一條線 ...

apm同大本型客源唔同
apm可以做觀塘OL 客, 亦可以做埋觀塘轉車客, 但油塘暫時交通比較差, 頂盡搶到少少藍田客, 基本上搶唔到apm既客。百佳就算整Taste,我覺得檔次上都低過吉之島超市少少, 咁已經搶唔到麗港城既客 (要Taste不如留返響麗港城幫襯百佳)
油塘工業區亦唔覺有OL返工, 第時拆晒工廠都係做純住宅, 可能吸到少少去鯉魚門食海鮮既客, 又或春秋二祭客
大本型睇黎又唔似有戲院, 相信應該對apm威脅不大, 反而未來油塘唔知仲會唔會起大型商場, 呢樣野先威脅到apm
JX9097 發表於 2011-9-8 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-9-8 16:47 發表
apm同大本型客源唔同
apm可以做觀塘OL 客, 亦可以做埋觀塘轉車客, 但油塘暫時交通比較差, 頂盡搶到少少藍田客, 基本上搶唔到apm既客。百佳就算整Taste,我覺得檔次上都低過吉之島超市少少, 咁已經搶唔到麗港城既客 ( ...

油塘未必再有位/市場去容納多一個商場
不過到時大本型同鯉魚門廣場會唔會"聯手"狙擊apm就係另一回事喇~
AVD1 發表於 2011-9-8 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-9-8 17:06 發表

油塘未必再有位/市場去容納多一個商場
不過到時大本型同鯉魚門廣場會唔會"聯手"狙擊apm就係另一回事喇~

其實我自己覺得如果佢整到第二個樂富廣場咁, 都唔會話太難 o既,
始終大型百貨公司一向都係一個賣點 ~

睇返 MegaBox, 多左間 Jusco + IKEA 即時人流旺左 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Choco 發表於 2011-9-8 19:36 | 顯示全部樓層
但都頗肯定的是, 大本型應不會有Ikea同Jusco

講講大食代
個人覺得其實都適合, 食品價錢屬尚可負擔水平
但食評一直都係麻麻地, 意思即係大食代並不能吸引區外人前往的商戶,
最多只係往拜山後順路去食野咁吧

至於屈臣氏的生活百貨店,
個人暫時未想像到會有甚麼太特別的東西...

ksmbh 發表於 2011-9-8 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Choco 於 2011-9-8 19:36 發表
但都頗肯定的是, 大本型應不會有Ikea同Jusco

講講大食代
個人覺得其實都適合, 食品價錢屬尚可負擔水平
但食評一宜都係麻麻地, 意思即係大食代並不能吸引區外人前往的商戶,
最多只係往拜山後順路去食野咁吧

至於屈 ...
'
大食代水都冇杯
逼人買飲品飲
真係冇興趣幫襯