hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 「新聞討論」灣仔企跳男子不滿兒子無法派往心儀學校 ...
開啟左側

「新聞討論」灣仔企跳男子不滿兒子無法派往心儀學校

Alex_Tsang 發表於 2011-9-10 11:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/%E7%81%A3%E4%BB%94%E4%BC%81%E8%B7%B3%E7%94%B7%E5%AD%90%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E5%85%92%E5%AD%90%E7%84%A1%E6%B3%95%E6%B4%BE%E5%BE%80%E5%BF%83%E5%84%80%E5%AD%B8%E6%A0%A1-034800672.html

這裡做家長的可能不會有太多人,但是近十年來香港的教育及家長的心態出現嚴重問題,完全扭曲了本身的意義。

就算係入左名校又如何,可能死得仲快 - 係佢個仔呀!

以前屋邨仔讀三線學校都可以出人頭地,做律師做工程師,難道現今的教育制度唔容許三線學校出名人嗎?

現今讀書又要能歌善舞,一個星期七天全部奉獻了出來,教育的真意義不是這樣吧!

市場上有甚麼家長,自然有貼近市場的學店。唔通小朋友識去便便真係好叻?家長門,你們不妨檢討一下你們的所作所為是真的想你的下一代好嗎?

有好成績又如何,做人唔得將來又點可以搵食呢?
Anpretext 發表於 2011-9-10 13:56 | 顯示全部樓層
村校200個得幾個出人頭地,
名校大部份做成功人士,
人際網絡好好多

但派唔到名校要生要死真係好有問題,
係佢個仔唔夠人競爭咋嘛
dbat98D 發表於 2011-9-10 15:58 | 顯示全部樓層
佢絕對無做錯, 因為好快就會有學者同傳媒同佢請命
最後個問題就係政府身上

千錯萬錯絕對係特區政府錯, 記住我地係無錯
AVD1 發表於 2011-9-10 19:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-9-10 13:56 發表
但派唔到名校要生要死真係好有問題,
係佢個仔唔夠人競爭咋嘛

呢句真係重點,
佢都識講佢自己個仔起本來讀 o既小學係頭十名,
咁講即係自己唔係考第一啦, 同時都可以話有人叻過佢啦,
都唔知點解佢仲可以咁厚面皮爭...

成件事我自己就會用四個字黎形容 - 莫名其妙 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-9-10 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2011-9-10 15:58 發表
佢絕對無做錯, 因為好快就會有學者同傳媒同佢請命
最後個問題就係政府身上

千錯萬錯絕對係特區政府錯, 記住我地係無錯

請命又如何,
講真就係點都會有人幫佢, 意料之內 ~

不過我唔希望今年事件到最後政府 / 學校方面會無啦啦比左個學位佢
如果係就真係立左一個壞先例 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kwyeung 發表於 2011-9-10 22:06 | 顯示全部樓層
我睇明報就話成績差過佢既同學, 都派到英中,
佢個仔就入band 3, 之後教育局叫佢去幾個中學面試,
但面試前又話full左。

我唔認同個老豆既做法, 但連續幾星期前路茫茫,
崩潰都唔出奇。

事實上, 我的確覺得係政府錯喎..
佢個仔既第一志願好似係「自願縮班」學校之一。
如果縮既係band 3而唔係band 1, 理應唔會有咁多呢類悲劇發生。
nwfb1601 發表於 2011-9-10 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-9-10 19:16 發表

請命又如何,
講真就係點都會有人幫佢, 意料之內 ~

不過我唔希望今年事件到最後政府 / 學校方面會無啦啦比左個學位佢
如果係就真係立左一個壞先例 ~

講真,我覺得政府 / 校方咁做0既話真係害0左個細路。

因為咁樣即係向個小朋友表達一個錯誤0既訊息:當你想要0既
0野唔能夠達到0既時候,原來0係可以扭計、甚至可以用死0黎
做威脅。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Anpretext 發表於 2011-9-10 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2011-9-10 22:06 發表

崩潰都唔出奇。

事實上, 我的確覺得係政府錯喎 ...
[OT]你試下jupas頭幾個choice放哂神科,
睇下有乜offer[OT]

放CHOICE係策略一種,
即使成績唔夠好,
放得好都有好OFFER的
頭文字TRIDENT 發表於 2011-9-10 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2011-9-10 22:06 發表

崩潰都唔出奇。

事實上, 我的確覺得係政府錯喎 ...
唔好信晒明報的報導
佢第一次獲派個間陳白沙紀念中學係 Band2 學校

而據我從某消息人士所知
依位同學先後被轉介到南區某英中,灣仔區某英中同東區某 band 2地區中中名校等學校就讀
但因為有關人士無係頭個個禮拜準時面試及搞入學
堅持非英皇不入
結果搞到過晒教局比各校確認是年收生的最後期限先去敲門,人地就梗係唔收佢。
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
kwyeung 發表於 2011-9-10 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-9-10 22:15 發表
[OT]你試下jupas頭幾個choice放哂神科,
睇下有乜offer[OT]

放CHOICE係策略一種,
即使成績唔夠好,
放得好都有好OFFER的

當年我就係jupas頭三個choice放哂神科, 搏入唔到,
順便滿足親戚朋友既虛榮。
結果不幸地A1收左我, 捱足咁多年

點都好, 我就唔贊成呢類怪獸家長, 乜野都要生要死要投訴。
以前聽過一個law firm partner講, 佢當年中學派位唔合情理,
自己走上去教育署講數, 最後入到心儀學校。
今時今日, 點解冇人有guts咁做?仲要父母都係靠旁門左道爭取。

個仔上到中學, 應該要以身作則,
教曉佢點樣用自己能力, 係社會光明磊落生存。