hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門車廠/沙田車廠更換掛牌車消息
開啟左側

屯門車廠/沙田車廠更換掛牌車消息

da93 發表於 2011-9-17 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2011-9-16 16:18 發表

從另一角度諗,大康豪可為年長乘客提供較多座椅

根據2007,75X係今次調動入面會上一部龍dent。其實點解唔安排部dent上73X,而隻豬就比75X呢?而沙廠仲有部PZ9591同三部ATEU未上牌,未知最終花落誰家?

同日荔廠亦會有地震 ...

問題係車長驚搖骰仔...
da93 發表於 2011-9-17 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hello 於 2011-9-16 19:33 發表

咁係因為大埔交委會主席接近點名公開批評某廠管車果位人兄唔比新車落黎,仲鬧得幾甘下

區議會壓落黎,你會唔會繼續唔做野?

講真,
佢有權唔做,
不過區議會一樣可以借題發揮,
計落一樣冇著數咁解
12A 發表於 2011-9-17 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-9-17 18:32 發表
講真,
佢有權唔做,
不過區議會一樣可以借題發揮,
計落一樣冇著數咁解

斬草除根, 今次做得不夠盡, 雖則食新蛋好高興
不過現在仍有話題給有心人借題發揮
因為73系合共食左十幾部3+2車, 有部份更是城隧線上直而甩出來, 如GG9877, GL8704
有心的, 上期就鬧二手直, 下期可以鬧呢批就退白板唔好坐, 順手要求加金
即管睇下預言會否成真, 過一輪要求新車的文會否演變成要求送走舊車的文
九巴十六 與你在 GA5505 相見
FD5410 發表於 2011-9-18 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-9-17 23:37 發表

因為73系合共食左十幾部3+2車, 有部份更是城隧線上直而甩出來, 如GG9877, GL8704
有心的, 上期就鬧二手直, 下期可以鬧呢批就退白板 ...

都係果句,我想佢幫自己/水廠既無金線加金多d
仲有就係將膠豬撤離長途線
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
GP5737 發表於 2011-9-18 00:52 | 顯示全部樓層

咁又老老實實 73 用 3+2 都無可厚非既 呢條線咁鬼頹

幾年黎第一次有雙層新車黎上水廠 咁就梗係好事黎既
不過如果單單係用呢五部車就想我地乖乖收聲 又講唔通喎 人地淨係一條 87D 都多你幾倍

btw 借題發揮呢個字我就真係唔多明點解啦
HX9590 發表於 2011-9-18 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GP5737 於 2011-9-18 00:52 發表

之但係兩條線都經醫院,而且途經大量屋村,又多老人家搭,
對低地台巴士有一定潛在需求,如果每條線加2架金巴絕對唔過份
12A 發表於 2011-9-18 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 GP5737 於 2011-9-18 00:52 發表

不過如果單單係用呢五部車就想我地乖乖收聲 又講唔通喎 人地淨係一條 87D 都多你幾倍

btw 借題發揮 ...

People can make comparison to demonstrate the poor treatment of rt. 73
2+2 AV can be found in rt. 32B, 82K
These 2 routes locate at same level with rt. 73
people can complain the better treatment of rt.82K, then link up to the competition between Sheung Shui
九巴十六 與你在 GA5505 相見
hokwanlam 發表於 2011-9-18 01:09 | 顯示全部樓層

btw 借題發揮 ...

根本87D哩個係一個極之唔好既例子黎,正蛇字軌都全直,明顯係沙廠晒命既傑作,有得學都唔好學佢咁啦.....
tkf_2005 發表於 2011-9-18 01:14 | 顯示全部樓層

有人鬧2手直咩...??
就算真係鬧,都係因冇新蛋落水埔而鬧O者...
講真點唔岔氣接收水埔廠都好,
好好睇睇,十架新車,8=沙 / 2=水埔,
咁分車點睇都順眼得多....
唔洗好似E家咁比人半開名咁唱通街,瘀爆收場LO~

白板...遲早都鬧嫁LA...點解?
因為73,73A經2間新界東聯網醫院,
要加金,區會隨時抽LEE個POINT同九記,運豬處大訴一番...
當然加金要加單定雙,
心水清O既應該知邊個可行性會大 D LA~...
短期內區會都要休會...冇咁快嘈到話加金O既..

當然,世事難料...
82M 發表於 2011-9-18 04:42 | 顯示全部樓層

想問下,果幾部AVBWU牌箱係咪gorba牌?
唔係一陣行咗幾個月,沙廠到時會唔會又話carlo唔識用gorba牌依個「理由」而調返大廠架...  
大家都知,沙廠做事總令人摸不着頭腦架啦...