hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [相] 新款迴旋處路牌
開啟左側

[相] 新款迴旋處路牌

nwfb1601 發表於 2011-9-11 21:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幾年前油塘試完,今次就輪到奧海城0個邊試。

搭 971 時係車上攝。

多謝收睇。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
on11358 發表於 2011-9-11 22:06 | 顯示全部樓層
其餘路牌可以o係下面份文件附件搵到。
http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm_d/pdf/ttc/2011/YTM_TTC_2011_48_TC.PDF
DIH 發表於 2011-9-11 23:37 | 顯示全部樓層
以我這個新牌仔來說,我覺得唔改好過改,在一幅圖內想交代晒目的地、
行車線數、應該行走的行車線,實在太多資料,一瞬間好難睇,反而眼花撩亂。

「怎樣使用迴旋處」應該放在駕駛學習課程(筆試and/or路試/學車),
而唔係個個有牌在手踩到架車到現場先話畀你知迴旋處應該怎樣行。

坦白講,我由細到大都會留意人怎樣駕駛,又會問做巴士司機的阿爸駕車有甚麼要注意,
考牌時自問都好留意本書仔,筆試一次pass,而學車至路試都沒有經歷迴旋處,
講真,唔係幾年前運吉試行新款迴旋處劃線(當時未考牌),我都唔知迴旋處要「咁」行的。

而將運吉聲稱的正確使用迴旋處方法放在香港路面環境又係隨時撞車的,
香港多重型車多巴士,佢地過迴旋處無論轉幾大個圈都係用慢線,
當我想由快線切入第二個路口(理論上正確),但假如有架巴士阻呢?
或者慢線有架小型車高速攝上我避唔切呢?為安全起見我都係會黐返慢線架喎。
除非轉超過半個圈,先會在快線轉半個圈之後切入慢線再轉出,而這是我觀察到其他駕駛者的做法。

我無自己車,駕駛經驗少之又少,如講錯野請見諒。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
smal + 1 not many responsible drivers on the road

查看全部評分

DK5416 發表於 2011-9-12 00:05 | 顯示全部樓層

個人經驗:
點行迴旋處都好,最緊要打燈,起碼比隔離線既車知道你想點,有所準備
當然人地理唔理你一回事,起碼做足本份先

除非第一個出口駛出,行快線都比較好,可以望住左邊鏡就駛出去,顧少一邊先
不論我駕駛私家車定巴士,都係keep住呢個習慣
on11358 發表於 2011-9-12 00:16 | 顯示全部樓層
而家唔止迴旋處教你點行,連某D十字路口黃格範圍都劃返幾條白虛線出黎俾司機跟住行。

(通常呢D路口都係要微微扭動軑盤)
sea1986 發表於 2011-9-12 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-9-11 23:37 發表
以我這個新牌仔來說,我覺得唔改好過改,在一幅圖內想交代晒目的地、
行車線數、應該行走的行車線,實在太多資料,一瞬間好難睇,反而眼花撩亂。

「怎樣使用迴旋處」應該放在駕駛學習課程(筆試and/or路試/學車),
而唔係個個有牌 ...

以我所睇幅圖,其實佢都唔係教你點樣用個迴旋處
佢呢個新版路牌嘅作用相信清楚標明邊條行車線去邊度
例如左線同中線可以去葵涌同大嶼山
而中線同右線可以去深水埗
而去油麻地就只可用右線
相信佢嘅作用同龍門架路牌睇齊
只係一個唔係架空,一個係架空咁解姐

不過我個人覺得最好寫實邊條線可以去邊度
例如︰
  左線        中線            右線
   ︰             ︰              ︰
大嶼山     大嶼山         深水埗
                   及                及
               深水埗          油麻地
咁就清楚好多,咁劃線法,司機搵得條線嚟都已經過鬼咗塊牌囉
ryanlee09 發表於 2011-9-12 19:35 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2011-9-11 10:06 PM 發表
其餘路牌可以o係下面份文件附件搵到。
http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm_d/pdf/ttc/2011/YTM_TTC_2011_48_TC.PDF

想問下呢類附件係邊到找到?
想睇下部份路口嘅設計
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
on11358 發表於 2011-9-13 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ryanlee09 於 2011-9-12 19:35 發表

想問下呢類附件係邊到找到?
想睇下部份路口嘅設計

通常都係果一區既區議會文件交通運輸委員會文件,
「運輸署/路政署正在施工中或準備於短期內施工的區域交通改善工程項目及時間表」。
tkf_2005 發表於 2011-9-14 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2011-9-12 00:16 發表
而家唔止迴旋處教你點行,連某D十字路口黃格範圍都劃返幾條白虛線出黎俾司機跟住行。

(通常呢D路口都係要微微扭動軑盤)

有d真係前後行車線唔係真正對到正先要劃線

大埔都有南運路南行/安埔路交界&南運路南行/廣福道
南運路南行/廣福道因為強行劃上3線(左線左轉,中線直去,右線直去加右轉)
令每條行車線比較窄,再加埋行車線對唔正
d巴士過lee個路口果陣都要收一收油...
朝早果陣.前一個南運路南行燈位一放車,lee個燈位本身綠燈時間唔長,間唔中都清唔哂d車...
近排成條南運路真係多車多到暈,等燈都要等多1-2轉...

71a家陣搞到回唔切車,成日都2部拍住拖番富亨,果陣條人龍都有2-3百人...
我搭親都係2部一齊開車門上客....
希望可以整條71x由富亨不停站直到埔鐵...
費事停完廣福球場站之後又要等多轉燈,
加快去程車程...回車回快d~~...
fai 發表於 2011-9-14 23:35 | 顯示全部樓層

呢種路牌有樣唔好處,萬一迴旋處上有乜工程需要臨時修改行車線
安排,路牌上資料便會與現場環境不乎。
[i]影像.從心[/i]