hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [多圖] 火警過後
開啟左側

[多圖] 火警過後

toyl 發表於 2011-9-13 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2011-9-13 12:58 發表
架5720上層近車尾嘅傍板都有少許變形, 但可以自己開返廠, 情況都算樂觀.
8161底盤就似無事, 但畢竟都快十五年車, 九成都唔會整, 唔通轉做單層定開蓬咩? ...

如果要整8161,車身件唔係無(有頭批3AV因機件問題早退),只係2+2座位應該無咁多存貨,未必會整番做載客巴士,
話晒有三百幾部3AV, AV都有五百幾部,唔知會唔會整番好個車身之後再改做訓練車呢?

smal 發表於 2011-9-13 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-9-13 13:25 發表
唔該,
捉到既就的佢地坐番四五年,
唔好再話乜野年紀細唔識野,
唔識野唔係犯錯既籍口

題外話:每日兒童法院門外,判完案都有一大班童黨係度煲煙慶祝。 強姦,搶劫,班房欺凌,棄嬰,誤殺,乜 CASE 都有,如果唔識野唔係犯錯既籍口係 WORK,香港一早就有兒童監獄,而且已經爆晒棚了!!
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
teddybus 發表於 2011-9-13 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-9-13 14:02 發表

如果要整8161,車身件唔係無(有頭批3AV因機件問題早退),只係2+2座位應該無咁多存貨,未必會整番做載客巴士,
話晒有三百幾部3AV, AV都有五百幾部,唔知會唔會整番好個車身之後再改做訓練車呢? ...

頭批 3+2 3AV 行左都有十七八年, 車身損耗未必睇得到, 但唔可以話無
何況當年架ET1852印象中燒得仲輕微, 最後都成架re-body
架8161可唔可以單憑換燒左既上層同車頂就出返黎, 我未必咁睇好...
AMN1 發表於 2011-9-13 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 yuetming 於 2011-9-13 13:01 發表

8161車廂內部完全焚毀,情況同2008年在天水圍廠燒毀的JG5355差不多。

HE8161上層車廂完全燒毀,只有下層七車廂完好.
LE5705&LU2001
LB9774 發表於 2011-9-13 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-9-13 14:02 發表

話晒有三百幾部3AV, AV都有五百幾部,唔知會唔會整番好個車身之後再改做訓練車呢? ...

咁可以用金巴個d九巴仔

之前有架S3BL重組車身,用了白色3+2座位
3asv@59x 發表於 2011-9-13 15:17 | 顯示全部樓層
唔系整唔到ge架3AV
換番個頂,d位咪用新果d九巴仔囉....
至於整完可以行幾耐,系另一回事..............

搞咁多野,不如出AVBWU好過啦.....但淨番70幾架,睇泥一系要再加單,一系買ATEU,or睇下重有無ASU可以買下啦.....
(買新車,睇泥重化算d,起碼可以用多17-18年.... )
dippy 發表於 2011-9-13 16:04 | 顯示全部樓層

如果可以好似DA91咁換頂應該無問題(兩代3AV車頂骨位應該一樣)
座位應該都唔少存貨(2+2L椅咁正常既件應該唔少貨吧)
只係值唔值為左行多兩三年大執
franco26 發表於 2011-9-13 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2011-9-13 13:39 發表
我覺得九巴都要檢討下擺街車d保安

晚晚擺和合石d車都周不時都有童黨上車嬉戲
有心人要縱火燒車真係話都冇咁易....
我想知係咪每款巴士都可以由外面個掣開門?
kp3011 發表於 2011-9-13 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 franco26 於 2011-9-13 16:04 發表

晚晚擺和合石d車都周不時都有童黨上車嬉戲
有心人要縱火燒車真係話都冇咁易....
我想知係咪每款巴士都可以由外面個掣開門?

當然可以,否則司機開工點開門拎車?
502 發表於 2011-9-13 16:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2011-9-13 13:39 發表
我覺得九巴都要檢討下擺街車d保安

跟本都冇乜保安可言
話就話有保安check
一晚黎得1,2次
偷車燒車話咁易啦