hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

KG1428 發表於 2011-9-23 00:28 | 顯示全部樓層

記得當時有部969上青馬橋果單上左報紙。

其實覺得,報紙無話邊個o岩、邊個錯。跨大報導導致當時人產生壓力,最終可能她不願再駕巴士。

然而,我覺得
表面上我覺得此事不是女司機錯,而是九巴錯
當時車上無查協助,如何行走此路線。
又無人在旁教導下,要自己駕駛此線。
最後出事。

九巴好應該下次找已經下班司機,協助在旁一些新人駕巴士,如何行正確行車路線還好!

KG1428 發表於 2011-9-23 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-22 22:09 發表

261絕對簡單,路線簡單,直,少超窄位,又唔多客,黎樣好重要

總沒人想你一黎得罪100個客,少一半都.....

上水基本無咩站,屯門也就是轉幾個街口

273之類仲惡做姐....短途線先最易中招,一走錯只係Miss 2個站都俾人殺.....

261 ...

成日講261是新人位
我又覺得61X都是一個比女車長最後機會。
61X比261更又易渣,較為少客。

屯門區,由西鐵站至屯門市中心間,只需跟66M行法就得。
屯門市中心到上公路,又有一大堆路線,如60M,60X,62X,961陪住,不識渣就跟佢地。

上到公路,只需跟960/961/962行法。
除此以外,還有258D,259D,268C,269C陪住一起行,不識渣又可以跟住佢地行

市區方面,都較少站。但最大問題是入/出龍翔道會行錯路
入龍翔道,大多可以跟268C,269C行,不識渣可以跟268C,269C隊尾。
出龍翔道會較麻煩,有2個機會比你行。入不到龍蟠街,就入上元街。
但最多skip左龍蟠街分站。
九龍城區方面大可放心,還有3B,5C陪住。

而261行錯路的最大問題是太多獨市位,無其他路線一起行。
GM 發表於 2011-9-23 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-22 11:37 PM 發表

老實講,正如之前有板友講,有幾多條路線短嘅路線?
仲有,你點知人地真係唔適合駕駛呢條路線?
要錯,71B都可以轉錯彎去左鐵路站,或者大埔中心內街。
考試可以胸有成竹,但考出黎都可以一塌糊塗,
有時分一分心,幾老嘅師傅都可以行錯 ...

U廠外其餘都唔少路線短嘅路線  一個月司機實習一個月實做到
人地真係唔適合駕駛呢條路線我唔知 但新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力
正如我會俾小學的書給小學生 而不是給一本中學用書

我引用死因庭的比喻要帶出的意義是
再次討論事件不一定等於挖苦,更不是你認為的只係令人傷口灑鹽、失德行為
而唔係叫你比較死因庭係事件個當事人死左,師姐係生
仲有死因庭係因為覺得某人的死另有內情,展開調查<---這是召開死因庭的原因

仲有,好多有事情都係睇「相對可能性」
即使法庭就商業糾紛作出判決 從而決定那一方勝訴亦是以「相對可能性」為原則
樓上部分發言並非無證無據,只是無法取得充分證據

仲有傳媒針對個人同ITALK版友評論九巴制度有乜關係?
你叫人唔好討論同中央叫人唔好討論 除左人名又有乜唔同?
最少效果一樣等於禁止發言

正如da54兄所說
原帖由 da54 於 2011-9-22 11:16 AM 發表
當然,新人舊人都有機會行錯路,但係新人要熟習的事情較多,派新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力。

原帖由 KC3555 於 2011-9-22 11:43 PM 發表

講就容易,你試下行錯路,成班客一齊媽你,
你未試過,講就口爽。

不論261、273行錯路 都有成班客一齊媽你
但273唔覺意入左和合石,
D客就會起哄
結果最多上斜後後掉頭
比261易補救
即使71B入錯左大埔中心內街,都比261今次易於應變
因為261太多獨市位 少路線一起行 掉頭位又少
今次261出事的路段對一般人又較陌生

常備TCU 出行唔洗怕
hkbw 發表於 2011-9-23 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-9-22 10:31 發表
其實長途線唔代表複雜既, 我唔覺得新車長一定要行短途,
261其實算係簡單.
如果佢係屯門廠, 屯門本身都冇乜短途線, 有短途線又唔
代表有位畀佢做.

另外第4點非常同意! ...

成件事根本太過出奇了~~~
今日繼續跟進報導令我更加覺得成件事太過離奇~~~

陰謀論咁睇, 會唔會係工會睇唔過眼有公司迫人轉日薪或要求提出退休下, 放料俾有關人士,
等到呢兩日都日日上報, 企圖引起各界關注, 迫公司就範?
殺雞焉用牛刀?!
KC3555 發表於 2011-9-23 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-23 00:48 發表

U廠外其餘都唔少路線短嘅路線  一個月司機實習一個月實做到
人地真係唔適合駕駛呢條路線我唔知 但新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力
正如我會俾小學的書給小學生 而不是給一本中學用書

我引用死因庭的比 ...

261有幾多獨市位?我不敢苟同,
仲有短程路線等於小學生用書?我亦唔同意。
路線長短同幫助應變並無關係,反而條路有幾多危機,先至係幫助應變的道理。
官方擺261係新仔線,當然有佢自己道理,
至少,呢條線危機位比較少。
唔通擺54隨時閃部大拖頭俾你嚇餐飽咩。
我都係嗰句,你唔係佢,你就口響,你D學生哥,見世面仲係唔多。
到你人生閱歷有返咁上下,自然明白。
講我就講到好明,係你自己唔肯去消化我講嘅野,存心刁難。
我第三次重申,我支持討論事,但係因為涉及人係要小心處理,唔好成為傳媒惡意嘅幫兇。
你引死因庭為例,你宜家係咪有哂證據先?你有無調查過師姐同埋其他相關證人?
無就唔好口輕輕。
正如da54講,係好多人會睇實呢個板,就係好多時因為幾個不適合的言論,令到巴士公司同巴士迷亦愛亦恨,
巴士司機,我唔係話講到好似da54兄講,真係要表揚先出聲。
你地話人,要先企係人地立場上去話,Be considerate,將心比己,就會有唔同嘅睇法。
我絕對唔同意第一次衰就理解,第二次衰就真係唔得,好明顯無從一個正常心理觀念去面對呢件事。
我針對係呢D言論,再加上再有D話楂乜乜線等的人地睇到有可能覺得落井下石的言論。
巴士司機係要支持同鼓勵,平日駕駛住自己部巴士壓力唔細,所以我覺得要小心討論。
如果小心討論,係等於唔俾討論,我覺得咁樣嘅思想比中央更可怕。因為你潛意識根本就係咁樣。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GM 發表於 2011-9-23 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-23 01:11 AM 發表

261有幾多獨市位?我不敢苟同,
仲有短程路線等於小學生用書?我亦唔同意。
路線長短同幫助應變並無關係,反而條路有幾多危機,先至係幫助應變的道理。
官方擺261係新仔線,當然有佢自己道理,
至少,呢條線危機位比較少。
唔通擺54 ...

派新人去短途路線係某程度可以減輕新人熟習壓力 並非幫助應變
另一方面 正如上文273比261多掉頭位 所以是易補救
而且261出事的路段對一般人又較陌生

官方擺261係新仔線亦有經過評估
但是否足夠?有沒有改善空間?
這些個人認為值得討論

常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-9-23 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-9-23 01:10 發表

成件事根本太過出奇了~~~
今日繼續跟進報導令我更加覺得成件事太過離奇~~~

陰謀論咁睇, 會唔會係工會睇唔過眼有公司迫人轉日薪或要求提出退休下, 放料俾有關人士,
等到呢兩日都日日上報, 企圖引起各界關注, 迫公 ...

第二日我相信係借勢再煲一鑊啫,你個推論真係唔出奇。
不過真係咁啱個記者坐正呢班車。
KC3555 發表於 2011-9-23 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-23 01:33 發表

派新人去短途路線係某程度可以減輕新人熟習壓力 並非幫助應變
另一方面 正如上文273比261多掉頭位 所以是易補救
而且261出事的路段對一般人又較陌生

官方擺261係新仔線亦有經過評估
但是否足夠?有沒有改善空間?
...

咁老實261的確係屯廠最安全嘅路線。
車輛流量唔多,面對具威脅的車輛又唔會係小路殺出,
唔會好似屯門公路正常行車線比人窄,又多視線模糊彎位。
又無小路殺出小巴。
你始終都唔明,驚起上黎,乜正常事都會變得唔正常,
即是好似班學生去屏山探險一樣,D女仔驚起上黎反應。
到時駕駛273又點?驚的話上到和合石,舂入到橋頭路路口都可能失哂方寸。

岔開又講,有日坐76K,車長講開有時部車泊上骨灰龕,又多狗追,
夜媽媽跑落山,日日都要驚。
GM 發表於 2011-9-23 02:05 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-23 01:11 AM 發表
我第三次重申,我支持討論事,但係因為涉及人係要小心處理,唔好成為傳媒惡意嘅幫兇。
你引死因庭為例,你宜家係咪有哂證據先?你有無調查過師姐同埋其他相關證人?
無就唔好口輕輕。
正如da54講,係好多人會睇實呢個板,就係好多時因為幾個不適合的言論,令到巴士公司同巴士迷亦愛亦恨,
巴士司機,我唔係話講到好似da54兄講,真係要表揚先出聲。
你地話人,要先企係人地立場上去話,Be considerate,將心比己,就會有唔同嘅睇法。
我絕對唔同意第一次衰就理解,第二次衰就真係唔得,好明顯無從一個正常心理觀念去面對呢件事。
我針對係呢D言論,再加上再有D話楂乜乜線等的人地睇到有可能覺得落井下石的言論。
巴士司機係要支持同鼓勵,平日駕駛住自己部巴士壓力唔細,所以我覺得要小心討論。
如果小心討論,係等於唔俾討論,我覺得咁樣嘅思想比中央更可怕。因為你潛意識根本就係咁樣。

我引死因庭為例,同我宜家係咪有哂證據有乜關係?
我又要有乜證據?
一般人跟本難以有哂證據(掌握100%證據)
既然法庭都以「相對可能性」為原則就商業糾紛作出判決
討論區的言論標準不應比法庭更嚴格

本人支持小心討論 但不敢苟同
原帖由 KC3555 於 2011-9-22 06:09 PM 發表
唔好討論邊條邊條啱佢駕駛

唔好討論同唔俾討論都係叫人NO MORE TALK ABOUT IT掛?  唔關潛意識事掛?

最後,273一上斜就見到夠掉頭的位
比261搵位掉頭易吧

正如本人之前所言,
以U廠而言,261屬於簡單
但有沒有改善空間?
個人認為值得討論

常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-9-23 02:37 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-9-23 02:05 發表

我引死因庭為例,同我宜家係咪有哂證據有乜關係?
我又要有乜證據?
一般人跟本難以有哂證據(掌握100%證據)
既然法庭都以「相對可能性」為原則就商業糾紛作出判決
討論區的言論標準不應比法庭更嚴格

本人支持小心討論  ...

人地死因庭係要有證據先講,你有乜野證據?所以我咪話用死因庭係唔啱囉。你自己係度自打咀巴。
討論區係要負文責,唔係講得就講,無人話比法庭嚴,只係保護受害者係做人應有的責任。你自己亂扣帽子。

仲有你斷章取義情況好嚴重,
我叫人唔好討論乜野線呢樣野,你如果唔係有出錯,根本就適合。
你有出錯就話人地唔適合,咁係你地主觀感受,有無諗過當事人感受?
一份報章報導足以摧毀一個人自信,我一直都係嗰句,唔好針對人,
如果針對人唔適合駕駛邊條路線,同落井下石有乜分別?
你如果仲係理解唔到,真係返去讀多D書。

咁你淨係識講261改善空間,咁有乜改善空間?你又提唔到。
261大把好調頭位,只係佢行錯入去福亨村路,
就算係,入青磚圍一樣好調頭。
總之,人一驚,話之你係識途老馬,係衰就會衰。