hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

GM 發表於 2011-9-24 03:25 | 顯示全部樓層

回復 69# 的帖子

吉文?
係咪一時錯手?
快D改番啦
常備TCU 出行唔洗怕
AP149 發表於 2011-9-24 04:35 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2011-9-23 00:44 發表

成日講261是新人位
我又覺得61X都是一個比女車長最後機會。
61X比261更又易渣,較為少客。

屯門區,由西鐵站至屯門市中心間,只需跟66M行法就得。
屯門市中心到上公路,又有一大堆路線,如60M,60X,62X,961陪住,不識渣就跟佢地 ...

61X易渣?我諗你係講笑炸掛,如果61X真係咁好渣就一早做左新人線啦

同埋我諗操線果時個師傅都唔會教你唔記得點行就跟邊條線行掛,
同埋多線同一行法又點?係冇就冇架啦,多唔等於一定有架ma
低級趣味扮高級:369
lsc04d11 發表於 2011-9-24 06:14 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 23-9-2011 12:44 AM 發表

成日講261是新人位

屯門市中心到上公路,又有一大堆路線,如60M,60X,62X,961陪住,不識渣就跟佢地 ...

都未必撞到一架車俾你跟住,又或者佢會跟錯車,學左O個架796B跟架211咪死得人多??
s3n370 發表於 2011-9-24 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2011-9-23 00:44 發表

成日講261是新人位

屯門市中心到上公路,又有一大堆路線,如60M,60X,62X,961陪住,不識渣就跟佢地。

上到公路,只需跟960/961/962行法。
除此以外,還有258D,259D,268C,269C陪住一起行,不識渣又可以跟住佢地行

市區方面,都較少站。但最大問題是入/出龍翔道會行錯路
入龍翔道,大多可以跟268C,269C行,不識渣可以跟268C,269C隊尾。
出龍翔道會較麻煩,有2個機會比你行。入不到龍蟠街,就入上元街。
但最多skip左龍蟠街分站。
九龍城區方面大可放心,還有3B,5C陪住。

而261行錯路的最大問題是太多獨市位,無其他路線一起行。

巴迷識得邊條線同邊條線同路就話0者,巴士公司路線訓練一定唔會教新人邊度去邊度跟邊條線,一來唔一定有得俾你跟,
第二,萬一人地係私牌甚至行錯路咪大鑊?
第三,知道邊條線同邊條線0係邊一段同路,認路能力應該有番咁上下。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2011-9-24 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-24 00:23 發表

去荔廠渣好易好多,例如6F,38A,好易

第2日一開工即揸,可能忘記怎樣行

38A還可以。
至於6F,市區的路口一樣唔易認。
仲有,第一日正式楂巴士載客就叫人鏟入彌敦道,靠害咩。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
superbus 發表於 2011-9-24 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-23 00:48 發表

U廠外其餘都唔少路線短嘅路線  一個月司機實習一個月實做到
人地真係唔適合駕駛呢條路線我唔知 但新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力
正如我會俾小學的書給小學生 而不是給一本中學用書

我引用死因庭的比 ...
如果九巴有一大堆 K51、K53、K58 類似既區內線做緊, 你估佢唔會俾新人揸呢堆區內線?
而家個問題就係 U 廠得極少區內線, 屯門區就更加一條都冇, 佢唔揸長途線仲有乜野選擇?
再講人地如果住屯門既, 你叫佢晨早流流兩三點山長水遠走去上水/荔枝角返工?
咁搞法, 乜野新人都俾你D咁既想頭嚇走哂, 俾著你咁樣俾公司玩法, 你都唔會做啦
KC3555 發表於 2011-9-24 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-9-23 13:55 發表

我覺得你成日理解都有D問題
有時人地連答案都講埋你先走去問問題

你的問題:

本人的答案:

我想唔倒帶都難

評分制度就係建立客觀的標準幫助分辨資質較弱的車長 ...

真係嘥氣,
我已經提出左操線呢樣野,我問呢個問題係因住你個所謂答案去問。
就係見你唔識車務,就睇下你知唔知乜野叫操線。
跟車嗰個,你要去教佢路線,操線唔係只操一次嘛,佢要駕駛俾你睇嘛。
咁佢都楂左一次俾你睇,跟車個位梗係知道佢無問題先俾佢上線。咁仲乜要評分?
同佢資質係點有乜關係?
我咁問就係話俾你知係你個答案係好多餘同無謂。
跟車覺得佢唔得,梗係唔俾佢上線,覺得佢得,俾佢上線,除非跟車嗰個打瞌睡,
所以我點解一直唔認同呢件事係同車長資質有關囉。
我立場都唔係你嘅立場,你又要用你嘅立場套入我個立場去睇,
有操線制度仲要搞評分制,行政就架床疊屋。
所以搞清楚,成日倒帶係我唔係你,一件事成日要講幾次,你又唔知,又唔理解,睇完唔消化。
我唔再回應你D文章,簡直嘔血。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GM 發表於 2011-9-24 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-24 05:16 PM 發表
真係嘥氣,
我已經提出左操線呢樣野,我問呢個問題係因住你個所謂答案去問。
就係見你唔識車務,就睇下你知唔知乜野叫操線。
跟車嗰個,你要去教佢路線,操線唔係只操一次嘛,佢要駕駛俾你睇嘛。
咁佢都楂左一次俾你睇,跟車個位梗係知道佢無問題先俾佢上線。咁仲乜要評分?
同佢資質係點有乜關係?
我咁問就係話俾你知係你個答案係好多餘同無謂。
跟車覺得佢唔得,梗係唔俾佢上線,覺得佢得,俾佢上線,除非跟車嗰個打瞌睡,
所以我點解一直唔認同呢件事係同車長資質有關囉。
我立場都唔係你嘅立場,你又要用你嘅立場套入我個立場去睇,
有操線制度仲要搞評分制,行政就架床疊屋。
所以搞清楚,成日倒帶係我唔係你,一件事成日要講幾次,你又唔知,又唔理解,睇完唔消化。
我唔再回應你D文章,簡直嘔血。

你肯定跟車個位梗係知道佢無問題先俾佢上線?證據?
依個世界有樣野叫放水....
根本依家係靠跟車個位的個人判斷 導致結果差異較大
今次可能係跟車個位一時手鬆出事

原來你理解左做額外渣一次
其實評分制度一樣可以在操線果時做

根本不存在架床疊屋的問題

你咁講運輸署路試都唔洗要駕駛考試表格
記下考牌者所犯的錯誤啦

所以多D認識個世界個價值觀 睇下人地點處理 唔好一言堂
原帖由 superbus 於 2011-9-24 10:44 AM 發表
如果九巴有一大堆 K51、K53、K58 類似既區內線做緊, 你估佢唔會俾新人揸呢堆區內線?
而家個問題就係 U 廠得極少區內線, 屯門區就更加一條都冇, 佢唔揸長途線仲有乜野選擇?
再講人地如果住屯門既, 你叫佢晨早流流兩三 ...

睇番你引用果篇D文章
我已經指除U廠外
而且#45已經指
原帖由 GM 於 2011-9-22 11:06 PM 發表
U廠而言,261屬於簡單
但要同273比,273轉幾個街口就行完一轉 路線比261簡單
而且一出事273比261易補救

而且
1.無人叫佢一定要開頭車
可以開遲D的字軌/中更/夜更
2.本人從來沒叫新人一家要去上水/荔枝角返工 可以番U廠
只是有版友認為261好似全港最好渣的路線之一
先要以273為例

常備TCU 出行唔洗怕
12A 發表於 2011-9-24 23:21 | 顯示全部樓層

37M都可以一試

原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-24 00:23 發表
去荔廠渣好易好多,例如6F,38A,好易

葵盛一帶道路不是太複雜
加上37M上到葵盛之後都是順時針行一圈, 之後就原路下山
就算行錯左都好易補救
九巴十六 與你在 GA5505 相見
JM3928 發表於 2011-9-25 01:34 | 顯示全部樓層

荔廠仲有34M,36M,41M,42M,44M,235M,248M,249M唔難行...