hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

DGCNYO 發表於 2011-9-25 01:52 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-9-24 18:43 發表

你肯定跟車個位梗係知道佢無問題先俾佢上線?證據?
依個世界有樣野叫放水....
根本依家係靠跟車個位的個人判斷 導致結果差異較大
今次可能係跟車個位一時手鬆出事

原來你理解左做額外渣一次
其實評分制度一樣可以在 ...

273真係好開咩,黎D重度流水高流量操新人?我怕拖5車.....
新人總最好人少、路順、少陰濕.....

你要佢做273,有時企到門口鏡都睇唔到時點算?

不如叫佢行大埔工業區果D咪仲好72A 黎D就似樣

261比起273,我打死都話261好開......

表面上263M是不錯,可惜路線要經碼頭附近的超多大車行的地方,叫新人去又係俾人蝦死

唔可能只看路線的....
Hin神乂聖 發表於 2011-9-25 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-25 01:52 發表

車內已寫明黃線外不准企立...一係就吾比佢地上,or企入少少

FD_8592 發表於 2011-9-25 02:22 | 顯示全部樓層
第2日既事情係咁既:屯門廠安排左一個稽查跟車,個師姐去到虎地迴旋處正常261 應該係行青公第2 條線左轉入迴旋處,但個師姐行慢線,入迴旋處之後又突然行出快線(內圈),跟手個稽查叫佢路口右轉,呢頭講完,果頭就左轉去左青公元朗方向.
之後原本稽查叫佢入洪天路上橋,但係個稽查車內同d 人講sorry 既時候,個師姐又好醒咁入左洪水橋大街...稽查見到果陣想叫停都停唔到,因為都已經轉左彎.咁唯有行洪元路去公路.點知去到洪元路,個稽查呢頭叫師姐右轉出洪天路捱右上橋,果頭師姐又捱左落番青公

之後既事就係車務主任即時打電話叫師姐係三聖停工,安排師姐重返校園.

今日又收到風:
1.第2 日行錯路,稽查,師姐即日比人叫左番寫字樓照肺
2.學堂負責操呢個師姐既師傅被傳照問話
3.師姐第一日出事果日,原本做4 轉261 變左3 轉.兼且好離奇地冇行錯,連帶去上水廠補油都識路....

以上全都是由朋友度聽番黎,可能同事實有出入~
GM 發表於 2011-9-25 02:33 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-25 01:52 AM 發表

273真係好開咩,黎D重度流水高流量操新人?我怕拖5車.....
新人總最好人少、路順、少陰濕.....

不如叫佢行大埔工業區果D咪仲好72A 黎D就似樣

261比起273,我打死都話261好開 ...

273咁短
差唔多10分鐘有3-4分鐘用在上落客
跑唔跑唔差得遠
好難去到拖5車
反而273A見過幾次拖5車

唔同人唔同適合的路線
好似出事個位師姐
可能係記行走路線能力差
加上個人心理質素差
行一陣就要休息下 否則好似第二日連環出錯
咁273比261可能適合佢多D

72A要行大埔公路  入夜都幾多陰濕位
加上係要跑線 仲差過261

企到門口鏡都睇唔到的問題有版友代答

常備TCU 出行唔洗怕
orange 發表於 2011-9-25 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2011-9-25 02:22 發表
第2日既事情係咁既:屯門廠安排左一個稽查跟車,個師姐去到虎地迴旋處正常261 應該係行青公第2 條線左轉入迴旋處,但個師姐行慢線,入迴旋處之後又突然行出快線(內圈),跟手個稽查叫佢路口右轉,呢頭講完,果頭就左轉去左青 ...

呢個師姐真係要俾十個趣(如果屬實)...

做新人犯錯係預左,要知自己錯在那裡,加以改善,但如果按上面所講,
返沙田學過都未必pass,原因唔係唔識路,而係心急,一遇到問題就想
立即解決

其實藍地交匯處個設計初手的確幾難適應,入錯線道一係兜大圈,一係
就直上公路,唔似其他交匯處就算入唔到線都仲可以行圈遊花園,行到
岩為止
益童學校,全民教育
AP149 發表於 2011-9-25 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2011-9-24 10:10 發表

38A還可以。
至於6F,市區的路口一樣唔易認。
仲有,第一日正式楂巴士載客就叫人鏟入彌敦道,靠害咩。

荔廠現時最少6,234X係有新人位,亦都有新人一出班就掛呢2條線
低級趣味扮高級:369
KG1428 發表於 2011-9-25 15:23 | 顯示全部樓層

我想九巴有無辦法,在車上裝GPS和Wi-Fi上網服務?

裝GPS目的是,如果發生事故的話,Mon會出一個訊息。
教司機怎樣行。
同時指導車長行有關路線。

城巴目前有車裝左,相信如果裝在九巴d車的話,不算太困難的事。
KG1428 發表於 2011-9-25 15:30 | 顯示全部樓層
如果講到易渣的話

其實76K和276P都是否一個選擇
因為後者較少站,前者可以直踩青山公路,較少要轉彎的路段。
JZ3968 發表於 2011-9-25 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-9-25 02:58 發表

呢個師姐真係要俾十個趣(如果屬實)...

做新人犯錯係預左,要知自己錯在那裡,加以改善,但如果按上面所講,
返沙田學過都未必pass,原因唔係唔識路,而係心急,一遇到問題就想
立即解決

其實藍地交匯處個設計初手的確幾 ...

但睇落又好似個師姐專登玩野, 有咩理由有人指示住都會去左另一邊?
不過為咩而玩就諗唔明嘞...
DGCNYO 發表於 2011-9-25 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2011-9-25 02:22 發表
第2日既事情係咁既:屯門廠安排左一個稽查跟車,個師姐去到虎地迴旋處正常261 應該係行青公第2 條線左轉入迴旋處,但個師姐行慢線,入迴旋處之後又突然行出快線(內圈),跟手個稽查叫佢路口右轉,呢頭講完,果頭就左轉去左青 ...

個稽查有無牌?俾著以前好火果D,拉佢落車自己開好過....

有咩可能懶醒到咁......最怕唔係唔識,係唔識又扮識

原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-25 01:56 發表

車內已寫明黃線外不准企立...一係就吾比佢地上,or企入少少

如果咁易可控制,世上頂閘就唔洗咁痛苦