hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 致admin89︰調派某一組線測試之用就唔當係特見?! ...
開啟左側

致admin89︰調派某一組線測試之用就唔當係特見?!

sea1986 發表於 2011-9-30 12:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=645880&;extra=page%3D2+ X/ |8 [# ^1 I2 J5 Y* O1 _. c, F
呢個特見被扣分真係百思不得其解- t6 C  ]: w) R* a7 P. j
板主扣分原因係話「#8900 已調派往西隧9系線行走, 作測試之用, 故不視作為特見」) V4 _& P, u/ K
調派9系線作測試之用,但就冇指明邊條9系線, R, V0 E1 u/ ~  N. b9 T4 y
咁即係條條城巴有份行嘅西隧線都有可能
) N1 ~0 H% M2 |2 S- z) s扣分板主憑乜嘢話8900行967唔係特見?2 U$ E6 f8 o% x% w) {2 }+ b
只要城巴一日冇指定架車行死某一條線都會製造到特見
4 e  P1 p! u! z既然板主只係話8900只係被調往西隧9系線行走,但冇講指定邊條線) z: \, Z9 j- ?, {; P7 W+ M1 F
即係今日唔知聽日事# e0 c" k1 @9 F! G
今日可以係967,聽日可以係962,後日可以係969! H. G2 ^8 U* D2 y9 Q
冇人可以話到架車會行咩線個噃
  R9 W$ S8 ~, D) |" m0 \8 {個人覺得板主扣當事人分真係無理
, j! y6 Y2 Z/ m' F" i1 N# e/ K8 H  T- Z/ ^
樂仔〞 發表於 2011-9-30 22:37 | 顯示全部樓層
個人認為,單「特見」行多幾日,變成常用車,先話佢非特見都未遲& Z$ |+ T3 K' s* R  V" `
始終到而家我唔覺有好多人證明到 8900 係固定行 9 系線
3 q) D) T2 y& I( D" {7 R1 a之前夠話服務夠一個月行 9 系啦,咪又係拖到而家先行
- {: V# W7 V- q& H" _! g我覺得睇定 D 好 D
kp3011 發表於 2011-10-3 00:01 | 顯示全部樓層
我想版主答我,如果有一日 8900 @ 973,我係咪唔可以報特見?
 樓主| sea1986 發表於 2011-10-3 15:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-10-3 00:01 發表 + y: m. X- x1 S% S, j
我想版主答我,如果有一日 8900 @ 973,我係咪唔可以報特見?
3 G/ S/ {4 Y; H1 q% ]7 F

' N+ c# S) H* F4 p, D1 ~以板主嘅標準,相信唔可以,因為973係西隧9系線,唔係特見,係正常派車
7 [; O3 F4 |' B4 C% K  ^3 g, Y. ?. y/ M% B. t1 l( l) z, {& I, d9 C
*一切以板主個人回答為準
da54 發表於 2011-10-3 22:40 | 顯示全部樓層
就算指定左,大家唔知都正常,內部通告係人人睇到架咩?
" d& S& W. L9 q8900 第一日行 967,仲要未正式落去,覺得特別好正常丫,! r; w# P( s0 f* O/ Y3 Z! `  U
好心報上黎都俾人用行政手段扣足 10 分,我就覺得個別板務係度趕客囉.....
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| sea1986 發表於 2011-10-4 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-10-3 22:40 發表 & s3 E. F" W/ U# y' ?8 n+ ~
就算指定左,大家唔知都正常,內部通告係人人睇到架咩?$ K* |, C; M0 ^# N3 @" {
8900 第一日行 967,仲要未正式落去,覺得特別好正常丫,
' A, I5 a* i! w好心報上黎都俾人用行政手段扣足 10 分,我就覺得個別板務係度趕客囉..... ...

* _6 O, R8 P  U0 v- Z8 Z% q( p4 X. T8 ~- ^
老實講,就算翻查其他有講關於8900最新行蹤嘅論壇嘅資料) c& v8 x6 u" |. S. Z& A
基本上都冇指明行死邊條線8 c; n8 F3 p7 |: R  I" f3 I" r/ Z
我真係唔明admin89點解可以以「#8900 已調派往西隧9系線行走, 作測試之用」就扣板友分
  l; [+ u. t6 p( q, g% }, S9 S+ H而事件發展至今,admin89仍然未有作出交代
) c& T( M6 P. d" oadmin89咁嘅工作態度實在令人擔憂B7板嘅未來
; b$ E8 g8 x2 _9 t) f會唔會有人隨時再中伏被扣分而唔自知+ ^- T6 a8 Q& D) d) h7 ^/ @+ }
咁樣對B7係毫無好處! b- Z' V: {( f
希望站方可以調查今次事件,到底係咪有板主胡亂執行板務
teddybus 發表於 2011-10-4 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-10-4 01:35 發表
1 p, L$ k/ U5 U: S: J/ B  I* i! ?7 u. h. N! [4 `
) V5 ^! p% J- l5 q1 j
老實講,就算翻查其他有講關於8900最新行蹤嘅論壇嘅資料
0 o8 v; h; J9 k- g基本上都冇指明行死邊條線
7 a% B: [0 N$ q& {& }我真係唔明admin89點解可以以「#8900 已調派往西隧9系線行走, 作測試之用」就扣板友分
& _3 N) T& j6 H* Y9 f. [而事件發展至今,admin89仍然未有作出交代/ f' K1 Y% w9 q
adm ...

6 T# A0 \5 ~: e1 G! e) g3 h9 H' {; R: c& w, c
未知你有無循正常程度報告事件哩?
6 g8 u& L9 c/ c  O: a1 P你就咁係度發炮都係無補於事架...
7 a% X5 G" ^/ _$ o! L+ L: L當然,如果你有而板方唔處理,我會收聲以達成你所想
% s; j5 M  p9 X8 I+ A; k% @0 J但我唔鼓勵板方為左迎合某部份人既喜好而隨便作出無謂既調查同處分... , ^1 T/ A8 x: @: w
開口埋口就扣分唔啱扣分唔啱2 _2 g8 S* I+ f2 ~. _4 e# F" S. [
成件事我覺得有人係唔滿意板主扣分多過真正關注有板主胡亂執行板務囉...- N3 {* z+ W: O" y, U

b7 s) k/ }: Q, }5 g9 k+ k/ [[ 本帖最後由 teddybus 於 2011-10-4 09:47 編輯 ]
ATE24 發表於 2011-10-4 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-10-4 09:11 發表
. {$ W4 ?9 Z; p+ V. E) \8 S4 S4 J5 ]/ O

+ ~# r, W, ~. r4 E% I, ^/ H未知你有無循正常程度報告事件哩?
0 \% e$ |: y# u% Z5 |+ ]& l你就咁係度發炮都係無補於事架... ( e- V! o+ p) O4 [
當然,如果你有而板方唔處理,我會收聲以達成你所想
5 I2 E  ^3 \- u" T# C9 l2 h但我唔鼓勵板方為左迎合某部份人既喜好而隨便作出無謂既調查同處分...
, D( t/ O( a/ i' r* f( e* n開口埋口就扣分唔啱扣分 ...

5 A% [+ Q- D; j首先,Z23 le 塊版叫咩名?
4 Y6 K1 f0 e- P, v& Z其次:: x: W/ d5 W8 ]. u  {
5. 重覆特見/非特見( ^$ \0 T6 u4 k! m# }
a) 鑑於本板重覆特見的問題嚴重, 因此將會嚴懲違規之板友, 每篇重覆特見會按 Level 扣除 iPower。
4 c1 l( ~+ j! ]" l  r$ {4 q                            Level 0 : 10 iPower 或 1% iPower (以最高者為準)

+ z9 b' J2 X) s% k' D7 e( t& thttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 0170&extra=page%3D1" S# o0 S8 m; M6 D
今次係有站務人員根據 B7 版規 5a 條處分版友,同o個o的和諧評分專員扣人分完全係兩回事。
1 K* x. O! N! H: G9 `$ v  D& H- x  b- W9 @' h0 a' h% n, z# ]
o下o下寫信去站務信箱問 le 樣o個樣,不如叫站方摺o左 Z23 版。5 L$ o, f8 P) K+ t& u
我唔認為有人o係度炮轟版方行政失當有何不妥。
8 G+ P. z- p; N; X/ S- |3 s& l
; E3 S9 s& f( Z' X7 C9 r( Q[ 本帖最後由 ATE24 於 2011-10-4 14:29 編輯 ]
公器公用 香港早要有品
teddybus 發表於 2011-10-4 14:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2011-10-4 14:25 發表
; e4 _) y$ W1 \% ]# |0 y( L6 `! ^" k1 h/ K/ J2 E- N* L
首先,Z23 le 塊版叫咩名?+ c- G: A* i4 C& z$ V+ S  x
其次:% `2 \) G3 ?1 J$ ^2 U$ ]
7 ?+ B- w8 n, G5 I
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 0170&extra=page%3D1
$ W$ E( P$ g, p& s7 S$ B/ O今次係有站務人員根據 B7 版規 5a 條處分版友,同o個o的和諧評分專員扣人分完全係兩回事。
. W' D4 [& r. @
. N/ Y: d! m) e) @# |0 l/ l- io下o下寫信去站務信箱問 le 樣o ...
1 w- P) J" }7 w& C0 m

" Q* {/ D' s% r' v7 I我只係見到有人不斷提及扣分無理,中伏被扣分
; e. S- M1 p) N: ~! l覺得呢個人將個著眼點擺左係扣分者: J  ]. g. b7 K% J7 F# `
同埋印象中有人之前話過如果對文章唔滿意應該要用報告唔應該評分
9 R' t0 j7 |) i& l+ u我覺得對板方處分應該一視同仁囉& X$ C- [% S0 v8 l7 H
而家件事比我感覺係有人講一套做一套0 b8 V! A" w" e
不過閣下標籤一班合規評分既人係和諧評分專員,其實都證明閣下對佢地本身有偏見" }% h; a& H2 T) I, z4 h
我見到樓主近排咁多有關板方既投訴,唔知我又可唔可以稱呼佢做投訴專員哩?
 樓主| sea1986 發表於 2011-10-4 14:58 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

請你先搞清楚扣分果位係咩身份先: y: d  c3 u% g- A! \; a6 C6 o' j3 r
就算我襟報告掣,一樣SEND落「被報告」果位嘅inbox度( p; i/ h1 O2 z8 G" j
咁即係自己查自己,有咩用呢?1 A& \5 `0 `; |7 O  U
. o/ |: ^' O2 Z
第二,如果我有咁大權力可以控制站方點做,你都要驚啦巧話?& f( c- I9 ~8 M, E
更何況,我只係以普通板友去請求站方徹查事件,有咩問題?
+ a+ H' s% ~7 A4 S% p難道普通市民對政府做事有問題要求徹查又有問題?# O! K$ D. Z& l0 t& t7 t

6 u7 @. S+ A; T& W第三,板主係以扣分作為執行板務,而家我開文就希望討論到底當事人有冇執法問題
3 r3 m/ G8 `0 O. f+ _0 N& p並非單一針對扣分,請你唔好對人唔對事
" Z1 \3 i7 P  A$ x9 W同埋唔好一見「扣分」兩隻字即刻起晒鋼先得架4 @$ o' S. }- ~
而且今次事件著眼點係板主將一個特見當正普通派車而去執行板規,請問係咪咁都冇問題?
# U; D$ }: q4 W2 A; {4 [3 j  r
如果閣下對有關扣分嘅文有咩不適、敏感、頭暈、恐懼嘅話
# s: a. t% K* n* W9 Q你大致上毋須回應此文
8 T: n( D3 o* @; F3 }而你亦一見「扣分」兩字當作成篇文嘅焦點嘅話
. s% [, Y' N& R) S建議你重提我篇文嘅訴求係乜,若然重提都仍然以為我針對扣分嘅話: ?# N+ N1 m0 O  L  ^$ E6 C
我真係深感遺憾兼自我檢討我嘅中文水平係咪唔係同閣下中文水平處於同一程度