hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載] $6一條匙 可揸 3800架九巴
開啟左側

[問題] [轉載] $6一條匙 可揸 3800架九巴

Alvin2002 發表於 2011-10-3 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2011-10-3 20:52 發表
難度配後備匙不是一個可行的方法?
比你執到條匙, 條匙又冇刻住九巴車匙, 呀茂知條匙係九巴車匙咩.
城記新記直頭唔行車匙, 你唔登上報紙鬼知咩,
仲有嶼巴鐵巴等等車隊, 雖然我唔清楚,
不過我唔相信一大間公司, 會有多 ...

根據香港的法例, 載客車輛要有太平門設計, 根本就不能鎖門. 前一段時間都有電視節目探討保母車的保安, 當時就有保母車車主說由於車尾的太平門沒有門鎖, 保安程度差不多等於零.
但太平門若果能夠上鎖, 當有意外發生時, 車外的救援人員又變成不能從車外開啟太平門, 是一個兩難的情形.
HF3204@243M 發表於 2011-10-3 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-3 09:59 發表
員工証是以rfid/晶片方式﹐每張卡在出廠時已經有獨立編號﹐不會重覆的﹐而且未有技術可以非法複製的。

問題係﹐安排在巴士之後﹐如何辨別出那人是授權可開車﹐那人不可以開車。
車上的讀卡器需要save 大量員工証的資料﹐要不時更新﹐相當麻煩。
冇必要咁做
而家報到已經做到監察功能
淨係加部電子車匙已經可以
cy35 發表於 2011-10-3 23:43 | 顯示全部樓層
九巴車匙基本上全部一樣
我記得有幾款車係特別唔同的,好似係AM 同AP?
據我所知有d巴迷一早已經有九巴車匙
來源係邊就真係唔知喇
dominic3286 發表於 2011-10-3 23:45 | 顯示全部樓層

其實我相信有九成人(唔計巴士司機),係唔知$6可以渣巴士囉。但依家有睇報紙既就知可以。
講門既保安又講到車匙,真係唔知佢想點,不如香港唔俾用火,咁就實無火警啦!
老老實實要有心偷,車房佬無匙都撻得著…
DK704_3N133 發表於 2011-10-3 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2011-10-3 21:33 發表

根據香港的法例, 載客車輛要有太平門設計, 根本就不能鎖門. 前一段時間都有電視節目探討保母車的保安, 當時就有保母車車主說由於車尾的太平門沒有門鎖, 保安程度差不多等於零.
但太平門若果能夠上鎖, 當有意外發生 ...
\
開工unlock 又如何?
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
dominic3286 發表於 2011-10-3 23:53 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

AM係用三菱匙。
佢段片賣匙果個都要佢show証先俾買,可惜買果個扮曬野,又話新做未有証…
點會入職無証呀!依家就真係係人都知點買。

PS: d司機真係多得佢唔少,唔見野,好多人都試過,唔見鎖匙都好平常,依家搞一搞麻鬼煩。
cong 發表於 2011-10-3 23:58 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2011-10-4 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2011-10-3 23:58 發表

依家 d 新車仲有太平門?
人地個post係講緊上落車門制上鎖係唔可行...
2500 發表於 2011-10-4 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dominic3286 於 3/10/2011 23:53 發表
d司機真係多得佢唔少,唔見野,好多人都試過,唔見鎖匙都好平常,依家搞一搞麻鬼煩

收工時吾記得收返條匙都好平常
當年個"為您服務車長名牌"大部份也用仿製品(現時吾清楚真果塊係點)
用電腦print完過膠扮真野見客(現時部份"7叔"會甘做)
真果塊係膠片加刻字(吾見左又係罪錢)
吾通有人會插自己個名去扮當值車長個名博投訴
LRT1027 發表於 2011-10-4 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2011-10-4 00:18 發表

收工時吾記得收返條匙都好平常
當年個"為您服務車長名牌"大部份也用仿製品(現時吾清楚真果塊係點)
用電腦print完過膠扮真野見客(現時部份"7叔"會甘做)
真果塊係膠片加刻字(吾見左又係罪錢)
吾通有人會插自己個 ...

而家新車長入職果陣派果張都係過膠印字
7叔/4位數原裝果塊牌就係膠片刻字