hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 請問 沙田醫院>港大>長沙灣政府合署(已完成) ...
開啟左側

請問 沙田醫院>港大>長沙灣政府合署(已完成)

mckhgc 發表於 2011-10-4 00:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問 沙田醫院>港大>長沙灣政府合署 ,平日下午,應該點搭車比較好?比較趕,想盡量避免塞車、太多燈位、班次疏落既巴士線。小巴亦可免則免,因為怕難搵站位同怕上唔到。
沙田醫院>港大,九巴286M>港鐵鑽石山至中環>城巴3B 係咪最好既搭法?但城巴3B成20分一班

另一可考慮搭法係 九巴85K>港鐵沙田至紅磡>103  

680 > 新巴23
請問邊個方法好呢?

港大>長沙灣政府合署 本來970/970X 係最直接,但我試過出西隧後塞到  
如巴士轉港鐵,應點搭好呢?

謝謝!

JX9097 發表於 2011-10-4 01:21 | 顯示全部樓層
若果搭港鐵過海的話
不如喺金鐘轉各Pok Pu Lam路線仲好過死等3B
kwyeung 發表於 2011-10-4 01:37 | 顯示全部樓層
沙田醫院 > 港大︰
680 到中央圖書館轉 23 / 小巴56
103千祈唔好試, 慢得太恐佈。

港大 > 長沙灣︰
驚970塞車可以行落電車路搭904/905
jpoon 發表於 2011-10-4 02:47 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

如果搭地鐵去中環, 最快梗係交易廣場搭香港仔紅小啦, 黃克競樓落
如果你要去東閘, 就去金鐘搭23/40 (40M會塞中環)
如果搭東鐵, 去旺角金雞廣場轉香港仔紅小會快過去紅隧搭103好多, 當然小巴又係黃克競樓落車
以上提供既兩架小巴都係總站開出

Wright---AVW16 發表於 2011-10-5 20:49 | 顯示全部樓層
沙田醫院去港大,我會建議坐87D出旺角,然後轉904/905/金雞紅小。要坐港鐵過海都唔好去沙田火車站,你坐得85K過去,85M/286M都已經足夠將你送到綠線車站
 樓主| mckhgc 發表於 2011-10-7 21:22 | 顯示全部樓層
唔該晒樓上咁多位!已經完成了

沙田醫院>港大,搭左680 去金鐘 轉23

唸著廢事286M>港鐵觀線>荃線轉黎轉去,金鐘又比較多選擇,點知奶晒野,約由中央圖書館開始,一堆極品白痴燈位,簡直恐怖 ,去到軒尼詩道,臨到北海中心至叫做正常返D,最後到金鐘,又要穿過金鐘站隧道,行一輪到太古廣場,至上到23,早知就清風街落車,原站轉23

港大>長沙灣政署就好少少,一出黎有40,師傳仲好肯等人(比著對面海公司..........  ),雖然一路行一路比架23頂著,但都好快去到金鐘,跟轉港鐵就真係絕絕聲到長沙灣政署,係唔明點解西區半山上,40同23 D巴士站係咪密得濟呢?

da370 發表於 2011-10-8 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2011-10-7 21:22 發表
唔該晒樓上咁多位!已經完成了

沙田醫院>港大,搭左680 去金鐘 轉23

唸著廢事286M>港鐵觀線>荃線轉黎轉去,金鐘又比較多選擇,點知奶晒野,約由中央圖書館開始,一堆極品白痴燈位,簡直恐怖 ,去到軒尼詩道,臨到北海中心至叫做正 ...

港大>長沙灣政署就好少少,一出黎有40,師傳仲好肯等人(比著對面海公司..........  ),雖然一路行一路比架23頂著,但都好快去到金鐘,跟轉港鐵就真係絕絕聲到長沙灣政署,係唔明點解西區半山上,40同23 D巴士站係咪密得濟呢?

呢程搭40落金鐘使唔使3個字?
 樓主| mckhgc 發表於 2011-10-11 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 da370 於 2011-10-8 23:13 發表

呢程搭40落金鐘使唔使3個字?

冇留意,應該差不多
其實係咪蠢左,係咪應該去山道搭30X或37X呢?
kwyeung 發表於 2011-10-11 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2011-10-11 17:36 發表

冇留意,應該差不多

唔好計等車, 行得去山道, 搭23都上左山
da370 發表於 2011-10-11 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2011-10-11 17:36 發表

冇留意,應該差不多

咁加埋地鐵個程要五個字,我寧願搭970 或者行落電車路搭905了