hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 惠康新店消息(荃灣區)
返回列表 發新帖
開啟左側

惠康新店消息(荃灣區)

cklee19810419 發表於 2011-10-13 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 bigfish_hk2 於 2011-10-13 11:06 發表

葵涌和宜合道o個間新惠康分店o係可見o既將來都唔會影響附近分店結業

至於美孚o個間新惠康係好大間
唔知係唔係超級廣場
不過我覺得係唔係超級廣場都冇乜關係
因為超級廣場呢個定義已經變得模糊
反而本人覺得大家應 ...

又唔係咁講架,惠康開超級廣場近年開得密左
以前都係百佳先開得多

不過美孚的舊惠康會唔會無,還是繼續??
如果係就會變到,2間惠康+1間MARKETPLACE 對1間百佳
OtisLeung 發表於 2011-10-13 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonc 於 2011-10-12 14:00 發表
交易廣場果一間好多鬼佬貨 幾好行
可惜比citysuper頂死

以前尖沙咀海港城三樓(近港威大廈第六座)轉角位那間惠康,
都好好行, 好多"鬼佬貨",
還有賓賓主理的"黑玫瑰"麵包部,

而家要找較有特色, 主要是外國人用的貨品,
要去Market Place by Jasons, 或者是去赤柱啦
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
hkaiw 發表於 2011-10-13 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonc 於 2011-10-12 14:00 發表
交易廣場果一間好多鬼佬貨 幾好行
可惜比citysuper頂死

會否因為不太顯眼的關係呢?

反而如置地廣場的 Three Sixty 人流則不差,而且又有美食廣場,不過只有置地廣場及圓坊才有,另外中環那間有自選盤餐,不過不便宜(最少要70多元)。
喵...
OtisLeung 發表於 2011-10-17 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2011-10-13 13:31 發表

會否因為不太顯眼的關係呢?

反而如置地廣場的 Three Sixty 人流則不差,而且又有美食廣場,不過只有置地廣場及圓坊才有,另外中環那間有自選盤餐,不過不便宜(最少要70多元)。 ...

中環交易廣場那間, 外圍完全沒有招牌,
地下亦只有電梯口有小小的一個招牌,
而且交易廣場中間的部份(the Forum, 惠康加樓上酒樓)的部份擬重建
看來就算不關閉也會被收回的了

FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
石頭 發表於 2011-10-17 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2011-10-13 11:06 發表

葵涌和宜合道o個間新惠康分店o係可見o既將來都唔會影響附近分店結業

至於美孚o個間新惠康係好大間
唔知係唔係超級廣場
不過我覺得係唔係超級廣場都冇乜關係
因為超級廣場呢個定義已經變得模糊
反而本人覺得大家應 ...

石籬2期開惠康果時都係咁,結果石籬1期惠康最終都係要執...
hkaiw 發表於 2011-10-17 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2011-10-17 09:31 發表
中環交易廣場那間, 外圍完全沒有招牌,
地下亦只有電梯口有小小的一個招牌,
而且交易廣場中間的部份(the Forum, 惠康加樓上酒樓)的部份擬重建
看來就算不關閉也會被收回的了

重建計劃原來早於2009年已經提出的:
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/5/1/1/1246101/1.html
到了今年一月有少許進展,初步重建計劃於2014年完成:
http://paper.wenweipo.com/2011/01/12/ME1101120012.htm

喵...
 樓主| doraemonc 發表於 2011-10-19 10:42 | 顯示全部樓層

請問中環太子大廈 oliver's還在嗎?
也是牛奶集團旗下吧

記得也有麵包 熟食