hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 買退役巴士疑問
開啟左側

買退役巴士疑問

tfzoofsss 發表於 2011-10-10 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人於退役巴士上有數項疑問,希望有經驗者解答,謝謝。

(1) 在九巴買退役巴士一般要投多少才容易中標 (不包括保證金)?
(2) 購買的程序是如何?
(3) 有什麼配件必須拆掉?
(4) 購買後可以泊在哪裡 (要安全)? 一般每個月需要負擔多少費用?
(5) 有什麼地方需要定期維修或保養? 一般每個月需要負擔多少費用?
(6) 可以如何入油? 一般每個月需要負擔多少費用?
(7) 駕駛出街是否一定要掛T牌,可以用作遊車河嗎?
(8) 若駕駛者只持有1號駕駛執照 (私家車),沒有9或10號 (巴士),可以駕駛嗎?

還有其他甚麼注意事項?

謝謝解答。
DGCNYO 發表於 2011-10-11 17:56 | 顯示全部樓層
入標,出個標價,正路廢鐵廠只會用最低標價入的....基本多少少都中
因近年老外不爽某些事情,大多車退時己經唔行得,又呃係話無得整,不過要心理準備要洗錢

而保安問題真心一句,你越當寶硬係就越多事非,日日咁多車擺街唔搞你車場部車,所以我覺得擺街隨時安全過擺出卡啦車場

少然,咁大部車月租半千~千幾走唔甩,當然如果你唔驚大可山卡拉小路無街燈擺係到就free囉

要整算有得整,多數都係去火炭因為Leyland DAF之類都有商用車,未算麻煩不過要有耐心,錢當然就唔少睇你部車有無大問題

入油去油站,理論上1缸油足夠行大多市區中短途的線,1L柴油當你10蚊,當個缸普普通通都有300L掛最少你爆缸都3000蚊囉,有D大既350L 400L再貴D

當然你唔係成日行or間中行幾轉既,3000蚊油當然可以玩一排

T牌應該只能載幾個人,實數幾多唔知.....不過一定唔可能成車人去玩囉,非馬路上倒沒問題

講到尾....如果出唔到牌就無功能.....真係齋出錢養......值唔值自己諗
LB9774 發表於 2011-10-11 21:20 | 顯示全部樓層
JA2234 發表於 2011-10-11 21:43 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

你睇錦田果部FD8977擺係度就知..佢冇出口外地/本地拆除啦...
 樓主| tfzoofsss 發表於 2011-10-12 07:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JA2234 於 2011-10-11 21:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你睇錦田果部FD8977擺係度就知..佢冇出口外地/本地拆除啦...

那是用什麼方法保留?標書內指九巴會派員檢查車輛,若未有拆除是否會當違約論,並採取進一步行動?
2A_DL13 發表於 2011-10-12 10:02 | 顯示全部樓層
我反而想問下,過往有冇打算收藏舊巴士既人,係可以直接係巴士公司度買左部車返來
而唔使經"第三者"。
Your global lifestyle partner..
FS1819 發表於 2011-10-12 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 12-10-2011 10:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我反而想問下,過往有冇打算收藏舊巴士既人,係可以直接係巴士公司度買左部車返來
而唔使經"第三者"。

Dave Rogers?
KG1428 發表於 2011-10-12 15:07 | 顯示全部樓層
其實當年的「巴士屋」的主人是如何買一部巴士?

不知「巴士屋」現況如何?
LB9774 發表於 2011-10-12 18:39 | 顯示全部樓層
 樓主| tfzoofsss 發表於 2011-10-12 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 LB9774 於 2011-10-12 18:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實應該可以出口運去外國再運返返來

違約應該只是賠償

運嚟運去分分鐘運費都要唔少,而賠償則要一百萬  (如果係真)。