hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權對黃毓民行為侮辱冒犯及曾鈺成主席裁決 ...
開啟左側

曾蔭權對黃毓民行為侮辱冒犯及曾鈺成主席裁決

3ASV196 發表於 2011-10-13 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2011-10-13 23:26 發表
眾所周知,特首係共產黨嘅傀儡,畀面佢等於畀面李鵬、畀面毛澤東。同坦克相比,呢啲議會抗爭算咩?所謂議會政治老大英國下議會開會嘅情況,大家又見過未? ...

呢D事你都可以拉到李鵬, 毛澤東, 六四, 英國下議會去講.....會唔會遠左D 呢...

其實我想情況係, 姓黃, 姓梁, 姓陳的人士做得過份已經好一段時間,
大家(即那3人同主席/官員)對立情況一早出現ga la...今日的事遲早發生....

只是今年剛剛用新立法會, 我想主席/官員都想來一次整頓, 執返緊d,
不過今日主席做得又有d  理由不足....

ai, 我對香港政治已經無期望, 睇新聞, 一個有關施政報告的答問會,
我一d施政報告內容都睇唔到, 只睇到d人點嘈, 點離場...

之後有人破壞張畫, 就應該告佢破壞公物ga la

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 GOOD

查看全部評分

3ASV196.KE7270
pklaw 發表於 2011-10-13 23:53 | 顯示全部樓層
算吧、曾生都最後一份咯、咪俾佢清靜地講埋罷啦、好落台嘛
12A 發表於 2011-10-14 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-10-13 23:50 發表

只是今年剛剛用新立法會, 我想主席/官員都想來一次整頓, 執返緊d,
不過今日主席做得又有d  理由不足....

ai, 我對香港政治已經無期望, 睇新聞, 一個有關施政報告的答問會,
我一d施政報告內容都睇唔到, 只睇到d人點嘈, 點離場...

之後有人破壞張畫, 就應該告佢破壞公物ga la..

兩點, 扔蛋, 扔蕃茄 我就真的不認同
但特首的處理手法都低手, 一開波連問題都不回應, 就翻舊賬
係人都不順氣, 今日一事都預左

鬧三位議員之餘, 姓曾的兩位都好應該反思同議員的關係
九巴十六 與你在 GA5505 相見
orange 發表於 2011-10-14 01:10 | 顯示全部樓層

門常開下一班連小學生都不如既官員及議員,花幾十億搞新大樓結果胡鬧收場,
不過更胡鬧係班保安不斷阻止傳媒採訪,搞到今日班記者超級火滾,仲要搞聯署
要求解釋

返回正題,講真今日人人都係輸家,特首輸形象,毓民長毛輸自己火爆,泛民拉隊
離場輸道氣,建制派輸無出鏡機會,因為無人關心過佢地問乜,特首答乜,只關心
長毛毓民講緊乜

益童學校,全民教育
Quanta 發表於 2011-10-14 01:17 | 顯示全部樓層
邊個係爛仔, 邊個講嘢侮辱, 真係視乎大家的政見, 無咩好傾

我覺得, 成件事最值得探討的是, 曾鈺成趕兩名議員出去的事,
因為呢點涉及會議程序 同 行使立法會立席權力這些客觀問題
ArnoldC 發表於 2011-10-14 02:38 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

搞清楚:話「『英國下議院』係『議會政治嘅老大』」,唔代表「認英國做香港老大」。

ArnoldC 發表於 2011-10-14 03:05 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

講清楚啲:
特首嘅權力來自中央,中央嘅權力來自共產黨,共產黨嘅權力來自「槍桿子」......
直選議員嘅權力來自人民授權,按照「主權在民」原則,佢地先有權代表人民,管治香港(甚至全國)。如是者,佢地畀面特首,即係「代表」人民向暴力低頭、向非法政權低頭。
(同樣道理,港督權力來自英庭,英庭在香港嘅權力來自軍隊......所以港英政府對香港嘅管治一樣係非法嘅。換言之香港從來沒有合法嘅政權。)

英國下議院一向被視為係現代議會政治大哥大,大家睇睇人地開會,就明白立法會情況其實不壞。
sea1986 發表於 2011-10-14 08:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DA78 於 2011-10-13 22:36 發表
我覺得黃毓民同特首講野語氣十分「侮辱」,毫不尊重特首.走去鬥大聲就咪係度玩,想表演擲雞蛋就去馬戲團,係度做爛仔真係不知所謂 同埋侮辱議員就超錯,甘侮辱特首就係大錯特錯.
侮辱議員爛仔有問題,我真係笑左.爛仔真 ...

正如發哥話齋,大聲唔代表冇禮貌
人地未口出狂言,完全未侮辱曾生
曾生已經即刻起晒鋼咁桃人機,無程百事侮辱人鬧人爛仔
似乎點火果位係曾生喎

爛仔我地普通市民O翕冇問題
話晒曾生係一區之首,係咪要慎言呢?

咁樣只顯示到曾生冇政治智慧
不過曾生喺呢方面一向都冇架啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
MZ3101 + 1 good point

查看全部評分

3ASV196 發表於 2011-10-14 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2011-10-14 03:05 發表
講清楚啲:
特首嘅權力來自中央,中央嘅權力來自共產黨,共產黨嘅權力來自「槍桿子」......
直選議員嘅權力來自人民授權,按照「主權在民」原則,佢地先有權代表人民,管治香港(甚至全國)。如是者,佢地畀面特首,即係「代表」人民向 ...

其實唔係好明你講緊乜, 乜野都"非法"政權的話, 咁依家直選議員都係由"非法政權"舉行的選舉
下出現, 咁同樣唔"合法" ga wor...但呢個"法"本身又係咩法律呢?

另外香港d 直選議員係立法會的, 三權分立下, 點都唔會好似你講"有權管治香港(甚至全國)",
再另外, 我見唔到又點拉到全國? 根據你講, 就算佢選舉係"合法", 選民本身也唔係全國人wor...
又點"授權"管治全國?

再講, 我係話你拉到太遠講, 唔係講緊你點推論wor..
其實昨日只是一場鬧劇, 就是咁簡單吧....
3ASV196.KE7270
HB00610 發表於 2011-10-14 10:34 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-10-14 00:49 發表

兩點, 扔蛋, 扔蕃茄 我就真的不認同
但特首的處理手法都低手, 一開波連問題都不回應, 就翻舊賬
係人都不順氣, 今日一事都預左

鬧三位議員之餘, 姓曾的兩位都好應該反思同議員的關係 ...

我都有睇條片, 我覺得係兩個曾生根本唔打算同三個議員講道理…。

同埋, 曾蔭權處理呢條問題的手法, 真係做得好肉酸