hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唔該你地自律d la
開啟左側

唔該你地自律d la

15279 發表於 2011-10-16 19:25 | 顯示全部樓層

我係某公司人員(都係正常巴迷)有次揸住架E400去試車小弟自己拍好架車係某巴總比自己影相完後上車揸走有兩名巴膠衝出馬路(折)停用XYZ@#問候話我至前阻住佢吔影相重話忍咗我好耐重叫我拍番原位比佢吔影我心想有冇攪錯我揸得出來試車順度影吓係為咗自己私慾唔係為你哋兩個重要比人XYZ@#
grantbus 發表於 2011-10-16 19:44 | 顯示全部樓層
贈送幾個字:天作孽猶可恕,自作孽不可活!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
toyl + 1 好句好句

查看全部評分

點解D人鐘意影到架巴士細細粒
toyl 發表於 2011-10-16 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 15279 於 2011-10-16 19:25 發表
我係某公司人員(都係正常巴迷)有次揸住架E400去試車小弟自己拍好架車係某巴總比自己影相完後上車揸走有兩名巴膠衝出馬路(折)停用XYZ@#問候話我至前阻住佢吔影相重話忍咗我好耐重叫我拍番原位比佢吔影我心想有冇攪錯 ...
呢D情況唔係應該報警?衝出馬路仲要截停架車,渣正做路人應該有機會被票控!
hkbw 發表於 2011-10-16 20:08 | 顯示全部樓層

原帖由 dominic3286 於 2011-10-16 16:58 發表
閃光燈等於有問題?!咁影快相同影燈位個d相機拆得啦。

在這裡, 小弟想用一個駕駛者的身份回應: 我的確因為咁樣所以想D快相機既閃燈拆..

作為一個駕駛者, 真係覺得閃光燈好滋擾, 而過往亦有因為對面影快相而發生的交通意外~
殺雞焉用牛刀?!
franco26 發表於 2011-10-16 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 HN2280 於 2011-10-16 18:03 發表

睇下幾時輪到「為你服務的車長」牌、司機位、軚盤呢啲「筍盤」

FZ5653 個「為你服務的車長」牌一早唔係度
有次有個客想投訴司機, 落定簿仔想抄先發覺冇左個牌, 死死氣袋返本簿
volvo2000 發表於 2011-10-16 21:28 | 顯示全部樓層
見到o甘我都無哂意欲去大埔觀摩呢個火車陣奇景
D車好地地又封住膠帶好似意外/罪案現場
唔老黎之餘仲大殺風景
睇下人地馬交死車都係周街泊,但係唔會好似而家o甘樣衰
HN2280 發表於 2011-10-16 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo2000 於 2011-10-16 21:28 發表
見到o甘我都無哂意欲去大埔觀摩呢個火車陣奇景
D車好地地又封住膠帶好似意外/罪案現場
唔老黎之餘仲大殺風景
睇下人地馬交死車都係周街泊,但係唔會好似而家o甘樣衰 ...

人地知道咩叫自律

而呢單野既主角既字典係無「自律」二字
GX7209 發表於 2011-10-17 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 HN2280 於 2011-10-16 22:26 發表

人地知道咩叫自律

而呢單野既主角既字典係無「自律」二字
起碼果邊冇人特登走上車拆晒d布牌,膠牌番屋企放.
dominic3286 發表於 2011-10-17 03:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011-10-16 20:08 發表

在這裡, 小弟想用一個駕駛者的身份回應: 我的確因為咁樣所以想D快相機既閃燈拆..

作為一個駕駛者, 真係覺得閃光燈好滋擾, 而過往亦有因為對面影快相而發生的交通意外~ ...

作為一個駕駛者,有好多突發事件會發生,唔通有雀鳥飛出黎搞到發生交通意外,就要殺曬佢地?

夜晚係彌敦道都閃過不停,又係咪又要禁止使用。
franco26 發表於 2011-10-17 04:46 | 顯示全部樓層

冇自律就冇自由 ... 竟然而家某d 年青人連咁簡單既道理都唔識..
唔受下剝奪係唔識珍惜自己所擁有既野
遠既唔講講近既, 最近燒車班頑童, 政府執法力度小, 社會尚可容許你地去公園煲下蠟, 咁大個自由空間都唔夠, 要去燒部巴士
然後拉到人又扮無知, 又賴管教, 賴埋學校, 賴埋政府

如此巴迷行為與頑童無分別
社會俾你自由做你喜歡做既野, 但你自己都應該知道界限係邊, 河水不犯井水

純粹有點借題發揮