hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) NT 313 延長至荃灣曹公街
開啟左側

[行車路線] NT 313 延長至荃灣曹公街

樓主| andy92 發表於 2011-10-24 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2011-10-24 21:20 發表
313 搬站原來有下文的:
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_27780.html
德海街將改為直巴站。

大部份直巴線上完客會沿大河道、大涌道上公路

搬去德海街咪要兜大圈
238X 發表於 2011-10-24 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 24/10/2011 23:34 發表

大部份直巴線上完客會沿大河道、大涌道上公路

搬去德海街咪要兜大圈

又未必,關門口街→惠荃路→荃錦交匯處
甚至關門口街左轉青山道囉。
好過 313 唔知轉幾多個圈先啦。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JU2541 發表於 2011-10-26 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-10-24 23:45 發表

又未必,關門口街→惠荃路→荃錦交匯處
甚至關門口街左轉青山道囉。
好過 313 唔知轉幾多個圈先啦。

左轉既話倒不如右轉上德士古道天橋..
人一九,腦便殘
dydx 發表於 2011-10-27 14:56 | 顯示全部樓層

跟進:曹公街總站已有站牌
JU2541 發表於 2011-10-27 17:30 | 顯示全部樓層
全線 313 掛牌車都已經換哂新牌布
班次據知係沒有太大變動..同埋暫時唔會加車
人一九,腦便殘
s3n354 發表於 2011-10-28 01:11 | 顯示全部樓層
我就唔明點解係搬過境巴士去德海街, 而唔係搬三大紅頂(特別係觀荃)同409個站去
過境巴士一日只係得早上7 - 10點, 同黃昏時段比較多車要停車上客,
阻塞混亂影響遠不及紅頂站.

紅頂24小時都係街市街等客, 論阻塞道路程度, 肯定係紅頂嚴重得多,
唔止阻塞馬路, 行人路繁時都排成幾條人龍等車,
行人路經此處都要左閃右避,
由公園過馬路去千色店, 永遠都要係紅頂之間穿過,
好難睇到有無車行緊過黎, 非常危險.

而家德海街有咁長既站頭空置, 前面仲有原313站既上蓋,
行人路都比較少人行, 點解唔搬晒D紅頂去做總站,
反正所有千色店做總站既紅頂都必定經德海街走.
就算搬埋409去德海街做總站都得,
反正409一日都無20班車行出眾安街同沙咀道, 都係經德海街走既...

要治好千色店前既交通混亂, 首要就係搬紅頂站走,
反正該段街市街從來都唔係正規小巴站, 無畫線又無路牌,
擺明係非法霸佔作為小巴站, 警察唔趕就係縱容.
明明德華街成一百米長正式小巴站唔用, 係都要霸住千色店前條街.

係咪區議會怕左黑社會而唔敢搬紅頂站呀?

238X 發表於 2011-10-28 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 28/10/2011 01:11 發表
我就唔明點解係搬過境巴士去德海街, 而唔係搬三大紅頂(特別係觀荃)同409個站去
過境巴士一日只係得早上7 - 10點, 同黃昏時段比較多車要停車上客,
阻塞混亂影響遠不及紅頂站.

...

係咪區議會怕左黑社會而唔敢搬紅頂站呀?

紅小站咁多,德海街裝唔裝得哂?
我覺得塞住德海街仲大鑊喎... 街市街點都叫做闊,車有得走,
塞住咗德海街,啲車點走?唔好唔記得德海街仲有個停車場入口。

係,困獸係會,但唔似係最主要原因囉。

s3n354 發表於 2011-10-28 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-10-28 12:15 發表

紅小站咁多,德海街裝唔裝得哂?
我覺得塞住德海街仲大鑊喎... 街市街點都叫做闊,車有得走,
塞住咗德海街,啲車點走?唔好唔記得德海街仲有個停車場入口。

係,困獸係會鬥,但唔似係最主要原因囉。 ...

千色店門口唔係得3個主要紅小總站? 德海街原313果個位起碼泊到5架車,
如果再將灝景灣個村巴站搬前去轉左灣, 粥鋪對面,
成個站長度可以泊6-7部車都無問題.

以而家每條線紅小都有對講機, 站頭一車黎一車走, 頂多都係泊2部車, 放德海街綽綽有餘
只要個站set係停車場入口後面, 就唔怕星期六日等入停車場既私家車頂住個站

而家街市街話就話有3條行車線, 不過最右線長期有車泊係度, 最左就紅小站,
中間就俾的士, 灣荃上落客, 車流又多,
情況比2線既德海街混亂得多,
加上街市街係行人由荃灣市中心行去大窩口悅來必經街道, 唔塞車塞人就奇

直巴站都唔夠紅小班人惡, 個站放得愈黎愈後, 以前係公園門口就上得車,
而家有時要退到去仁濟果度,
有期俾人投訴直巴站牌霸佔街道, 全部俾人掃走晒, 唔知咩人咁得閒投訴呢

238X 發表於 2011-10-28 17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 28/10/2011 13:37 發表

只要個站set係停車場入口後面, 就唔怕星期六日等入停車場既私家車頂住個站 ...

啱啱相反,我係想講啲紅小會阻住出入停車場啲車。
s3n354 發表於 2011-10-28 18:20 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2011-10-28 17:25 發表

啱啱相反,我係想講啲紅小會阻住出入停車場啲車。

紅小停係個站上, 又點會阻住出入停車場啲車,
咁講而家313個總站都會阻啦下話?