hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 某位競逐連任北區區議會候選人爭取修改58K行車路線 ...
開啟左側

[其他] 某位競逐連任北區區議會候選人爭取修改58K行車路線

busnrail_fans 發表於 2011-11-4 18:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

雖然而家唔知佢講緊改主線(上水港鐵站<->丙崗)定係改副線(上水港鐵站<->北區醫院)...

但個人認為最好將條線拉去清河邨,事關翠麗同埋清河都有唔少學生要去對方o個頭返學...
而於丙崗方面就將上水港鐵站<->丙崗變成輔助班次,反正覆蓋人口遠遠不及上述兩個屋邨 / 屋苑...

歡迎討論

P.S. 同一選區其餘候選人有廖超華(今屆無以民建聯身份參選)以及廖興洪。
SSBT 發表於 2011-11-4 23:46 | 顯示全部樓層
早前天平東區議員都曾經拉過橫額話成功爭取 58K 經天平往北區醫院,
之後條banner唔見左

而家佢競選連任,
都好似派過單張話繼續爭取

唔知邊個先至真喇
=0=
 樓主| busnrail_fans 發表於 2011-11-5 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-11-4 23:46 發表
早前天平東區議員都曾經拉過橫額話成功爭取 58K 經天平往北區醫院,

而家佢競選連任,

唔知邊個先至真喇 ...

其實都唔係乜野成功爭取,好似只係話運輸署初步答應...
不過睇返區議會會議紀錄,呢單野傾傾下最後變左傾點樣改善九巴73 o既服務(因為運輸署之前一味建議天平 / 翠麗 -> 北區醫院請搭73)...

即管睇下呢次又會演變成點
KC3555 發表於 2011-11-5 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2011-11-4 23:46 發表

而家佢競選連任,

唔知邊個先至真喇 ...

據我所知呢單野係天平東位議員獨力提出,講係講58K副線,
不過聽江湖傳聞話係將正副線合併。
知道呢單野來龍去脈的人就知保皇黨又黎抽水。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| busnrail_fans 發表於 2011-11-5 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-11-5 13:33 發表

據我所知呢單野係天平東位議員獨力提出,講係講58K副線,
不過聽江湖傳聞話係將正副線合併。
知道呢單野來龍去脈的人就知保皇黨又黎抽水。

睇o黎又係侯派(以侯志強為首)對抗保皇黨o既又一戰事...

BTW,保皇黨乜唔係爭取緊上水屠房/上水圍<->上水港鐵站o既小巴線咩?
http://www.districtcouncils.gov.hk/north_d/pdf/ttc/2011/N_TTC_2011_034_TC.pdf
KC3555 發表於 2011-11-5 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 busnrail_fans 於 2011-11-5 17:42 發表

睇o黎又係侯派(以侯志強為首)對抗保皇黨o既又一戰事...

BTW,保皇黨乜唔係爭取緊上水屠房/上水圍上水港鐵站o既小巴線咩?
http://www.districtcouncils.gov.hk/north_d/pdf/ttc/2011/N_TTC_2011_034_TC.pdf ...

係,不過我諗可能係蘇主席彈俾佢負責攪,今年保皇黨都幾睇重佢。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| busnrail_fans 發表於 2011-11-5 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-11-5 18:06 發表

係,不過我諗可能係蘇主席彈俾佢負責攪,今年保皇黨都幾睇重佢。

你講緊余x成?
GM 發表於 2011-11-6 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 busnrail_fans 於 2011-11-4 06:02 PM 發表
雖然而家唔知佢講緊改主線(上水港鐵站丙崗)定係改副線(上水港鐵站北區醫院)...

但個人認為最好將條線拉去清河邨,事關翠麗同埋清河都有唔少學生要去對方o個頭返學...
而於丙崗方面就將上水港鐵站丙崗變成輔助班次,反正覆蓋人口遠遠不及上述兩個屋邨 / 屋苑...

歡迎討論

P.S. 同一選區其餘候選人有廖超華(今屆無以民建聯身份參選)以及廖興洪。 ...

講真 清河學生而家已經有特快線70X返學送到陳融門口
加上巴士載客量大及另有70K
根本小巴無得打

反而天平、翠麗的學生先有依個問題
但清城得風采一間中學
天平、翠麗又少適齡學生
小巴開特別班都夠做

單純以覆蓋人口去判斷條線有無客係常犯錯誤
另一因素係條線的市佔率
大窩西人口遠比上水(天平、翠麗....)+聯和墟低
但21K、25A、25B合共的班次卻遠勝紅色小巴上埔線

睇番273A一班車係北區醫院上的客其實得幾個
天平、翠麗人口少又在打折
如果延長左唔加價 根本條線去北區醫院果度就無肉食 (改做醫院線收貴D D客又KEEP到MAY BE有少少)
不過可能多左天平、翠麗-->上鐵客

個人建議77K加祥華--->丙崗的分段
+70K不經清河 改經北區醫院
不用付出額外資源

叫73去做反映出北區的運吉官員的水平

常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| busnrail_fans 發表於 2011-11-6 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-11-6 12:47 發表

不過可能多左天平、翠麗-->上鐵客

呢個正正就係要條線入天平、翠麗o既其中一個目的...
始終而家270班次疏、價錢貴...
佢加個翠麗 <-> 港鐵站o既分段收費都夠殺

BTW 你個建議又係幫唔到翠麗人...
除非將70K, 77K來回專登兜入去區場、翠麗出o個段馬會道啦....
 樓主| busnrail_fans 發表於 2011-11-6 15:25 | 顯示全部樓層

仲有,o係頂樓張傳單出左街之後o個一兩日
另一個廖x華又出左傳單,內容大概係話而家58K呢個建議行車路線又慢又兜,繁忙時間點輔助270翠麗 -> 港鐵站...
仲話佢o個個上水圍 <-> 上水港鐵站(經翠麗)o既小巴線先至係最好建議...