hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 屯門公路的傳奇
開啟左側

屯門公路的傳奇

tony1738 發表於 2011-11-10 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-11-8 19:03 發表

ME 絕對係啦, 另外我就覺得係個批 DY 蘭 ~
始終 ME 經常服務於大西北, 晚年多數起新界東北區出沒,
對於我呢個荃灣人黎講, 點都有回陌生 ~

想當年ME塞滿整個荃鐵既情景 真係唔講得笑
HB00610 發表於 2011-11-10 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-11-9 15:56 發表

咁 #19 始終都係非專利車隊,
好多人都坐唔到係正常架 bor

不過佢一日未退, 一日都仲有機會

19點止唔係專利, 係佢根本就唔會載客…
(要講, 係可能會載員工…)

不過屯公上面, 19先係最屈機, 九大鬼同ME都唔夠佢砌。
HB00610 發表於 2011-11-10 21:23 | 顯示全部樓層
以前me一代快過雞好多, 呢點我唔會懷疑

但係康偈熱狗在屯公極速飛馳之後, me仲係唔係屯公最快就真係有少少保留。

記得小學雞年代(大約係92年)搭68m的ME, 都比58M(定X線)的ES龍愈放愈遠

同埋九大鬼去到臨離開屯公前, 已經得番兩三架真係仲叫做車王級的(當然, 都仲比起58M批公路阻礙物-吉蘭吉都好唔少)
fatku 發表於 2011-11-10 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-11-10 21:23 發表
同埋九大鬼去到臨離開屯公前, 已經得番兩三架真係仲叫做車王級的(當然, 都仲比起58M批公路阻礙物-吉蘭吉都好唔少)

阻礙物?哈哈,超豪和10年前的B.MAN才是阻礙物中的極品!
古競豪
kiwai 發表於 2011-11-10 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-10 21:23 發表

但係康偈熱狗在屯公極速飛馳之後, me仲係唔係屯公最快就真係有少少保留。

記得小學雞年代(大約係92年)搭68m的ME, 都比58M(定X線)的ES龍愈放愈遠

同埋九大鬼去到臨離開屯公 ...

如果講極速的話, 我記得2100 @ 969 在屯公飛馳時都好快
FT7052 發表於 2011-11-10 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 chukachunhkac 於 2011-11-9 10:46 PM 發表
九兄弟就易分(s3BL264-272)、反而七公主到依家都未搞清

S3BL388~392, 405, 406
AVD1 發表於 2011-11-11 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2011-11-9 18:44 發表
當年屯公上既對手 晚年都係去北區養老 (ME + DY4190/4315)

咁當年好好彩又有一架 DY2773 掛正我屋企樓下條線,
所以叫做接觸多左 ~ (比起 ME 黎講 ) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DGCNYO 發表於 2011-11-11 20:39 | 顯示全部樓層

同埋九大鬼去到臨離開屯公 ...

ME勁唔只係性能,仲有佢既操控同質感,先不說速度,ME可能唔夠鬼蘭爆

不過如果你座過2部入屯門都踩住入深井左彎時,ME的穩定、車身同底盤被扭曲的聲音少,而且彈跳更少

而鬼蘭雖然車速高,不過不幸地操控相對緊張,特別調教的較硬的避震雖然有助操控頂住245匹馬力,卻彈到入心入肺,加埋車身瘋狂的雜音

點解佢可以叫車皇....唔係得0-100快就得的.....而ES都係老問題,彈下彈下....

3軸車比較穩定的是MCW,可惜公路完全唔係佢地球,,,,,,而且車又重D.....

92年的話屯公咁多車,要到晚上同非繁先叫有得爆飛見真章
HB00610 發表於 2011-11-11 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2011-11-10 22:07 發表

阻礙物?哈哈,超豪和10年前的B.MAN才是阻礙物中的極品!

計埋冷馬, 你又講得無錯喎。數屯公近年上斜最差的車, 初出時的b.man真係全九巴之最, 無一款車差得過佢地(接近佢地的差, 都仲有少數超豪同三波躉)

整體屯公上長斜速度連25都無, 極品的可能得十幾甚至個位數。
3ASV上斜, 都仲好佢地少少。

不過一到平路, 佢地表現唔算最好但都唔錯。

但講屯公上差的熱狗, 58m批吉偈車唔係最慢都最少排到上頭三。

單係成日都滿呢點已經令佢快唔起。

試過以前讀書時一星期搭星期一至星期五日日都搭58M的吉蘭, 五程車平日每程俾3架巴士爬頭, 日日都俾人爬到傻(係最尾一日搭中架DY9071先叫飛得到車)。
有日就更加連續俾3架59m爬頭。

如果搭中58M的吉都就更加開心, 一程屯公俾5架以上的各九城記巴士爬頭係家常便飯
記憶中當年掛過的DR9973, EH8559, EG8196叫做好少少, ED3536就更加係飛車, 其他嘛…

記得52M有架EG牌的吉都在沙倉出荃灣上得非常慢, 頂到後面67M架S3V要跌到落一油一直去跟佢(當時我搭緊架67M)。

在那一個年代, 屯公大量吉都, 好記得水皮的車, 在屯公大斜係慢到幾乎上唔到去(67M都有早退的EG吉都, 上長斜連一波都去唔到頂)。

當然, 拎碌神比, 57m同67m可能碌得仲勁
但呢兩條線的大帝更可惡的地方係, 佢地係用架性能好好多的康偈車來碌, 而且慢的程度, 比58M仲勁好多倍。

但係熱狗整體性能, 58M真差過其他線好多囉。
HB00610 發表於 2011-11-11 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2011-11-10 22:21 發表

如果講極速的話, 我記得2100 @ 969 在屯公飛馳時都好快

聽聞三波躉初出時, 踩過百唔係難。