hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 屯門公路的傳奇
開啟左側

屯門公路的傳奇

馬騮.EG7754 發表於 2011-11-15 17:58 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-11-14 03:05 AM 發表

記得臨全冷前應該得10架正字軌, 冷馬係得HX9257個早更係快(不過夜更就嚇死你, 見到寧願等後車)。

不過當時兩架AP表現都唔差(兩架AP再上手係兩架MCW-ED2830同ED3720)

最正係FU7371, 講屯公最快, 頭三一定計到佢;  ...

ED3720 個光頭車長都算肯踩架,不過都唔夠荔廠 FW2096 果個黎。
有好幾次佢渣 EU5472 令我對正字軌既 carlo 有所改觀。
冷馬果班學你話齋,係 FE1022 長早果個肯踩,長夜果個就中規中舉。
EV4297 果兩個都唔錯,可算係信心保證!
FE9169 長早果個就...非常飄忽,搭佢快 10 分鐘行晒屯公,慢起上黎
18 分鐘行晒屯公都試過 (兩次比較路面皆屬正常)。
正字軌個連生,初過黎果陣都唔係咁,後來可能俾班掛牌佬感染才.......

講番蛇車,最懷念係 DM3822 呢部屯廠唯一水塘蘭,呢部蘭除佐上斜
較慢外,爆炸力十分驚人,試過搭呢部蘭掛牌佬渣屯公怒過 DY4190
@ 59M。EC1733,EC2083,EU5472 呢三部加掛牌佬都唔錯。
EF8241 果個渣吉偈果陣叫做肯踩,一轉佐部 EH2968 就......
EG6915 相信係部車既問題,有次掛牌佬渣 EH8911 就...黎料俾你睇!

P.S. 若果當年搭 67M 遇上後備 carlo 替正字軌既話,包你有意外驚喜!
HE7921 發表於 2011-11-15 19:45 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

但最碌果部可以係條路完全唔塞車既情況下用了三十分鐘才行畢整條屯公....印象中係吉偈MCW黎

*講屯公傳奇,19一定唔可以唔計埋佢果份(呢架野比起最勁既ME,九大鬼,老虎性能更加強勁,未知E400同兩軸B9可否與它一較高下呢)
期待香港出現載161人的E500 MMC
8351 發表於 2011-11-15 20:50 | 顯示全部樓層
講開老虎
想問下老虎蘭係咪冇 aftercooler?
老虎豪就有 aftercooler??
Hw2481 發表於 2011-11-15 22:00 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

但聽聞DY4190好似勁過DY2773架喎
HB00610 發表於 2011-11-15 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2011-11-15 22:00 發表
但聽聞DY4190好似勁過DY2773架喎

59M在臨全冷前, DY4190都仲可以過百。

架車去58M時搭中過一次, 過85都仲係有排未去得盡那種。
HB00610 發表於 2011-11-15 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 馬騮.EG7754 於 2011-11-15 17:58 發表

ED3720 個光頭車長都算肯踩架,不過都唔夠荔廠 FW2096 果個黎。
有好幾次佢渣 EU5472 令我對正字軌既 carlo 有所改觀。
冷馬果班學你話齋,係 FE1022 長早果個肯踩,長夜果個就中規中舉。
EV4297 果兩個都唔錯,可算係信 ...

有人講過光頭佬碌車, 但係我細搭到佢大; 咁多年經驗的總結係, 佢手車真係唔錯。

就算開MCW年代, 都成日見佢在屯公爬58M批蘭頭的。
ED3720呢架車, 成條67M最記得就係佢, 但當然最快唔到佢啦。

好記得我讀書年代, DM3822就搭過一兩次, 唔差(最記得就係搭佢那一次, 返到屯門爆水管改道…)

有次遇著個師姐拎架FU7371, 無咪錶一樣見車過車…
EC1733中上, 感覺上三架吉蘭以EC2083比較快

EU5472, 比我印象係一架深藏不露的好車(同埋架車在03年沙士時停過牌, 同場67X仲有架HZ6751都係咁)
HB00610 發表於 2011-11-15 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2011-11-15 19:45 發表
但最碌果部可以係條路完全唔塞車既情況下用了三十分鐘才行畢整條屯公....印象中係吉偈MCW黎

*講屯公傳奇,19一定唔可以唔計埋佢果份(呢架野比起最勁既ME,九大鬼,老虎性能更加強勁,未知E400同兩軸B9可否與它一較高下 ...

67M批熱狗, FT9910要20分鐘(連生係碌, 不過一樣碌碌下無端端爆到80架), EG6915同EH2968都差不多呢個時間
冷馬, 做到呢個時間絕對唔難, 以前JV2129更加試過要差不多40分鐘。
馬騮.EG7754 發表於 2011-11-16 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-15 11:42 PM 發表

有人講過光頭佬碌車, 但係我細搭到佢大; 咁多年經驗的總結係, 佢手車真係唔錯。

就算開MCW年代, 都成日見佢在屯公爬58M批蘭頭的。
ED3720呢架車, 成條67M最記得就係佢, 但當然最快唔到佢啦。

好記得我讀書年代 ...

如果光頭佬係碌車既話, 真係唔知其餘當年 67M 大部分正字軌班 carlo 係咩 lor...!
當搭中部 EF6840, EG5138 (蛇車有 EF8576) 果陣就真係"心中有數",
渣住部 MCW 在屯公暢通無阻之下同你以 60 公里漫遊, 閒閒地最少用 20 分行晒屯公
你都咪話唔嬲! 講番 2000 年左右連生仲係做緊後備果陣搭佢渣好幾次 67M (熱狗冷馬都有)
不過就冇碌車既情況,  係當佢上佐牌果陣才變成咁...就如 EG5138 某位林姓 carlo
當年仲係做替字軌果陣行車屬正常水平, 一定唔會碌! 一掛正果陣就...
就算俾架好 d 既吉偈佢 (就如 DT265, EC2083...) 行親屯公都係唔會過 60 公里......!

有次有幸搭中個 75 字頭既後備 carlo 渣 FP8329, 就知咩叫做"真功夫",
真令我畢生難忘!

P.S. FU7371 果位請問係咪呂師姐?
2437 發表於 2011-11-16 18:14 | 顯示全部樓層
60X最快,最懷念,最肯踩,十分驚人當然我話係MR.WU既FP7359(S3BL423)踩到105公里 MCW係MR.LI既EG7754 :funk: 冇碌車既情況....57Mand60最快,最懷念,最肯踩係同一carlo---MR.LEUNG(4XX2)既CM3879(G544)DP1932(S3M145).....

DC3938 發表於 2011-11-16 18:21 | 顯示全部樓層

小弟以前差不多每逢星期六晚十一點到坐59A 的MCW真係慢到怕,可以比十架巴士爬頭!