hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車 ...
開啟左側

[服務調整] KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車

hkbw 發表於 2011-11-14 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2011-11-13 22:37 發表

行太子道東可以有幾塞呀
最麻煩只係迴旋處到龍崗道一段仔
即使85C一樣經迴旋處都會塞
只係變85X後,塞多一段仔路
仲要係繁時先會塞

真係唔明仲咩要咁小題大做,仲要放長雙眼睇
如果真係咁塞
果堆為數三十條由旺角、土瓜灣經九龍城迴旋處返黃大仙、彩虹、觀塘既線
一早就死晒啦。。

你真係冇試過塞個度了....一塞個段仔, 隨時要多半個鐘~ 慢線不受影響?
似乎只是一廂情願的想法~ 咁多人插隊, 真係慢慢塞過去~

而家星期六日都唔一定要繁時, 個度係例塞~
個堆線真係塞到好緊要架..
你冇試過馬頭圍道仁孚一路塞過去的滋味吧~

彩虹道D燈, 順既好快過晒, 唔順既話呢, 10分鐘都未必得~
殺雞焉用牛刀?!
89B 發表於 2011-11-14 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-11-13 00:26 發表
我想問有無新的BBI照顧原本往九龍城, 樂富的乘客
如有, 是否如之前計劃一樣

又 : 85X轉到全日, 但86C升格做特快仍是無了期

86C乜都無了期 ....等轉8幹,加直,連全九記最多續命車/3+2排牌都就嚟非86C莫屬

btw...85X行車時間短了照計若唔駛加密應可cut 1/2部車...

但85C過補償BBI照計唔可能75X , 俾大埔價去馬山??

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
ASV50 發表於 2011-11-14 02:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011-11-14 00:57 發表
你真係冇試過塞個度了....一塞個段仔, 隨時要多半個鐘~ 慢線不受影響?

你冇試過馬頭圍道仁孚一路塞過去的滋味吧~

彩虹道D燈, 順既好快過晒, 唔順既話呢, 10分鐘都未必得~

無試過?
你問下呢度住東九龍既版友,有幾多個未試過塞九龍城迴旋處

只係我想講
好似你話,會塞到「要多半個鐘」、「馬頭圍道仁孚一路塞過去」
既機會率、發生次數同頻率,又真係會有幾多?

你係唔係每日每個時段都試過經過九龍城迴旋處先?
我可以話比你知,一定無例塞咁誇張
塞就有塞,不過D車一路係可以行,基本上唔駛停晒架車
而且只係入迴旋處到過龍崗道先有咁既情形

我都可以同你講,不同日子既上下午夜晚我都有試過無數次咁經過
照我睇最受影響只係星期六下午1-3放工、其次係星期一至五下午5-7
先會塞得耐D塞得遠D,不過都係到天光道至新山道附近
其他時間,巴士可以話係影響極微

你覺得一定要慢慢塞過去,似乎只係你一廂情願的想法

「彩虹道D燈, 順既好快過晒, 唔順既話呢, 10分鐘都未必得~」
至於彩虹道,繁時有點機會10分鐘既
不過版友,我一路同你講緊既係太子道東九龍城迴旋處
彩虹道塞車,係另一回事,希望你唔好混淆
Jet'aime 發表於 2011-11-14 03:08 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-11-13 01:07 發表
即係以後馬鞍山冇車去九龍城及樂富..

而家咁改, 我好懷疑將來85X係太子道東返馬鞍山要塞幾耐~

版友咁得閒又唔去懷疑一下太子道西塞入聯合道要幾耐?
又或者諗下龍翔道又可以塞幾耐

太子道東返馬鞍山塞幾耐.. ? 繁忙時間既話我唔覺得現有路線塞車位比改良後多囉
6516 發表於 2011-11-14 08:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011-11-14 00:57 發表

你冇試過馬頭 ...

彩虹道自從警署外面加多條線, 已經好少見塞番轉頭
而且行晒多過10分鐘, 除非真係盞盞停仲要站站停先大機會做到
或者咁講, 聯合道, 都係要停燈jei
Eddie 發表於 2011-11-14 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2011-11-14 02:29 發表

86C乜都無了期 ....等轉8幹,加直,連全九記最多續命車/3+2排牌都就嚟非86C莫屬

btw...85X行車時間短了照計若唔駛加密應可cut 1/2部車...

但85C過補償BBI照計唔可能75X , 俾大埔價去馬山?? ...

RDP好似提過85A轉86K
其實可行的話
應該增加85/A/B轉87D優惠
superbus 發表於 2011-11-14 09:26 | 顯示全部樓層

你冇試過馬頭 ...
你部車行太子道西聯合道口咪一樣要塞你口中果段路
部車去到迴旋處, 都已經塞到尾啦, 行東同行西又有乜分別?
更況且行太子道西聯合道, 咪一樣要塞幾次燈位先過到
如果行太子道東, 過咗龍崗道果個死人路口已經可以直飛彩虹道, 計落仲有賺啦
eric278 發表於 2011-11-14 09:31 | 顯示全部樓層
今日馬鞍山市中心巴士總站85C總站位已貼出A4 Size的宣傳通告

單張標榜15分鐘由沙田第一城直達譽‧港灣
還看香港公交
fai 發表於 2011-11-14 09:39 | 顯示全部樓層
太子道東塞車我同意,上個禮拜先賴過野,早繁渣車由界限街/砵蘭街
塞左半個鐘先過譽港灣。不過話說回頭,85C/X如果係行太子道東同
聯合道比較,我覺得行太子道東始終會比行聯合道快左既,因為當太
子道東塞既時候入聯合道一樣受影響,而由迴旋處塞到彩虹道同聯合
道兜橫頭磡,我覺得彩虹道點都快D既,最極端我諗點都係打過和,
但無論如何行橫頭磡點都冇乜可能快過行彩虹道。

另加一點感想,一直以來由土瓜灣去大老山隧道最直接路線都係經太
子道東,或者就算經新蒲崗都比橫頭磡直接。估唔到大老山通車20年
後才有第一條全日線取道類似路線。令我想起8號幹線。

[i]影像.從心[/i]
fai 發表於 2011-11-14 09:41 | 顯示全部樓層

太子道東近彩虹道有工程,製造左一個新樽頸,不過我諗
完工後會有改善既。

原帖由 superbus 於 2011-11-14 09:26 發表
你部車行太子道西聯合道口咪一樣要塞你口中果段路
部車去到迴旋處, 都已經塞到尾啦, 行東同行西又有乜分別?
更況且行太子道西聯合道, 咪一樣要塞幾次燈位先過到
如果行太子道東, 過咗龍崗道果個死人路口已經可以直飛 ...
[i]影像.從心[/i]