hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車 ...
開啟左側

[服務調整] KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車

Jet'aime 發表於 2011-11-14 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-11-14 09:46 發表

你都識講唔會好好多..所以改來都有點多餘, 而且服務的區域少左.

反而不如加埋11轉85M/286M/82X BBI, 連富豪啟德個站都唔停, 唔落世運, 直飛太子道東上大隧,
咁就好好多... 改D唔改D, 絕對係到喉唔到肺 ...

多餘 ? 咁你又知唔知而家 85C 咁既行車路線流失左幾多客 ?
我睇你都係去搭下幾轉過左癮了
加埋 11 轉 85M 等線既話 85C 摺得啦 , 仲洗開既 ?
而家D人就係因為85C又兜又耐先去搭 5/5C/11 轉車之嘛
你咁搞 BBI 咪即係叫人摺左條85C佢?
而家你大可以朝早望下有幾多人係85M轉5號仔落土瓜灣返工返學
我可以答你有一大堆 , 我由10年前返學就一直搭 85C
85M 轉 5 號仔亦係另類方法
雖然貴但係快 , 85M 同 5 號勝在密
而家話就話流失九龍城班客
睇落好似好慘咁 , 你可以諗下第一城班人要靠返85A
其他地方你就一係85轉87D , 一係 75X 轉大老山線
一係行出去搭新開既 85X
去程 85X 我覺得無問題 , 回程真係有好大改善空間
當鳳德有一堆線入沙田個陣
85X 係最貴 , 根本唔知入黎仲咩 , 與其係咁我寧願佢行返太子道東直上大老山

kn9301 發表於 2011-11-14 19:42 | 顯示全部樓層
小弟認為九記又要威又要戴頭盔嘅地方 :

- 做咩仲要經第一城拖慢成 10 分鐘  ..
- 回程做咩要入黃大仙 .. 11 / 85M 搞掂啦 ..

好心九記學下新記 798 啦   
我覺得特快線真係有得做嘅 .. .. 不過唔係偽特快囉 ..

Anyway .. 都好過無改嘅 ..

利申 : 將會可以日日喺馬鞍山坐 85X 譽港灣轉車番學 , 放學喺何文田坐去富豪東方酒店轉 85X
KN9301@270A
vcvc0206 發表於 2011-11-14 19:53 | 顯示全部樓層
85X我寧願佢入馬鞍山放棄鳳德同鑽鐵
個度已經有85M同286M啦
而且而家又要行番第一城外圍、濱景、亞公角街,
搭開85X既板友,唔知你又會點睇呢?

同埋,太子道東真係唔知點解一去到繁時就塞車,
其實會唔會同觀塘道/偉業街天橋個位一樣,d車爭cut線?
kn9301 發表於 2011-11-14 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 2011-11-14 19:53 發表
不如佢朝早有特班沙田醫院 / 耀安直出啦其實我唔覺得濱景 CT1 可以有幾多客囉 ..
但耐 10 min 喎 ..
KN9301@270A
cong 發表於 2011-11-14 20:09 | 顯示全部樓層
kn9301 發表於 2011-11-14 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2011-11-14 20:09 發表

類似既新界路線 61X, 富豪個站真係冇人搭? 依家係講緊飛走個大站喎, 咪玩啦
咪係 .. 話哂富豪都算係一個大轉車站 ..
KN9301@270A
marco31 發表於 2011-11-14 20:19 | 顯示全部樓層

85X落小瀝源好合情理

但入鑽石山就唔認同
av335 發表於 2011-11-14 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kn9301 於 2011-11-14 19:58 發表
不如佢朝早有特班沙田醫院 / 耀安直出啦其實我唔覺得濱景 CT1 可以有幾多客囉 ..
但耐 10 min 喎 ..

朝早應該要開番兩班耀安直出
edhong 發表於 2011-11-14 20:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PZ8988 發表於 2011-11-14 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 14-11-2011 07:53 PM 發表
85X我寧願佢入馬鞍山放棄鳳德同鑽鐵
個度已經有85M同286M啦
而且而家又要行番第一城外圍、濱景、亞公角街,

同埋,太子道東真係唔知點解一去到繁時就塞車,
其實會唔會同觀塘道/偉業街天 ...

非常認同, 85X沿礐港灣個度沿住彩頤花園直上觀繞返馬鞍山仲好
要去埋鳳德同鑽石山的, 不如85M同286M加密班次仲好啦