hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車 ...
開啟左側

[服務調整] KMB 85X線提升至全日服務,85C改為晨早特車

martin2000 發表於 2011-11-14 20:59 | 顯示全部樓層

其實行小瀝源路同大涌橋路真係好正常, 石門,小瀝源係工商區, 加上沿途有不少住宅, 無可能唔經
再者而家85C都起碼有五分一嘅客喺呢幾個站上落, 行小瀝源路已經係最快嘅方法
有人話如果新巴做嘅話會直入亞公角街/耀安, 真係無稽之談, 新巴都唔會將682咁做啦
其實新85X出到九龍第一個站點解會係譽‧港灣, 飛咗采頤花園個站?

再一次利益申報: 本人出土瓜灣將會放棄85A, 改搭85X

Eddie 發表於 2011-11-14 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8988 於 2011-11-14 20:53 發表

非常認同, 85X沿礐港灣個度沿住彩頤花園直上觀繞返馬鞍山仲好
要去埋鳳德同鑽石山的, 不如85M同286M加密班次仲好啦
我諗係唔想得罪濱景班人掛
始終82X同84M都慢唔少
martin2000 發表於 2011-11-14 21:22 | 顯示全部樓層

回復 82# 的帖子

其實除非真係好趕時間返工, 否則都唔會有人肯俾多$2搭85C而唔搭84M
反而我次次搭85C返沙田, 都會有人喺鑽鐵落車, 情況就好似和宜合道嘅城隧線經常有人喺梨木樹落車
AVW28 發表於 2011-11-14 22:07 | 顯示全部樓層

我同這個post既版友一樣,都唔贊成新85X再入鑽石山,而上文在d替代方法其實本人係別板都提過唔少次。

至於出九龍方向,我係期待,車程比現時會快約10分鐘。回程就睇下我係邊啦!

如果話樂富和聯合道,前者靠港鐵,後者就一係港鐵再轉車,一係用九記BBI。

而新85X,回流客應該未必多(both 85M/286M<--->3B、5、5C、11 etc and 港鐵往來馬鞍山/第一城至紅磡),除非離港鐵站有一段大距離,如家維邨至上鄉道一段,大酒店就可能港鐵多。

另講到86C,佢只要一日仲經大圍,一日都係送客比港鐵。
馬鐵通車前,又真係好多大圍學生客搭,通左馬鐵後已經大大減低呢種功能。
一係佢沙田圍路上公路,一係第一城上(但86A要延長兼要加價,even上火炭/石門),一係經新田圍上(咁馬鞍山又會繼1991年之後又再有車去新田圍)。
LL3850
vcvc0206 發表於 2011-11-14 22:50 | 顯示全部樓層

回復 80# 的帖子

都唔知老九個腦係咪趁區議會真空期都仲係坐住左
明知鳳德、鑽鐵有85M同286M仲要照兜,
出九龍做到改善,但係入馬鞍山又做d唔做d
kn9301 發表於 2011-11-14 23:26 | 顯示全部樓層
坦白講我覺得黃大仙鑽石山 / 第一城濱景 要 85X 入嘅需求唔大

黃大仙鑽石山 : 去紅磡有 11 , 去第一城有 82X ; 84M , 去馬鞍山有 85M ; 286M

第一城濱景 : 去紅磡 : 85A ( 或者 BBI 轉 85X ), 去黃大仙鑽石山有 82X ; 84M , 去馬鞍山 ..   大把啦

85X 唔入其實對尼班人影響唔大 , 而快左又對馬鞍山人又非常吸引 .

其實九巴反而應該試左咁行先 .. 客量真係唔 Ok 先轉翻行落去都未遲 ..
KN9301@270A
Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-14 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 av335 於 2011-11-14 11:13 發表

傳聞中改行8幹的只有86P吧

對九巴來說, 86C改線的動機比85C小
如果86X全日, 86A就要拉長到濱景唔加價, 返沙田的客每位會少收$1
85X改道就沒有收少錢的問題 ...
事就未必係咁睇既
當86A非繁真係極少客
86C非繁亦比較差既情況下
其實動機唔係冇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
12A 發表於 2011-11-14 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 vcvc0206 於 2011-11-14 22:50 發表
都唔知老九個腦係咪趁區議會真空期都仲係坐住左
明知鳳德、鑽鐵有85M同286M仲要照兜,
出九龍做到改善,但係入馬鞍山又做d唔做d

如果到最後係無客而要落番彩虹道, 我覺得啟德花園係尾站就算, 之後直上隧道
反正連警署個站唔埋影響都唔大

原帖由 KG1428 於 2011-11-14 18:09 發表
其實聯合道一帶
設1085X的轉乘優惠。
已經可以解決問題。

樂富一帶,看怕要行好遠先搭到車去馬鞍山。
不知改前,樂富班區議會會不會嘈!

另回樓上講轉乘的朋友, 10仔成日因塞車而脫班
不如同都是行聯合道11D結龍好過, 照計11D雖然班次疏, 但脫班問題應該無10仔咁勁

九巴十六 與你在 GA5505 相見
kn9301 發表於 2011-11-14 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-11-14 23:50 發表
事就未必係咁睇既
當86A非繁真係極少客
86C非繁亦比較差既情況下
其實動機唔係冇
唔記得有無講過 :
路邊社消息話下一條德政係 86P
KN9301@270A
AD264 發表於 2011-11-14 23:57 | 顯示全部樓層

請問新既 85X 經小瀝源路嗎 ? (即係源康街, 第一城寶城街)