hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 呢度有無巴迷同樣是基督徒?
開啟左側

呢度有無巴迷同樣是基督徒?

kwyeung 發表於 2011-12-9 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2011-12-8 11:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果你真係要信神,同埋行佢既路的話,2 {' s( V; [/ f- K& E0 Q
你今日做既,. M. ]0 q/ I8 G9 [+ h" u' B
唔應該係批評,hkitalk.net& z% [, r) b& {, `) `& c6 n
而係為佢祈禱,
願神能夠多眷顧佢帶領佢

你講得好好, 根本唔應該批評佢, 留番啖氣暖肚仲好。
幾十歲人, 如何生活、如何待人, 我覺得唔應該仲要人地教,
要一言一行都令人討厭, 你估真係咁易咩?

放低身段, 觀察其他人, 學下何好何壞, 再完善自己,
去到佢既年紀, 我諗都唔係特別難。
做唔到, 可能係神對佢既考驗, 要佢睇唔到井外既世界,
豈是凡夫俗子幾句批評可以改變?
所以我地要為佢祈禱

利申︰本人並非教徒, 只是路過。
da93 發表於 2011-12-10 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-12-8 22:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我當然唔係講你....

我講既果位人兄,雖然自稱基督徒,卻常常失見證於人,口講一套,手做另一套,結果大失見證。
小弟見過唔少巴士迷,就係因為見到呢位人兄的所作所為,以為基督徒皆是如此,繼而抗拒福音。
偏偏他們有些人,縱不相 ...

你要明白一點,就係基督徒都係人,
每個人都有罪性,
我唔係叫你唔可以批評人,
而係想你由另一個角度睇,
若然每個人都會犯罪,
我地係咪能夠以包容既心去接納別人既罪過,
我地唔係神,
唔可能用自己既能力去改變另一個人,
當然呢個世界好多時知易行難,
咁樣我地應該用咩態度去對待呢D人?

再講,
佢晌呢度之所以令人諗起佢,
全因為佢係巴士迷,
呢度亦係巴士迷聚集之地,
但當你放開一點,
其實唔少教會,
都會存在呢D人,
佢地好願意去傳福音,好願意去為神服務,
但偏偏活不出基督徒既樣子
果位朋友,
或者係帶俾我地一個反思,
教我地點樣去做一個基督徒,
我地容易睇見人地既缺點,
但我地要做既係,
點樣去因為佢地既缺點而改善自己作為一個基督徒既身份
dennislokawai 發表於 2011-12-14 01:08 | 顯示全部樓層
有期<天使心>係訪問司徒華,有樣野我覺得佢講得幾好,
內容大致係話就係司徒華好少會提及自己係基督徒,
原因係佢怕自己既行為表現會對上帝既名有損,
反而佢一生做人處事態度活像基督先係吸引人認識信仰既地方。

我好認同基督徒真係有害群之馬,
見證比大家提及果位仁兄更差都見唔少,
我覺得果位仁兄最令人反感係因為佢為人做事鍾意高調搶風頭,
就係因為呢d行為所以先令到大家咁留意佢。

批評我就唔覺得有咩問題,是就說是,不是就說不是,
我相信板友晌度提出都係一方面希望大家晌度要有番基督徒應有既見證,
因為呢度有好多未信者會睇住我地既一言一行,
另一方面亦都想話俾果位仁兄知道佢好多時既行為不單不能造就人,
更有損上帝既名。
youtube.com/c/dennislokawai
da93 發表於 2011-12-18 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2011-12-14 01:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有期係訪問司徒華,有樣野我覺得佢講得幾好,
內容大致係話就係司徒華好少會提及自己係基督徒,
原因係佢怕自己既行為表現會對上帝既名有損,
反而佢一生做人處事態度活像基督先係吸引人認識信仰既地方。

我好認同基督徒真 ...

講真,
一樣米養百樣人,
人要醒察自己既罪,
有D野,
唔係容易既事,
果個巴迷?
講真,
視乎你用咩心態去對待呢種人,
同埋,
我覺得,
佢,只係好小兒科既野,
再誇張D都仲有...
volvo118p 發表於 2011-12-31 17:14 | 顯示全部樓層
me too
ASV63 發表於 2012-1-1 07:53 | 顯示全部樓層
我都係
KC3555 發表於 2012-1-3 17:23 | 顯示全部樓層

我都係,
不過對於某基督徒的評價, 畢竟, 他都是主內弟兄,
都審判的日子, 基督得榮耀時, 他會因著自己所行的遭報.
事實上, 出於愛心, 是勸告, 是責備, 儘管他不能改,
都不能因此而棄絕他.
所以唯有盡力每人一噸口水吐在他身上, 期望謀事在人,
成事在神, 聖靈會在他心中動工,
抗拒聖靈的, 自己吃自己的罪.
但我們不盡自己的本身去責備及管教, 罪責就在我們身上了.
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
3357。KS8450 發表於 2012-1-8 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-12-7 13:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

一個基督徒最重要係應該先檢視下自己的罪,認罪悔改,不過可惜有個別知名基督徒巴士迷就失晒見證,
一邊叫人組成團契,另一邊就不斷犯罪唔悔改....

所以請基督徒們時刻警醒,小心分辨...... ...

He disgraced the fame of Christian
307 發表於 2012-1-17 18:31 | 顯示全部樓層
我也是,09年信主的。
只罵不建議=不負責任
AVD1_LJ7006 發表於 2012-1-18 12:43 | 顯示全部樓層

基督徒揮手
樓主, 小弟咁啱又回你post喇
可能一切都係神嘅安排
好欣賞樓主嘅勇氣, 亦希望我地大家會為其他巴士迷對基督徒有一個新嘅感覺
將一切交俾神
p.s. fb group已add