hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 荔橋sNaps
開啟左側

荔橋sNaps

Gary_B 發表於 2011-11-16 22:58 | 顯示全部樓層

相片質劣不是錯

謊話連篇才招禍

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
夕陽巴士 + 1 agree

查看全部評分

2500 發表於 2011-11-16 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 42MxPH6192 於 16/11/2011 21:42 發表
These photo took half  year ago...-3-

HS 1286 半年前係上左全車身廣告
點會係全白
HN3158 發表於 2011-11-16 23:06 | 顯示全部樓層
Follow 荔橋+ D3100
HR845 發表於 2011-11-16 23:12 | 顯示全部樓層

我只係入左呢個論壇只係幾個月
而且攝影技巧無大家咁專業
對於呢件事我不予置評
何況我用的相機CANON IXUS 105
你地所說的快門個D野我全部一竅不通
我只係改左少少mode,連ISO都用AUTO
不過我建議樓主下次放D清楚D o既相,避免在惹劣評
其實你尾二尾三個張都ok(對我來說),不過其他真係有D........差
我都曾經上載一D蒙o既相,但係都係比較特別/少見的
如果真係想上載,應該列明並解釋
期待你影更好的相片
ben2004 發表於 2011-11-16 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2011-11-16 22:58 發表
相片質劣不是錯

謊話連篇才招禍

咁你不如解釋下點解第一篇文扣分個原因係「相片質數有待改善」
仲有, 質數係 prime number, 2, 3, 5, 7, 11, 13

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 又督爆人啦(笑)
ATE24 + 1 靚抽

查看全部評分

S3M221-EH439 發表於 2011-11-16 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 HR845 於 2011-11-16 23:12 發表
我只係入左呢個論壇只係幾個月
而且攝影技巧無大家咁專業
對於呢件事我不予置評
何況我用的相機CANON IXUS 105
你地所說的快門個D野我全部一竅不通
我只係改左少少mode,連ISO都用AUTO
不過我建議樓主下次放D清楚D o既 ...
其實樓主唔係走去講大話既話,呢個post應該一早沈左底...
Hu
夕陽巴士 發表於 2011-11-16 23:22 | 顯示全部樓層

講真樓主要影呢類"非靜止相"最簡單直接嘅方法, 就係推高個快門, 較高個iso , and thats all 奉勸一句:千祈唔好未學行...先學走

自問影咗相一,兩年, 由借呀媽部手機, 到揾番部陳年Olympus 2003机款, 再到年半前嘅dc, 再到宜家嘅Canon 嘅prosumer, 唔係讚自己, 但係我真係覺得自己影相嘅技巧進步咗(雖然仲有大大的改善空間 ) 要影好一張相, 唔係淨係買一部單反, 尊業機就得, 最重要係經驗+有心, 影好一張相, 並非一朝一夕嘅事, 最緊要係o及取教訓, 努力改進自己(無論讀書, 做事都係)咁先会有進步.

我加你a-power只係想比個鼓勵你, 我唔知你係咪真係有講大話啦下, 亦先唔講板友們嘅評分是否合理, 我淨係想講, 大家比咗一次教訓/機會你, 我期望你下次會有好相比大家睇啦 ~

自己睇返都唔明自己係度up乜, 不喜勿插

Memories like the corners of my mind...
S3M221-EH439 發表於 2011-11-16 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 夕陽巴士 於 2011-11-16 23:22 發表
講真樓主要影呢類"非靜止相"最簡單直接嘅方法, 就係推高個快門, 較高個iso , and thats all  奉勸一句:千祈唔好未學行...先學走

自問影咗相一,兩年, 由借呀媽部手機, 到揾番部陳年Olympus 2003机款, 再到 ...
大概都明你想講咩野,技術先決,器材其次嘛
不過....宜家唔少人都係同你諗野相反,係咪因為D野得黎太易,就唔識得珍惜呢?

btw,留名等睇乞丐的誕生
Hu
KU1311 發表於 2011-11-16 23:48 | 顯示全部樓層
見有人提起7D iso6400, 就貼張啦
都係荔橋, 1/50s pan鏡, 冇離題架

Hw2481 發表於 2011-11-17 00:01 | 顯示全部樓層

講真樓主用部D3100都影到咁會唔會有D浪費左部機呢?
我自問自己部機都唔係好我用緊既野SX1 IS,差唔多3年機,可惜部機一上ISO 200就開始爆noise,所以我用慣左ISO 80黎影相,唔係緊急關頭都唔會上ISO100/200/400,但樓主希望你可以改善下影相既技術,技術差無問題,好多版友會幫你,但講大話真係幾黑人憎既行為
呢張相係我10年3月13日下午5點43分影既,用緊ISO 80 快門係1/40

仲有想問問版友點解我呢部Canon SX1 IS去到ISO400 D noise就會好勁,以下呢張相係我用ISO 800 1/25快門影既,已經雪花紛飛啦