hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 荔橋sNaps
開啟左側

荔橋sNaps

千年 發表於 2011-11-17 22:46 | 顯示全部樓層

你們口口聲聲說浪費了D3100,其實D3100都是入門級單鏡反光機,不是用高階單鏡機影,人學想學單鏡反光機去影相,用最入門的單鏡機有什麼問題,我不見得未學行先學走…而且,買入門單鏡機學攝影我覺得比DC會學到更多技術…不是一買機就會影得好好,開始學影當然影得差,這裡是巴士多媒體分享區,不是巴士多媒體優秀作品區!(我意思不是贊成叫人貼爛相出來...)

我只希望這個論壇多一點支持,小一點批評!

不過希望樓主係呢度發言有三思才好發言,相片影得不好問題不大,但說謊其實真係有問題,你說謊其實別人是知道的,因為說謊給人態度實在不好,我覺得有部分因為你說謊各位先有如此反應,請留意!

小弟又多言了!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hkaiw + 1 即使用DC機也可以影到好相

查看全部評分

admin74 發表於 2011-11-17 22:50 | 顯示全部樓層
本人現暫停一違規板友之貼文權。

標題:荔橋sNaps
網址:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 3715&extra=page%3D1
分板:B3
站友:FS7880
回文:#1 (評分)
違規:34
判決:暫停貼文權30天
理由:
板友 FS7880 在其評分理由中使用粗言辱罵板友,違反站規34條,故本人現暫停其貼文權30*天。

*經審慎考慮後認為14天過於寬鬆,故決定延長至30天。

此致
HKiTalk 各站友及站務人員

B3板 板助
admin74

版務文章
夕陽巴士 發表於 2011-11-17 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 千年 於 2011-11-17 22:46 發表
你們口口聲聲說浪費了D3100,其實D3100都是入門級單鏡反光機,不是用高階單鏡機影,人學想學單鏡反光機去影相,用最入門的單鏡機有什麼問題,我不見得未學行先學走…而且,買入門單鏡機學攝影我覺得比DC會學到更多技術…不是一買 ...

所謂嘅"未學行先學走", 只係建議樓主唔好玩pan相咁高難度住, 先慢慢熟習一下set高快門影車的方法尼鍛練下就位同構圖技巧等方面姐.師兄唔駛咁敏感住. 另外我都同意你部份嘅觀點.

評分

nwfb1601 + 1 正正是我最想講0既觀點。

查看全部評分

Memories like the corners of my mind...
NEO_962 發表於 2011-11-17 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 NL273a 於 2011-11-17 17:44 發表

55-300冇得較

用開O家機身IS, 差D唔記得左鏡身防震都有高低之分

作為一個少少既建議, 冇石膏手既話可以買支平平地既單腳架
入門機+鏡絕對冇問題既

自己有時唔記得轉Mode 2都pan到
還是慢慢修練吧
千年 發表於 2011-11-17 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 夕陽巴士 於 2011-11-17 23:09 發表

所謂嘅"未學行先學走", 只係建議樓主唔好玩pan相咁高難度住, 先慢慢熟習一下set高快門影車的方法尼鍛練下就位同構圖技巧等方面姐.師兄唔駛咁敏感住. 另外我都同意你部份嘅觀點. ...

同意,但事實上好多人話︰"浪費左部D3100,DC學好先影之類",同埋好多POST都無你呢個咁好態度…

與其說我敏感,不如說大家都好敏感…
夕陽巴士 發表於 2011-11-17 23:32 | 顯示全部樓層
請容我講多一句廢話

其實要影一張好相, 用dc也可以, 用單反亦可以, 最緊要係有heart姐.

唔講樓主有冇講大話these and those, 對事不對人, 其實摟主有2~3張算影得唔錯, 當然仍有不少改進空間, 但我覺得樓主都發咗十個post, 冇理由搞唔清italk嘅"標準"; 香港係自由社会, 加分扣分係板有們的自由, 若說一窩鋒扣分的那些人就是小圈子嘅話, 咁講法就好唔公平, 可能有d人睇完批相真係覺得好差所以先扣分呢; 雖然, 我唔知係唔係啦, 或者, 呢d係 italk嘅風俗都唔定 @@

咁...我就咁睇, 我覺得冇必要將一件咁少嘅事鬧到咁大, 推到8板紙咁勁... 炒相, 边个未試過? 小学雞時代, 边个未試過? 咪當比一次机会人, 亦當比一次机会自己囉, 唔通人人一出世就係成熟青年咩... 大家一定有比人扣過apower架, 果种滋味大家都明, 係好難受, 分分鈡變bagger, 宜家樓主嘅處境, 我o冧大家都明. 真係好慘.

升咗level之後, 我冇扣過人分, 因為我唔想令到人難受.

總結: 扣分者, 沒有錯, 各人觀點也不同, 樓主, 相片冇錯, 但講大話錯

再一次多言了

評分

8888888888 + 1 同意,技術好唔一定需要好器材,有好器材都唔代 ...

查看全部評分

Memories like the corners of my mind...
NA4179x賢 發表於 2011-11-17 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 千年 於 2011-11-17 22:46 發表
你們口口聲聲說浪費了D3100,其實D3100都是入門級單鏡反光機,不是用高階單鏡機影,人學想學單鏡反光機去影相,用最入門的單鏡機有什麼問題,我不見得未學行先學走…而且,買入門單鏡機學攝影我覺得比DC會學到更多技術…不是一買 ...

呢個世界觀點唔同就會有分歧,遲啲可能連打錯字都比人扣
註冊咗一段我都什少發言就係怕講錯野比人扣,有時人地唔認同你既立場隨時比人扣

講咗咁多次比人扣,係因為呢個壇有人好唔理智咁用評分,講錯得個扣
認真咁講,討論咗咁耐有邊個係認真教樓主用機架

評分

ATE24 + 1 有人話會有理性評分我都覺得真係得啖笑 ...

查看全部評分

KP2734@29M 發表於 2011-11-18 00:25 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2011-11-18 13:36 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

其實DSLR係難PAN過DC既
1. 景深淺過DC
2. 對焦方法唔同dc, 入門機高速AF有難度
3. 對焦點細粒左, 變左難pan中車頭

大概吧
MF3949 發表於 2011-11-18 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 969 於 2011-11-17 19:02 發表

你比個條Link個重點係邊... 我完全見唔到日光

恕我直言
一般人都知日出之後就一定會有日光出現 呢d係common sense
你睇唔到第二條link既日間相係有日光既話 真係可以去睇醫生
第一條link既重點唔係天色 而係樓主未用熟部相機
而第二條link先係講樓主唔識pan相既問題
*為免離題 請勿再討論此問題 多謝合作
=====================================================================================================