hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 畢生難忘的一部TD豪
開啟左側

畢生難忘的一部TD豪

fv2298 發表於 2011-11-29 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-11-29 00:05 發表

聽聞TD偈3AV初出時係無鎖踩到85…
亦都有人講過鎖轉數連70都過唔到…

而家普遍都係呢個數70多少少到75左右(睇師傅), 係記得HC1460掛59M時, 有師傅踩到80…。
(部分城仔大水箱TD係鎖80, 例如GW4321; 反而批D10A豪 ...

如果講快既3AV,我覺得康偈同埋D10A果堆會比較快
特別係4波D10A,起步發圍可以拍得住TD豪,係上斜比較笠而已
fv2298 發表於 2011-11-29 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-29 00:11 發表

FP7359係好野來

當年搭過咁多架老虎, 係得佢一架上屯公條斜可以抽頭過251M批TD。

另外一架FU4794都係正野, 上屯公仲要停燈的年代, 燈位起步上屯公,鎖波谷盡放甩後面部269M歐三躉仔(那個年代批躉仔唔過兩年車)。 ...

FP7359係好快,但係始終快吾過08年果陣既FU7371(7371響06年果陣係一架好笠好笠既老虎蘭)
講到好力既老虎,一定係FV2298
呢架車響掛60x既年代,係一架好好力既老虎蘭(甚至比起同線果2架e蛇更強)
絕對吾會比將廠年代的FV6212差
小弟就曾經坐過佢上大欖斜過63M既e蛇同埋58x的老虎豪
不過後期坐佢行33A,散左好多

FU4794...57M年代未坐過
第一次坐佢已經係61m,麻麻地吧!

順便講下架FU6538,呢架車係我唯一一次坐的62x掛牌老虎
蘇師傅操刀,半粒鐘黃大仙番市中,無言...
HB00610 發表於 2011-11-29 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 fv2298 於 2011-11-29 00:38 發表

如果講快既3AV,我覺得康偈同埋D10A果堆會比較快
特別係4波D10A,起步發圍可以拍得住TD豪,係上斜比較笠而已

屯公線來講, GY9294都唔錯。

記得屯公線快的D10A偈3AV…係數到58M時的HF3648叫做好少少。

HS896 發表於 2011-11-29 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 fv2298 於 2011-11-29 00:33 發表

GX6978,GY6694都幾快下
特別係6694,上大欖斜吾會慢過e蛇
之前坐GX6978@263
無論行屯公定係城隧表現都麻麻..
HB00610 發表於 2011-11-29 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 fv2298 於 2011-11-29 00:52 發表

FP7359係好快,但係始終快吾過08年果陣既FU7371(7371響06年果陣係一架好笠好笠既老虎蘭)
講到好力既老虎,一定係FV2298
呢架車響掛60x既年代,係一架好好力既老虎蘭(甚至比起同線果2架e蛇更強)
絕對吾會比將廠年代的FV ...

FU7371?我記憶中佢在67M年代係成條線條線最快的一架, 就算全屯門比都計得頭三。

FP7359最正係67M年代…
66年代嘛, 咪錶隔離一張貼紙: "70公里車速", 明我講乜啦…

不過06年真係差少少, 試過06年1月13號搭FU7371特見61M…
好唔得, 完全無67M年代的屯公車王的風格。

不過就算在佢退之前一個月左右搭, 但實際上都仲係好快, 爬車爬到手都數唔哂。
雖然感覺佢平路好似窒住窒住

P.S: 好開心FU7371退休後俾巴迷留左。
fv2298 發表於 2011-11-29 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-29 01:07 發表

屯公線來講, GY9294都唔錯。

記得屯公線快的D10A偈3AV…係數到58M時的HF3648叫做好少少。

以前52x果幾架3AV,加速最勁就係9294
快既4波D10A,好多人講既HE187@60x
自己覺得快既有HD7839,HE7652
fv2298 發表於 2011-11-29 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-11-29 01:14 發表

FU7371?我記憶中佢在67M年代係成條線條線最快的一架, 就算全屯門比都計得頭三。

66年代嘛, 咪錶隔離一張貼紙: "70公里車速", 明我講乜啦…

不過06年真係差少少, 試過06年1月13號搭FU7371 ...

FU7371的67m年代冇坐過,早期的60x就有
果陣仲係西九龍中心廣告,不過當年架車表現平平無奇
ps比人留左都冇用,我地都坐吾到既
GA6072 發表於 2011-11-29 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-11-29 01:14 發表

不過06年真係差少少, 試過06年1月13號搭FU7371 ...

FP7359最正係70年代
詳請pm我,費時有人話誇大巴士性能
GA6072 發表於 2011-11-29 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 656-HU3984 於 2011-11-28 22:18 發表
我就認為AAU會比B7RLE好
好老實講, 坐過批AVC我完全唔覺得有咩特別
我對條避震都有返咁上下失望
你話行車表現較好咩? 我就覺得Enviro 200個感覺點都來得好d, 架車似架巴士穩重返些少
AVC成架車都太輕太飄啦, 坐感我 ...

個人觀感姐
本身以為AAU會好似鐵記E200咁扯住去,點知.....
至於AVC,一部怪物,平路笠到想死,上長命斜,勁到嚇死人

HX8945 發表於 2011-11-29 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8158 於 2011-11-22 22:09 發表
最諷刺的係以前好幾次搭過 GY8158,
都經常可以爬到 66 的熱狗(包括上斜)...

根本 66 老虎蘭鎖左速之後就唔係大家想像中咁勁
正正常常一部正常好力少少既冷狗上斜都輕易爬到
特別係 FU7371, 笠到飛起 (個人意見,不喜勿插)
可能我見識少,但部7371睇個款上斜真係好似上氣唔接下氣咁

btw, 我自己對九巴三波 TD 豪跑公路有保留, 始終堆富豪成日都鎖死哂 70 ..
反而有次搭 74X 部 HX6756, 個車手響大隧之後段直路係咁推住部 75X
有一段已經打算抽二線爬頭, 可惜後來落到吐公比較多車, 師傅都放棄左爬佢頭

http://www.youtube.com/watch?v=IGYoyQShPms